Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 26
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
CroAgro

Kočijom do traktora koji vozi 217 kilometara na sat

Foto: Marko Prpic/PIXSELL
1/7
06.12.2019.
u 19:23

Poljoprivredni sajam okupio je više od 100 izlagača, a otvoren je do nedjelje

Bečkom kočijom u koju su upregnuta tri konja, Vranka i Zeka te ždrijebe koje još nema ime, 69-godišnji poljoprivrednik Mirko Majsec iz Krapine besplatno je između šestog i sedmog paviljona Velesajma prevozio posjetitelje Međunarodnog sajma poljoprivrede, poljoopreme i mehanizacije CroAgro koji je počeo jučer, a traje do nedjelje.

Na manifestaciji je, osim hrvatskih autohtonih pasmina životinja, izložena najsuvremenija poljoprivredna mehanizacija i oprema, poput traktora i nastavaka za obradu polja, kosilica, agregata, motokultivatora, kompresora... A predstavlja ih više od stotinu izlagača.

– Inovativno je kod strojeva za održavanje zelenih površina, poput igrališta i parkova, to što su multifunkcionalni pa, primjerice, kosilica John Deere 3038R zamjenjuje tri radnika. Jer može kositi, skupiti i transportirati te zatim odložiti travu – kazao je Zvonimir Zelić, jedan od izlagača.

Veliku pozornost jučerašnjih posjetitelja privukao je i glomazni Fendt 942 koji je proglašen traktorom godine u Europi. Osim što je modernog eksternog dizajna, opremljen je klimom, grijanjem, amortiziranim sjedalom i GPS-om te ima sustav s osam mikrofona pa se vozač može povezati mobitelom preko bluetootha i odgovarati na pozive dok upravlja traktorom.

– U njemu je kao u autu, možda i bolje, jer ima automatsko navođenje pa kada se uključi GPS, može se pustiti volan i stroj će sam odraditi posao – objasnio je Tomislav Petric, izlagač iz Varaždina. Ova serija traktora, dodao je, s opremom stoji do 300.000 eura, dok je JBC Fastrac upola jeftiniji. Taj je traktor, pak, proglašen najbržim na svijetu.

– Postigao je brzinu od 217 kilometara na sat, dok je prosjek 65 – kazao je Petric.

Ključne riječi

Komentara 2

Avatar Drazen Klaric
Drazen Klaric
20:48 06.12.2019.

Bedastoće. 300 000 eura za čudovište od traktora, u zemlji koja je zaraščena ko Amazona. Ovi pametni južnoameriikanci sve su to dolje ispilali, jer su znali da će Hrvatska biti nova Amazonija. Indijanci su ovdje malo gluplji, ali nakon obuke od 300 kuna po polazniku, za rukovanje motornim pilama, moći čemo za 20 godina konkurirati svima na svijetu u piljenju prašuma od Maksimira do Zrinjevca. Čemu služe poljoprivredni sajmovi u zemljama koje uvoze 90 % poljoprivrednih proizvoda?

Avatar cuki2020
cuki2020
14:57 08.12.2019.

Zašto popljuvati nešto novo, umjesto da idemo dalje, samo pljujemo..... Ako nećeš traktor nećeš ga niti kupiti, ima tko hoće

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije