Naslovnica Biznis Gospodarstvo

Moody's usporedio Hrvatsku i Srbiju: Ovo su sličnosti i razlike!

Kao dodirnu točku u Moody'su izdvajaju velike dugove. Obje zemlje nose velik teret dugova, ali će fiskalna konsolidacija dovesti do postupnog poboljšanja, procjenjuje Wohlmann.
04. srpnja 2017. u 18:08 27 komentara 7130 prikaza
'moodys'
Foto: Reuters/Pixsell

Hrvatska ima veće i konkurentnije gospodarstvo od Srbije i snažnije institucije zahvaljujući ulasku u Europsku uniju, konstatira agencija Moody's u komparativnoj analizi, predviđajući ujedno da će srbijansko gospodarstvo u predstojećim godinama biti potaknuto strukturnim reformama i snažnim okretanjem izvozu.

11.04.2017., Osijek - Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenkovic predsjedao je prvom sjednicom Savjeta za Slavoniju, Baranju i Srijem. Na sjednici Savjeta predstavljeni su Projekt Slavonija, Baranja i Srijem, aktivnosti resornih ministarstava i Stabilizacija u godini političkih potresa Najniži deficit od 2008. Slijedi bolji kreditni rejting?

Moody's je državnim obveznicama Hrvatske dodijelio ocjenu Ba2, uz stabilnu prognozu, dok je ona srbijanskih državnih obveznica niža za jednu razinu i iznosi Ba3, također uz stabilnu prognozu. Time agencija ulagačima signalizira da kupnja obveznica dviju zemalja ima karakter špekulacija i da ne ulazi u kategoriju investicija.

U komparativnoj analizi "Vlade Hrvatske i Srbije - razvijenije gospodarstvo i institucije u Hrvatskoj opravdavaju snažniji kreditni profil" agencija ističe veću konkurentnost hrvatskog gospodarstva i podršku članstva u EU reformi hrvatskih institucija.

"Hrvatsko je gospodarstvo približno za trećinu veće od srpskog a članstvo u Europskoj uniji potaknulo je sveobuhvatnu reformu institucija", konstatira potpredsjednik Moody'sa i koautor analize Evan Wohlmann.

"S druge će pak strane veći reformski zamah u Srbiji u proteklim godinama poduprijeti približavanje dohodaka, a ulaganjima će vjerojatno ići na ruku poboljšanje poslovnog okruženja u toj zemlji u zadnje vrijeme", dodaje on.

Kao dodirnu točku u Moody'su izdvajaju velike dugove. Obje zemlje nose velik teret dugova, ali će fiskalna konsolidacija dovesti do postupnog poboljšanja, procjenjuje Wohlmann.

Razina duga u dvije zemlje znatno je viša u odnosu na prosjek u skupini zemalja sa sličnim ocjenama, ističe se u izvješću.

Tako je u Hrvatskoj udio duga u BDP-u u 2016. godini iznosio 84,2 posto a u Srbiji 74 posto, u usporedbi s prosječnih 47,6 posto za slične zemlje s rejtingom Ba.

Ivica Todorić NOVA OCJENA Moody's snizio kreditni rejting Agrokora. Iz tvrtke poslali kratku izjavu medijima

U Moody'u napominju da sektor državnih poduzeća u Srbiji i dalje predstavlja veći fiskalni rizik unatoč napretku u poboljšanju fiskalne pozicije nakon financijske krize. Beograd je pokrenuo reforme kako bi smanjio rizik budućih zahtjeva državnih poduzeća prema proračunu, uključujući i restrukturiranje 'gubitaša'.

Srbija ipak za razliku od Hrvatske nije dužna poštovati propise Europske unije o državnoj pomoći, koji ograničavaju izglede za izravnu državnu pomoć i jamče određeni stupanj vanjskog nadzora, ističe se u izvješću.

U Moody'su primjećuju i da su stope nezaposlenosti u obje zemlje smanjene, pri čemu su u Srbiji reforme zakonodavstva provedene 2014. godine dovele do većeg udjela aktivnog stanovništva i snažnijeg rasta zaposlenosti zahvaljujući privatnom sektoru.

Ističu ipak da pad nezaposlenosti također odražava smanjenje radne snage zbog starenja populacije i velikog iseljavanja, zbog čega su dugoročniji izgledi za gospodarski rast neizvjesni.

"Za jačanje potencijala za rast u obje zemlje ključni su kontinuirana integracija u Europsku uniju i daljnji napori u smjeru poboljšanja investicijske klime", zaključak je Moody'sove analize.

Standard & Poor's STATUS QUO S&P zadržao hrvatski kreditni rejting na 'BB' i stabilne izglede Agrokor Standard & Poor's 'Kriza u Agrokoru neće utjecati na kreditni rejting Hrvatske' Ivica Todorić SLUČAJ AGROKOR Počiva li hrvatsko gospodarstvo na lažnim knjigama, friziranoj dobiti, mjenicama bez pokrića?
Rafting
AVANTURA NA VODI
Otkrijte gdje je najbolje ići na rafting, a gdje se krije raj za avanture u kanuu i kajaku

A1 izdvaja za Vas

 • mobitel20:

  Zbog ovakvih "analiticara" se i dogodila svjetska recesija i financijski slom! Za jedan stupanj samo Hrvatska bolja !? Pa bio sam tamo 5-6 puta, to je drugi svijet ! BG i NS na nesto slice, a sve juzno je totalna ... prikaži još! tuga. Uz to, ne navodi cimbenik Kosovo, pa ni Sandzak...plus im je sporazum s Madjarima...Ukratko, razlika je bitno veca , i po placama i po dostupnosti raznih usluga i p4ipomoci...a o ugodnosti zivljenja da i ne govorimo...

 • Avatar anticenzura
  anticenzura:

  Ja mislim da se odmah po ovoj analizi vidi koji su to u stvari laznjaci i katastrofalci. Obe zemlje na koljenima, drzave, poduzeca i gradjani zaduzeni do guse, standard kao u Africi, masovnom iseljevanju stanovnistva nema kraja, sto jasno govori ... prikaži još! da ce citava populacija ove generacije ostati bez svojih mirovina. I nemojte da vas ovi banditi lazu o izvozu, to izvoze njihove firme iz Hrvatske i Srbije za koje nasi gradjani rade za sicu, a nista od kapitala ne ostaje u zemlji. Oni tone miliardi iznose sa tih prostora, iz svih zemalja. Sve su zivo pokrali narodima do gole kosti.

 • Avatar debela koli
  debela koli:

  Kako se mogu usporedjivati? Srbiji ne vire noge ni iz čije gu....