Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Kompas

Nekad jugoslavenski div, sada pod velikim upitnikom: evo što je pošlo po krivu

Zatvorena poslovnica turističke agencije Kompas u Gajevoj ulici
Foto: Sanjin Strukić/Pixsell
06.10.2018.
u 14:26

Spoj s rent-a-carom činio se kao dobitna kombinacija, kaže bivši vlasnik

Od negdašnjeg agencijskog diva, jugoslavenskog Kompasa s oko tri tisuće zaposlenih, devedesetih je nastalo stotinjak manjih tvrtki, protekla desetljeća na tržištu ih je preživjelo tridesetak, a sada je pod velikim upitnikom i sudbina donedavno stabilnog i uglednog Kompasa Zagreb.

Nakon prekjučerašnje vijesti o otkazanim putovanjima i zatvorenim vratima poslovnica, može se samo nagađati što slijedi i broje li se ljudi koji su uplatili putovanje koje im Kompas neće isporučiti u stotinama ili, možda, tisućama. U Udruzi hrvatskih putničkih agencija (UHPA), čiji je Kompas Zagreb član, kažu da su još proteklog tjedna inicirali sastanak s predsjednicom Kompasove uprave Zdenkom Bolančom, a onda tražili i pismeno očitovanje, ali druga strana nije izišla ususret.

Obveze se udvostručile

Na telefone ni jučer nitko nije odgovarao, no neke su činjenice o putničkoj agenciji koja je prije otprilike godinu i pol promijenila vlasnike ipak dostupne. Poznato je tako da se Kompas Zagreb ove godine čak pet puta našao u blokadi. I to od po pet-šest dana; prvi put u srpnju, drugi put u kolovozu, treći i četvrti put u rujnu, a zadnji su mu put banke prekjučer blokirale račun. Podaci iz baze podataka Poslovna.hr otkrivaju da je već tijekom prve godine s novim vlasnikom, investicijskim fondom Matka Bolanče Inspire Fusion, zabilježen gubitak od 2,28 milijuna kuna. Te iste 2017. prihodi su, inače, čak porasli na 87 milijuna kuna s 84,8 milijuna iz 2016. i vremena starih vlasnika. Relativno su tijekom te dvije godine slična bila i nenaplaćena potraživanja. U 2016. Kompas Zagreb imao ih je 3,6 milijuna, a u 2017. – 3,9 milijuna kuna.

Zatvorena poslovnica turističke agencije Kompas u Gajevoj ulici
1/10

No, zato su se nepodmirene obveze prema partnerima više nego udvostručile i skočile s četiri milijuna kuna u 2016. na čak 8,7 milijuna kuna u 2017. godini. Da poslovanje u agenciji koja je prije prodaje Inspire Fusionu punih 25 godina imala istog direktora i vlasnike odstupa od stabilnih prethodnih godina, pokazao je krajem prošle godine i ukupan dužnički score od 22 milijuna kuna, za razliku od 2016. s kratkoročnim obvezama teškima 8,5 milijuna. Ova godina, očito, nije donijela stabilizaciju, a veliki je udarac bio i gubitak međunarodne licencije za prodaju aviokarata. Za agenciju čiji posao uvelike počiva na korporativnim i putovanjima u inozemstvo to može značiti gubitak trećine prihoda i biti fatalno.

– Baviti se out-goingom bez licencije za aviokarte isto je kao graditi kuću bez temelja – slikovito će jedan iskusni agencijski direktor.

Kolege iz branše uvjereni su i da su problemima Kompasa uvelike doprinijela i kadrovska lutanja.

Osiguravatelj prava adresa

Nakon dugovječnog direktora Ivana Pukšara, koji je prije prodaje bio i većinski vlasnik, u proteklih godinu i pol upravu je u više navrata predvodio sam Matko Bolanča, a u tom su se kratkom vremenu, mimo toga, na čelu uprave izredala čak još četiri imena. Pri tome su menadžerske i savjetničke plaće navodno bile, blago rečeno, znatno iznad prosjeka u agencijskom biznisu. Iako je iskusnim agencijskim radnicima već to bilo malo neozbiljno, nitko nije očekivao ovakav rasplet. Ponajmanje bivši vlasnik.

– Praktički svi dioničari, nas tridesetak, bili smo uvjereni da Kompas čeka novi uzlet s obzirom na to da fond Inspire Fusion ima i Fleet rent-a-car. Naših 80.000 putnika godišnje i rent-a-car sa 70.000 korisnika činili su se kao odličan spoj – objašnjava Pukšar odabir kupca.

Za sve koji su uplatili putovanje s Kompasom u nadolazećem razdoblju sve je to manje važno. Predsjednik UHPA-e Tomislav Fain kaže da za njih trenutačno nema jasnog odgovora.

– Ne znamo konačan status Kompasa, možda nastavi raditi. U slučaju eventualnog stečaja adresa će biti osiguravatelj, čije je ime na ugovoru o putovanju – tumači Fain.

Pogledajte video o misterioznim ljudima - tko su zelena djeca, svjedokinja Kennedyjeva ubojstva...

Komentara 29

Avatar SINIŠA POLJAK
SINIŠA POLJAK
14:31 06.10.2018.

Kompas izgubio kompas

ST
Startrack
15:06 06.10.2018.

Kompas je bio posrednicka firma u turizmu. Posrednicke firme se zatvaraju i otvaraju u svemu i svacemu neprestano. Ko treba Kompas kad moze sve obavit preko interneta danas. Nista specijalno i nije vrijedno spomena.

NV
novo vriijeme
16:04 06.10.2018.

Bolanca je pokrao i uništio Plivu sada Kompas. Državni lopov ostao dužan svima po formuli Agrokora. Jedino on je sve bogatiji a iza njega pustoš. Naravno i brojni ekskluzivni poslovni prostori koje će razgrabiti oni koji trebaju omogućiti sve ovo

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije