Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Biznis Kompanije i tržišta

Najveća direktorska plaća 200.000 kuna, zaradi više nego 60 radnika

Od 20 rekordnih plaća 18 ih je isplaćeno u Zagrebu, a ostale dvije u Splitu.
30. lipnja 2010. u 21:57 38 komentara 418 prikaza
menadžeri
Foto: Pixsell

Najbolje plaćeni hrvatski menadžer lani je zaradio 5,4 milijuna kuna bruto ili oko 200 tisuća kuna neto svakog mjeseca! Prema preliminarnim podacima Porezne uprave, nakon obrađenih 65 posto poreznih prijava, prvih je dvadeset prijavljenih dohodaka od nesamostalnog rada od 2,6 do 5,4 milijuna kuna bruto.

To govori da kriza prošle godine, čini se, još nije jače pogodila one koji vode velike sustave i najbolje su plaćeni, a u nas su to mahom direktori telekomunikacijskih kompanija i banaka koji na mjesec imaju između 100 i 200 tisuća kuna. Hrvatske vodeće menadžere zahvatio je krizni porez, pa je prvoplasirani direktor s oko 200 tisuća čiste plaće svoju državu u krizi pomogao sa 101 tisućom kuna u cijeloj godini, odnosno oko 8400 kuna harača na mjesec.

Na ovoj je listi zacijelo i Boško Matković, bivši direktor Zračne luke Zagreb, koji je lani dobio otpremninu od 2,4 milijuna kuna i koju je, s plaćom, morao navesti u poreznoj prijavi. Već je dugo poznata i plaća Ivice Mudrinića, predsjednika uprave T-HT-a, od oko 180 tisuća kuna na mjesec.

Iako su to za Hrvatsku velike plaće, pa najbolje plaćeni menadžeri dobivaju kao 30 do 60 radnika (koji zarađuju oko tri tisuće kuna), ipak je taj raspon još znatno umjereniji nego u zapadnim zemljama. U Europskoj uniji bilo je žestokih rasprava o visinama menadžerskih plaća, koje iznose i do 500 radničkih plaća i dosežu desetak milijuna eura. Hrvatski sindikati tražili su prije dvije godine da se direktorske plaće ograniče na 10 radničkih.

U međuvremenu, ove godine isplaćena je i rekordna otpremnina od 6,7 milijuna kuna Tomislavu Dragičeviću, dugogodišnjem direktoru Ine, koji će tako po poreznoj prijavi iduće godine biti zacijelo šampion. Zanimljivo je i da je od 20 rekordnih plaća čak 18 isplaćeno u Zagrebu, a samo dvije izvan Zagreba i obje u Splitu!

Osim rekordera, procjenjuje se da vodeći menadžeri imaju između 5 i 10 tisuća eura na mjesec, odnosno između 35 i 70 tisuća kuna neto na mjesec. Takvih direktora ima, računa se, oko dvije tisuće, koliko je i velikih tvrtki u Hrvatskoj.

Plazma keksi
PLAZMA SPORTSKE IGRE MLADIH
Predsjednik Europske nogometne federacije podržao važan projekt u Hrvatskoj
Bambi
DRUŠTVENA SOLIDARNOST
Jedna od najvažnijih regionalnih konditorskih tvrtki ugradila je društveno poslovanje u svoju poslovnu filozofiju
  • juma:

    Zapravo su ove place dosta niske, ako ih se usporedi sa slicnim placama u zapadnoj europi, a o USA ne treba ni govoriti. Stoga bi bilo fer napisati da su hrvatski mendzeri u odnosu na hrvatske radnike u korelaciji sa ... prikaži još! slicnim placama vani zapravo potplaceni. Radnici zarade 3 ili 4 puta manje, a menadzeri 10, 20 ili cak 50, u ekstremnim slucajevima i 100 puta manje nego u EU. Pa gdje je tu pravda? Iz ovoga je razvidno sto je zapravo najveci problem hrvatskog gospodarstva, bar kada se govori o placama.

  • adan:

    ..g dragičeviću skromnost nije vrlina...očito mu se punica,poštovana gđa savka, okreće u grobu...gramzljivost i halapljivost ove vlasti i njezinih miljenika doći će glave ovu državu...

  • karambita:

    Photo, ne lupetaj. Nikad nisi zivio na zapadu pa buncas. Pa na zapadu imas masu ljudi koji ne mogu ni FICU financirati, a kamoli Astru. Zivis u zabludi i ispranog mozga da je zapad raj i sve med i mlijeko......jest, al u qurcu.