Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Biznis Gospodarstvo

Najmodernija farma mlijeka kraj Zagreba proizvede 3.000 litara dnevno, a sve je počelo idejom na faksu

Kristijan Pandek ostvario je svoj cilj i danas proizvodi dovoljno mlijeka za direktan plasman na tržište i suradnju s Dukatom
30. prosinca 2019. u 15:25 15122 prikaza
Najmodernija farma mlijeka kraj Zagreba proizvede 3.000 litara dnevno
Foto: Robert Anić/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/11

Rugvica, jedna od općina Zagrebačke županije blizu Dugog sela, već je godinama sinonim za shopping i gospodarsku zonu, međutim malo tko zna da se tamo smjestila jedna od najmodernijih mljekarskih farmi u Zagrebu i okolici. Na 200ak hektara smjestila se farma Kristijana Pandeka koji sa suprugom i djelatnicima svaki dan skrbi o 145 krava. Kristijan je diplomirani agronom koji je odlučio napraviti suprotno od većine žitelja naših ruralnih krajeva, gradsku vrevu odlučio je zamijeniti seoskom idilom i realizacijom dječačkog sna, farmom krava na kojoj svaki dan proizvede preko 3.000 litara mlijeka. Bez obiteljske tradicije, početak nije bio jednostavan. U obitelji nismo imali mljekarsku tradiciju, roditelji jesu sa sela ali su brzo došli u grad, a selo i poljoprivredu sam zavolio još u djetinjstvu dok sam praznike provodio kod bake i djeda. Stoga je upis Agronomskog fakulteta bio logičan odabir – govori nam Kristijan dok obilazimo farmu. Moja obitelj se proizvodnjom mlijeka bavi od 2011. godine kada je osnovana naša farma. Ideja je kuhala u meni još od 1995. godine kada sam na prvoj godini Agronomskog fakulteta razmišljao čime bi se mogao baviti u životu i kako bi mi mljekarstvo moglo donijeti bolji obrtaj kapitala od drugih grana stočarstva i poljoprivrede. Želja mi se ostvarila 2010. godine kada smo napravili projekt za farmu i započeli izgradnju koja je dovršena u veljači 2011., a prvu litru mlijeka predali smo Dukatu u svibnju iste godine.

CroAgro Kočijom do traktora koji vozi 217 kilometara na sat

Iako vlada mišljenje da farmeri žive samo od poticaja, uvjerili smo se da na ovoj farmi nije tako. Radimo na selu ali i dalje živimo u gradu, pa smo tako spojili najbolje od oba svijeta. Krave se trenutačno muzu dva puta dnevno, tj. svakih 12 sati, u 6 ujutro i 6 popodne. Ustajemo se u 5 ujutro, radni dan se ne može usporediti sa uredskim poslom, međutim boravak u prirodi, među životinjama je nezamjenjiv. Imamo 145 krava i svakoj se trudimo što više posvetiti kako bi naše blago bilo zdravo, a proizvodnja bolja. Trenutačno 107 krava daje mlijeko, a na farmi uz suprugu i mene radi još 5 djelatnika. Iako smo prvu litru mlijeka prodali Dukatu u svibnju 2011. godine, neslužbeno surađujemo još i od ranije, jer mi je Dukat pomogao još u fazi planiranja farme. Naime, već pri prvom kontaktu Dukat je iskazao želju za suradnjom i otkupom domaćeg mlijeka, a kako bi mi olakšali put od ideje do proizvodnje ponudili su mi pomoć u i realizaciji i projektiranju štala. Dobar dio svega što vidite ovdje planirano je na temelju Dukatove pomoći i razgledavanja drugih farmi njihovih kooperanata. Našoj suradnji je također “presudio“ i razgovor s drugim proizvođačima mlijeka, kolegama farmerima, koji su potvrdili da Dukat njeguje dugoročne partnerske odnose sa svojim farmerima, bez obzira na krizna vremena i teške gospodarske uvjete za nas mljekare. Taj odnos mogu potvrditi i na svojem primjeru - Dukat ima tradiciju otkupa i prerade domaćeg mlijeka preko 100 godina i to se vidi u odnosu prema nama mljekarima.

Najmodernija farma mlijeka kraj Zagreba proizvede 3.000 litara dnevno | Autor : Robert Anić/PIXSELL Foto: Robert Anić/PIXSELL

Također, u Dukatu su svjesni koliko je likvidnost važna za naše poslovanje stoga uplate za prodano mlijeko nikada ne kasne i možemo uredno podmirivati obveze prema državi, banci, dobavljačima i djelatnicima. Mogu reći da se slažemo u svim aspektima i da ćemo u budućnosti nastaviti poslovati zajedno.

Trenutačno se u Hrvatskoj može živjeti od proizvodnje mlijeka ali je puno izazova i prepreka na putu. Nije jednostavno jer često mali poljoprivrednici i mladi koji tek započinju nemaju dovoljno vlastitih sredstava nego sve kupujemo preko zaduženja. Veliki je pritisak u svakom dijelu poslovanja – objašnjava nam Kristijan. Mi nismo ni mali ni veliki proizvođač, možemo reći da smo nekakva sredina, i mislim da smo upravo mi mali i srednji gospodarstvenici bitni za opstanak ruralnih područja i hrvatskog sela, a to je prepoznato u Dukatu koji mlijeko otkupljuje od malih, srednjih i velikih proizvođača mlijeka.

