Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PROVELI različite mjere

MOL Grupa osigurava kontinuiranu opskrbu uz optimizirane operativne i financijske mjere

Upravna zgrada MOL Grupe
Foto: Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL
1/3
08.04.2020.
u 12:07

MOL Grupa provodi zdravstvene, sigurnosne, operativne i financijske mjere kao odgovor na pandemiju COVID-19 i ekonomsku situaciju

MOL Grupa primjenjuje mjere ne samo da ublaži utjecaj trenutne situacije na Grupu nego i da omogući MOL-u da iz krize izađe jači nego ikad. Kompanija se usredotočuje na zaštitu zdravlja i sigurnost zaposlenih, na prilagođavanje načina poslovanja kako bi se smanjilo širenje virusa COVID-19 te na prilagođavanje obujma proizvodnje u skladu s promijenjenom razinom potražnje na tržištu. Operativni troškovi i kapitalna ulaganja bit će značajno smanjena da bi se sačuvala novčana sredstva i omogućilo MOL-u da uspješno prebrodi ovo izazovno razdoblje čak i u slučaju da kriza potraje duže vrijeme.

Uz neprestanu prilagodbu promjenjivoj situaciji, MOL je u proteklih nekoliko tjedana proveo različite mjere i stvorio nova rješenja kako bi umanjio vjerojatnost zaraze među zaposlenima i klijentima. Ove preventivne mjere i mjere opreza utječu na maloprodajne lokacije te lokacije Rafinerija i marketinga i Istraživanja i proizvodnje jer se na njima podržava društveno distanciranje, povećava svijest o higijeni, dodjeljuje zaštitna oprema našim kolegama, a mijenja se i obrazac smjena u postrojenjima i istražnim lokacijama diljem Grupe, provodi testiranje u ključnim područjima rada i prelazi na rad od kuće gdje god je to moguće.

Hitne mjere protiv širenja COVID-19 koje uvode vlade zemalja u kojima se odvija MOL-ovo poslovanje rezultirale su djelomičnom ili potpunom karantenom, što značajno usporava ekonomske aktivnosti u glavnim zemljama CEE regije kompanije. Kako bi ostala otporna, MOL Grupa ažurirala je svoje financijske i operativne smjernice.

Zbog neizvjesnosti o trajanju i utjecaju pandemije koronavirusa, ekstremnoj nestabilnosti vanjskog okruženja i nepredvidivosti potražnje u şvim segmentima poslovanja MOL je:

  • Povukao svoje smjernice za EBITDA za 2020. godinu
  • Smanjio kapitalne troškove za najmanje 25% na ispod 1,5 milijardi dolara u 2020. godini nakon pregleda pojedinačnih projekata kako bi se odgodile investicije koje nisu od ključnog značaja
  • Kompletirao sveobuhvatnu reviziju operativnih troškova radi očuvanja gotovine
  • Osigurao održavanje dovoljne likvidnosti i nakon zatvaranja ACG transakcije, s oko 2,0-2,5 milijardi dolara na raspolaganju, kako bi se prebrodila potencijalno dugotrajna kriza i iskoristile mogućnosti kada započne normalizacija
  • Zadržao dobit nakon oporezivanja iz 2019. godine dok se situacija ne normalizira, nakon čega bi dobit mogla biti isplaćena u obliku dividendi, ukoliko dioničari tako odluče

"Svijet se suočava s neviđenim izazovom. U posljednjih nekoliko tjedana naš se život potpuno promijenio. Iako je energetska industrija u povoljnijoj poziciji kad se radi o podnošenju ekonomskih teškoća u usporedbi s nekim drugim industrijama i ona ulazi u razdoblje neizvjesnosti s kojom se vjerojatno nikada nije suočila, sa scenarijima koji idu do krajnosti i koje je bilo nemoguće zamisliti prije samo nekoliko tjedana", rekao je predsjednik Upravnog Odbora i izvršni direktor MOL Grupe Zsolta Hernádija i dodao: 

"MOL je već više puta dokazao svoju prilagodljivost; vidjeli smo i prebrodili nekoliko šokova u prošlosti. Pokazali smo da možemo uspješno poslovati u izrazito nestabilnom vanjskom okruženju zahvaljujući velikim djelom visokoj kvaliteti naše imovine, otpornom i integriranom poslovnom modelu i što je najvažnije, našoj posvećenoj i visokokvalificiranoj radnoj snazi. MOL ulazi u ovo teško razdoblje u dobroj formi i siguran sam da će iz njega izaći još jači i svakako uz naučene važne lekcije". 

Ističe kako je ponosan na predan rad skoro 25.000 njegovih kolega i onih koji su došli na ideju o prebacivanju proizvodne linije maziva u proizvodnju sredstava za dezinfekciju.

"Iako bi i u normalnim okolnostima ovo bio dobar poslovni prijedlog, u trenutnoj je situaciji naša odgovornost i obaveza da pronađemo inovativne ideje i rješenja koja će pomoći u sprječavanju širenja virusa, u zaštiti naših zaposlenih i u borbi protiv virusa rame uz rame s vladama, javnim institucijama i zajednicama u zemljama u kojima poslujemo", tvrdi.

Operativne novosti

U Istraživanju i proizvodnji proizvodnja je u prvom tromjesečju bila oko 110 tisuća barela ekvivalenata nafte po danu, što je u skladu s ranijim procjenama. Manja potražnja za gorivom, puni skladišni kapaciteti i smanjen rad rafinerija mogu, međutim, dovesti do privremenog smanjenja proizvodnje u nekim od naših međunarodnih postrojenja, što bi potencijalno moglo biti nadoknađeno većim dodatnim udjelom u proizvodnji zbog niske cijene nafte. Uslijed neizvjesnog makroekonomskog okruženja, mijenjaju se smjernice za proizvodnju na 115-120 tisuća barela ekvivalenata nafte po danu s 120 tisuća barela ekvivalenata nafte po danu (uz pretpostavku 6-mjesečnog doprinosa ACG). Primijenjen je skup mjera kako bi se prilagodili troškovi i smanjio prag profitabilnosti portfelja u smjeru 25 dolara po barelu ekvivalenata nafte. 

U Rafinerijama i marketingu su karantene u ključnim zemljama poslovanja rezultirale značajnim padom potražnje od 20-40% za ključne grupe proizvoda. Iako je ovo stvorilo operativne izazove i potrebu za stalnom optimizacijom svih visokokvalitetnih rafinerijskih proizvoda, koriste se trenutno atraktivne marže tako što se održava rad svih rafinerija, čak i ondje gdje je smanjen obujam rada. MOL će nastaviti osiguravati i stalnu opskrbu naftom i kemijskim proizvodima u svim ključnim zemljama.

U Uslugama kupcima i maloprodaji je nakon snažnih operativnih i financijskih rezultata u prvom tromjesečju MOL Grupa doživjela pad prodaje jer su granice zatvorene i društvene aktivnosti ograničene. Kao rezultat toga Grupa je preusmjerila poslovanje kako bi osigurala pouzdanu i sigurnu opskrbu u cijeloj mreži te pozitivan novčani tok. Ciljevi i smjernice postavljeni za 2020. godinu i ovdje se povlače budući da je nepoznato koliko će dugo biti trajanje mjera koje ograničavaju putovanja koje nisu nužna.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije