Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Poplava

Na slavonskim njivama milijarda kuna štete?

'01.06.2010,velike kolicine kisnice na poljoprivrednim povsinma u slavoniji,kukuruz pod vodom Photo: Davor Javorovic/PIXSELL'
'Davor Javorovic/PIXSELL'
07.06.2010.
u 20:00

Dok ministar poljoprivrede Petar Čobanković poziva na razum – da se štete ne napuhuju i popišu tamo gdje ih stvarno ima kako bi naknada bila pravedna – seljaci su najogorčeniji na Hrvatske vode zbog neočišćenih odvodnih kanala.

- Vlada slavonskom seljaku mora pomoći da ovo preživi jer je ugrožen bio i prije potopa, a kamoli ne sad, a s njime i ukupna hrvatska poljoprivredna proizvodnja – kaže čelnik Hrvatske poljoprivredne komore Darko Grivičić te ističe kako je trenutačno teško procijeniti nastalu štetu na usjevima, a najavljen je i novi vodeni val.

No, šteta će, već je sada uvjeren, teško moći parirati suši u vrijeme Račanove Vlade, kada je seljacima zbog šteta isplaćeno 400 milijuna kuna. Procjene u pet slavonskih županija ovoga puta, naime, govore o milijardu kuna i oko 120.000 hektara potopljenih, ali i neosiguranih njiva, na kojima će, tvrde seljaci, najviše stradati pšenica, a upitne su i šećerna repa i soja. I dok ministar poljoprivrede Petar Čobanković poziva na razum – da se štete ne napuhuju i popišu tamo gdje ih stvarno ima kako bi naknada bila pravedna – seljaci su najogorčeniji na Hrvatske vode.

Mato Brlošić iz Udruge Brazda tvrdi kako svatko može vidjeti da su najveće štete upravo uz vodotoke, zbog prelijevanja neočišćenih odvodnih kanala. Oni su štetu i dva-tri puta uvećali od one koja bi nastala samo zbog kiša.

– A iz iskustva znamo da se na njivi koja više od tri dana pliva u vodi neće ništa požeti – kaže Brlošić.

Smatra da bi od države već sada bilo korektno da se izjasni s koliko će novca moći pomoći te da si da truda da se štete procijene individualno, kako seljaci poslije Vladu ponovno ne bi pritiskali cijenom uroda.

S time se slaže i Antun Laslo, predsjednik ZUSSB-a. No, ne vjeruje da će trenutačna katastrofa seljacima ići naruku kad preostalu pšenicu budu prodavali jer Hrvatska od lani ima 200.000 tona zaliha, a Mađari i dva milijuna tona. Kako bilo, cijena pšenice, otkako su i u drugim europskim žitnicama poplave, na mađarskoj je burzi u tjedan dana porasla za sedam lipa – na ukupno 78 lipa za kilogram.

Komentara 2

AN
antikorumpirani
09:32 11.06.2010.

nemojte napuhavat štetu,ustvari nemojte je ni prijaviti jer pare nećete dobiti......eto šta kaže ministar......pa da,nije njemu poplavilo njemu je pun novčanik od naše pšenice.........nemojte napuhavat.......

ZI
zippa1
15:56 10.06.2010.

OVAJ ČOBAN ILI JE SLIJEP ILI JE LUD KADA POZIVA NA RAZUM I DA SE ŠTETA NE NAPUHAVA . ČOVJEK HITNO ,HITNO UPUTITI U VRAPČE NA PREGLED.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije