Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Tržište kapitala

Nijemci ulaze u Zadrinu šećeranu

06.06.2006.
u 13:44

Kad je sredinom prošloga mjeseca Tvornica šećera Viro potpisala ugovor o strateškoj suradnji i partnerstvu s trećim najvećim njemačkim proizvođačem šećera, tvornicom Pfeifer & Langen, bilo je jasno da je riječ o nečem većem nego o razmjeni iskustava u tehnologiji.

Prema službenom priopćenju dviju strana, partnerstvo je opisano kao učvršćivanje dosadašnje suradnje u tehnologiji proizvodnje šećera, proizvodnji šećera za kućanstvo i distribuciji šećera radi unapređivanja konkurentnosti šećerane VIRO d.d. na tržištu EU, a P & L dobit će mogućnost veće distribucije svoga šećera na područjima bivše Jugoslavije.

Također,  namjera je osnivanje zajedničke tvrtke s jednakim udjelom vlasništva preko koje će surađivati i iskoristiti sve njezine konkurentske prednosti. Međutim, ambicije toga saveza mnogo su veće, zajednička tvrtka osnovat će se radi novih akvizicija, u prvom redu šećerana u Srbiji.  Njemački proizvođač šećera Pfeifer & Langen  treći je najveći proizvođač šećera u Njemačkoj te peti najveći u Europi s tvornicama u Njemačkoj, Poljskoj i Rumunjskoj. Tvrtka posjeduje i distribucijske tvrtke u Mađarskoj i Češkoj.

Već pri sklapanju ugovora o partnerstvu dogovoren  je, kako doznajemo, i vlasnički ulazak P & L-a u virovitičku šećeranu, a to je zapravo bio i glavni uvjet suradnje na svim drugim područjima. Vlasniku tvornice Marinku Zadri, koji ima 75 posto dionica (25 posto prodao je preko IPO-a drugim investitorima) nije mrska ideja da u Nadzornom odboru ima jednoga predstavnika P & L-a, što uz dioničare izišle iz IPO-a virovitičku šećeranu  čini javnom tvrtkom koju ne kontrolira jedan čovjek.

Prema dobro upućenim izvorima, na početku ovoga tjedna u Beču su dvije strane trebale posve definirati već načelno postignut dogovor o P & L-ovoj kupnji  10 posto udjela.  Njemački proizvođači šećera spremni su  10-postotni udjel platiti od 12 do 13 milijuna eura,  što znatno nadmašuje vrijednost šećerane određenu u javnoj ponudi u veljači ove godine. P & L time će učvrstiti svoje pozicije na našem tržištu, a takav savez i Zadri će omogućiti lakši ulazak u Srbiju.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije