Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Biznis Gospodarstvo

'Ne postoji razlog da Hrvatska ne bude najbrže rastuće gospodarstvo u ovom dijelu Europe'

"Organizacija državnog sustava, koja bi trebala upravljati okvirom za rast, najveća je prepreka postizanju tog cilja"
26. veljače 2015. u 18:36 39 komentara 4124 prikaza
Kolinda
Foto: Ured predsjednice RH

Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović danas je primila Ljubu Jurčića, Damira Novotnyja, Gustu Santinija i Zdeslava Šantića, ugledne ekonomske analitičare koji se nalaze među pet najboljih za 2014. godinu po ocjeni gospodarstvenika u okviru nagrade Privrednog vjesnika – Gorazd Nikić.

Kako su priopćili iz Ureda predsjednice, razgovarali su o trenutačnom gospodarskom stanju u Republici Hrvatskoj, izazovima koji su pred nama, kao i o mogućim rješenjima.

"Analitičari su se složili s predsjednicom Republike kako ne postoji ni jedan prirodni razlog da Hrvatska ne bude najbrže rastuće gospodarstvo u ovom dijelu Europe, no kako je organizacija državnog sustava, koja bi trebala upravljati okvirom za rast, najveća prepreka postizanju toga", navodi se u priopćenju.

Na sastanku je istaknuto kako nemogućnost upravljanja vlastitim gospodarstvom i provođenja nužnih reformi ruši međunarodni ugled države te predstavlja nastavak negativnih iskustava s proširenjem EU. Stoga su se složili u ocjeni kako je potrebno dodatno razvijati i jačati institucionalni okvir, koji će omogućavati gospodarski rast, a posebno su naglasili kako je napokon potrebno postići konsenzus oko temeljnih pitanja gospodarskog razvoja, kao što je bio slučaj prilikom ulaska Hrvatske u NATO ili u EU.

"Analitičari upravo tu vide ulogu predsjednice Republike kako bi se postigao dogovor ili kreirao nacionalni sporazum oko ključnih gospodarskih pitanja i pravaca razvoja", priopćili su iz Ureda predsjednice.

Analitičari su naglasili kako nakon krize i svojevrsnog gospodarskog čistilišta Hrvatsku čeka ciklus ekonomskog rasta, no potrebne su duboke promjene, reforme obrazovnog sustava te investicije koje su okrenute privatnom sektoru i razvoju ljudskog kapitala, kako se taj ciklus ne bi propustio. Smatraju da je potrebno djelovati na izgradnji javne uprave, snažnijoj informatizaciji, reformi poreznog sustava te na povezivanju znanosti s gospodarstvom. Investicije je potrebno usmjeriti u modernizaciju proizvodnje i produktivnosti te u područja u kojima Hrvatska ima komparativne prednosti. Predsjednica Grabar-Kitarović predložila je uspostavljanje Gospodarskog vijeća pri Uredu predsjednice RH te je pozvala analitičare da se, ako imaju dobru volju i želju, aktivno uključe.

>> 'Iz javnog sektora mora se otpustiti 40 tisuća ljudi'

>> Udruga Franak predsjednici: Na dnevni red Vlade stavite i kredite u 'švicarcima'

osvanuo novi natpis
Salona više nema: Gdje je sada frizerka Kolinde Grabar-Kitarović koja si je jednom objavom uništila ugled
Samo na Večernji TV-u
Financijski stručnjak Igor Škrgatić otkriva kako se riješiti ovrha i ostalih financijskih problema
  • pinko_palinko:

    gospodarski rast se ne postize dekretom ili necijom odlukom, vec kad su svi uvjeti u nekoj drzavi (sigurnost, stabilnost, povoljne cijene energije, ne preveliki porezi, jeftina radna snaga, pravosudje koje funkcionira,bez kuverti pod stolom, sindikati koji stalno nesto traze......................takvi da ... prikaži još! se isplati investirati u Hrvatskoj vise nego na nekom drugom mjestu u svijetui tek onda stizu investitori a ne nakon sto se ovo petero naslo zajedno na caju...........(takse u GB su 20%,koliko su u Hrvatskoj?)

  • Deleted user:

    Postoje namanje dva razloga: 1. Aktualna vlast je skup nesposobnih idiota 2. HDZ koji vjerojatno dobiva izbore je skup lopova i muljatora svih boja. Sve u svemu nagrebali smo kako god okreneš!

  • petnaestica:

    ne može se krasti i puniti crni fondovi i očekivati gospodarski rast.Ne može lopov koji je opljačkao banku sanirati tu istu banku,a ne dragi prodavači magle