Bojanka za djecu Za edukativno i zabavno putovanje s najmlađima

Znanje i financijsku podršku koje Dukat ulaže u svoje farmere čine veliku razliku, npr. nama je bilo bitno da imamo ugovor o otkupu mlijeka kada smo se prijavljivali za subvencionirane natječaje. Osim likvidnosti i isplata, možda najveća pomoć Dukata leži u terenskim tehnolozima, kolegama agronomima, veterinarima i ostalim stručnjacima koji su nam na raspolaganju svakodnevno i u svako doba dana, doslovno. Imali smo situaciju kada smo usred noći zbog teških vremenskih neprilika došli u jednu nezgodnu situaciju međutim Dukatovi tehnolozi su nam telefonski uspjeli pomoći da riješimo situaciju. Sve te usluge za koje mi imamo potrebe, poput pomoći oko hranidbe, liječenja, reprodukcije, za kooperante su besplatne – ističe Kristijan. Velika nam je pomoć i subvencija kupovine junica u najkraćem mogućem roku. Dok othranite mlado tele do junice koja daje mlijeko prosječno trebate oko 2 godine, a nerijetko i do 30ak mjeseci, uz Dukatov program možete vrlo brzo nabaviti broj junica koji vam treba, kotroliranog podrijetla i vrhunskog zdravlja, čime možete odmah početi s mužnjom mlijeka. Mi aktivno surađujemo u tom programu, drugi kooperanti su od nas otkupili već 15ak junica koje su bile višak za naš kapacitet. Time je domaće blago ostalo u Hrvatskoj, a mi smo dodatno zaradili. Također imamo mogućnost zaduživanja i povrata sredstava kroz predaju mlijeka, time zadovoljavamo potrebu za repromaterijalom poput umjetnog gnojiva, sjemena ili zaštite.

Najmodernija farma mlijeka kraj Zagreba proizvede 3.000 litara dnevno | Autor : Robert Anić/PIXSELL Foto: Robert Anić/PIXSELL

Što slijedi u 2020?

Investiranje u ovom poslu je kao vožnja biciklom, jednom kada prestanete okretati pedale padate. Tako je i s našom opremom, koja je često skupa i brzo se troši zbog svakodnevne intenzivne uporabe. Uz nedostatak radne snage, kritične točke u proizvodnji najveći su problem u proizvodnji mlijeka i zahtijevaju modernizaciju. Mi s nestrpljenjem čekamo iduću godinu, za nas ona predstavlja digitalizaciju i unaprjeđenje tehnoloških procesa na farmi. Izazov za svakog proizvođača je kako unaprijediti proizvodni proces, pa tako i za nas mljekare. Ne želimo povećati broj krava nego povećati proizvodnju mlijeka po kravi. Iduće godine nam treba doći novi automatski uređaj za mužnju krava čime ćemo povećati kapacitet za mužnju i osloboditi dio djelatnika, jer sama digitalizacija i novi strojevi ne zahtijevaju dodatni angažman djelatnika, pa ćemo se tako moći više posvetiti brizi o životinjama i ostalim poslovima. Većim intenzitetom mužnje ćemo moći bolje kontrolirati kvalitetu i mikrobiološki sastav mlijeka i redovito pratiti stanje krava. Naravno, i ovdje računamo na stručnu pomoć Dukatovih tehnologa – veterinara i agronoma te na podršku kod uvođenja novih tehnologija. S tim unaprjeđenjima planiraju podići proizvodnju s cca 950.000 kg mlijeka godišnje na otprilike 1,2 milijuna kg. Napomenuo bih da je za mene najveća vrijednost suradnje s Dukatom sigurnost u poslovanju i nesebičan transfer znanja, koji ulijevaju neku dodatnu sigurnost u našem poslovanju.

Osijek: Dodjela godišnje hrvatske turističke nagrade u sklopu Dana hrvatskog turizma Radmila Kovačević Žuti dukat s istoka treba još turistički (u)glancati

Njihova vrata i telefoni su nam uvijek otvoreni, a na raspolaganju su nam praktički svi, od terenskog tehnologa do direktora otkupa mlijeka – objašnjava Kristijan.

Za kraj smo zamolili Kristijana da da savjet mladima koji razmišljaju o poljoprivredi:

U Hrvatskoj nažalost ne postoji strategija i plan za poljoprivredu kao u zapadnoeuropskim zemljama, mi se još odlučujemo želimo li ulagati u poljoprivredu ili ne. Kupovina domaćih proizvoda vrlo je važna za ekonomiju, a potrošači su ti koji diktiraju koje proizvode žele na policama i upravo tu leži veliki potencijal. Svatko tko ima mogućnost i volju za poljoprivredom bi se trebao okušati. Danas mladi na prvu odbijaju bavljenje stočarstvom međutim iz dana u dan se vide pomaci i pozitivni primjeri. Ja pripadam zadruzi koja okuplja mljekare Zagrebačke i Krapinsko zagorske županije, a količinu mlijeka koju mi proizvedemo u godinu dana se u Zagrebu popije u jedan dan. Kvalitetnih proizvoda će se uvijek tražiti, a uz dobre partnere mogućnost plasiranja je velika. Ja mogu na svojem primjeru reći da, iako sam zamijenio lakši posao u gradu za turbulentni posao i neizvjesnost, uz pomoć obitelji i partnera radim ono što volim, prehranjujem obitelj i gledam na budućnost pozitivno.

Sadržaj omogućili Dukat i farma obitelji Pandek

KORUPCIJA U RH
U Otvorenom zaiskrilo između Grmoje i Keruma: Ma kome si ti platio gulaš u životu?
Priprema vozila za zimu
ZIMSKA NJEGA
Posvećujemo li svojim vozilima zimi dovoljno pažnje