Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 31
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Balon sve veći

Nekretninski boom može se obuzdati s dvije ključne mjere: 'Ni za jednu ni za drugu nema političke volje'

16.05.2022.
u 06:35

U Zagrebu se trenutačno u oglasnicima prodaju stanovi u manje atraktivnim naseljima izvan tramvajske zone po cijeni manjoj od dvije tisuće eura za kvadrat (i do 1700 eura), dok se cijene na boljim lokacijama kreću i do 4 tisuće eura. Svaki drugi prodani stan ili apartman kupuje se za gotovinu, pa je i to razlog što HNB tvrdi da se monetarnim mjerama ne može puno postići.

Komentara 17

TA
Tarantula
07:51 16.05.2022.

Strancima smo još uvijek jeftini, a Slovencima pogotovo isplativi gdje oni kupe apartman na obali te ga na crno rentaju cijelu sezonu a sve goste vode pod prijatelje jer smo im mi to dozvolili!

Avatar nekakav
nekakav
08:54 16.05.2022.

pa ovako, ukinuti apn kredite i općenito stambene potpore države i gradova i općina. time banke i građevinari gube zlatnu koku, koja im je omogućavala da bezbrižno dignu kvadrat taman za tolko kolke su potpore. onda nek država krene u gradnju socijalnih stanova, ima dosta starih nekretnina koje se ne koriste, u državnom vlasništvu, srušiti ih i izgraditi nove stanove ,nema tu zarade već samo trošak gradnje, na dulji rok ih iznajmljivati i ubirati novac, kojim će se financirati dalje ovaj program. uvesti u zakon velike povlastice, olakšice za rekonstrukciju starih objekata, ionak ne plaćaju vodni i komunalni doprinos za veliki dio kubikaže objekta, samo razliku plaćaju. sve naknade za ovakve rekonstrukcije ukinuti, nikakve pristojbe, i dati im prednost pri rješavanju građevinske. tu je izgrađena većina komunalne i druge infrastrukture, tu se stanuje odmah. malo otežati gradnju u novim dijelovima naselja, u koje treba dovući infrastrukturu, time štitimo prostor od izgradnje u mjestima gdje ima puno napuštenih kuća, uglavnom u centru naselja. država nek bude konkurencija privatnicima. a ključ priče je da treba uvesti porez na nekretnine, prema vrijednosti. pa će svatko tko nešto ima, gledati da stavi u biznis, da mu donosi neki novac, jer održavanje parcele i porez bude velik, kako i treba biti. znači, sve neizgrađene parcele u naseljima, a građevinske su, u prostornom planu ucrtane kao građevinska zona, nek im se odere porez. umjesto da čekaju kupca, sami će se potruditi.

DU
Deleted user
09:16 16.05.2022.

Naravno da nema političke volje, jer u većini slučajeva su vlasnici nekretnina ljudi iz te same grupacije. Njihov cilj nije da se stvori socijalni mir, već da zarade na prodaji ili najmu što više.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?