Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Alejandro Plater

Naš Vipnet je spreman na širenje izvan Hrvatske

Alejandro Plater
Foto: Željko Lukunić/PIXSELL
22.11.2016.
u 16:00

Budućnost Vipneta vidim u organskom rastu. Možemo rasti i kroz manje akvizicije...

Pred Vipnetom je najveći zaokret od osnivanja. Okreće se izvozu. Novi pristup u Telekom Austrije (TA) i tvrtku-kći u Hrvatskoj Vipnet udahnuo je América Móvil, većinski vlasnik TA. S čelnikom TA Alejandrom Platerom razgovarali smo o planovima i ciljevima Vipneta.

Mobilni operateri su imali loše iskustvo s telekom porezom. Kako vam se čini najavljena porezna reforma?

Mi smo investitor koji ovdje želi biti 20 godina i najvažnije nam je da je porezna politika stabilna, da kad investiramo možemo računati da se porezni uvjeti neće drastično izmijeniti, kako bismo mogli predvidjeti povrat investicije. Samo tražimo fer odnos.

Planirate li još akvizicija ovdje, jer Vipnet je bio vrlo aktivan?

U Hrvatskoj postoji igrač koji ima vrlo dominantnu poziciju. Hrvatska je po tome posebna u Europi. To sad ostavlja i malo prostora za akvizicije. Zato budućnost Vipneta vidim u organskom rastu. Možemo rasti i kroz manje akvizicije.

AZTN odlučuje hoće li dopustiti da Optima telekom, kojom upravlja Hrvatski telekom, preuzme H1. Koji je vaš stav?

To se ne smije odobriti. Nismo protiv konsolidacije tržišta, ali ne da rezultirat daljnjom monopolizacijom. U Hrvatskoj postoji operator koji je dominantan i koji kontrolira veleprodajne cijene. Nedavno ih je povećao uz dozvolu jednog regulatora. Sa zelenim svjetlom za akviziju dobio bi i kontrolu nad maloprodajnim cijenama, jer bi kontrolirao dva najveća “alternativna” operatora.

Kako ste zadovoljni rezultatima Vipneta?

Nikad nisam “po defaultu”. Uvijek očekujem više, ali s onim što je Vipnet postigao jako sam zadovoljan. I menadžmentom i zaposlenicima i rezultatima. Vole se boriti za biznis, tražiti nove načine da dođu do korisnika, inovirati i investirati. Mi smo ovdje investitor koji planira ostati 20 i više godina.

Gdje vidite prostor za Vipnet?

Vipnet ima najbolju kvalitetu i najbrže internetske veze u Hrvatskoj, tamo gdje smo prisutni. Na područjima gdje nismo ima prostora za širenje. Vipnet ima niz inovacija u cloud servisima. Razvio je vrlo složene virtualne servise koji omogućuju da cijeli IT kompanije preselite u cloud. Treće područje je analitika, Vipnet će klijentima nuditi kompleksnu analitiku kako bi korisnicima mogli ponuditi bolju uslugu.

Što ćete ponuditi startupima?

Prostor za rad, pristup kompetencijama iz naše industrije te pristup do naših korisnika. Tako mogu brže i kvalitetnije naprijed.

Hoće li Vipnet izvoziti i širiti se kroz cloud izvan Hrvatske?

Tehnologija nam je otvorila tu mogućnost koju sve više i koristimo.

Komentara 2

TJ
tjuki31
09:31 02.12.2016.

koji monopolisti! Vip je pokupovao sve na trzistu sto je vrijedilo i to je upropastio! o kojim on to brzinama prica? kad mi smanje brzinu onda sam na max. 10 kbit/s , da dobro ste procitali , povratak u proslostt , to su brzine prije 20 godina a oni bi tu htjeli biti jos 20 . kakve ce tek onda biti brzine

MA
MarkoMarkoM
15:21 07.12.2016.

Daj neka netko ispriča sekstistički vic koji je Alejandro ispričao na internom eventu u Austriji i što ga moglo stajati pozicije...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije