Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
MIROVINSKA REFORMA

MMF: Više od Hrvatske za mirovine izdvaja samo sedam zemalja

'karlovac odrzana je kestenijada u karlovackom domu umirovljenika sveti antun,umirovljenici su uzivali u drustvu,svirci i svjeze pecenim kestenima,081009 photo: dominik grguric/VLM'
'dominik grguric'
09.02.2012.
u 10:00

Kao najefikasniju mjeru ograničavanja troškova mirovinskih sustava, MMF ističe povećanje zakonske dobi umirovljenja.

Reforma mirovinskog sustava naznačena je kao jedan od glavnih prioriteta u preporukama MMF-a hrvatskoj Vladi za smanjenje proračunskih rashoda. U istraživanju MMF-a ističe se da će, u sklopu fiskalne konsolidacije, većina vlada morati racionalizirati rashode za mirovine, koji čine znatan dio ukupne javne potrošnje.

Od 1970. do 2010. udio javne potrošnje na mirovine u BDP-u porastao je 3,5 postotnih bodova u razvijenim zemljama (sa 5 na 8,5 posto). U zemljama u razvoju u razdoblju od 1990. do 2010. taj udio porastao je 1 do 1,5 postotnih bodova, pri čemu je u europskim zemljama skočio sa 7,5 na 9 posto BDP-a, a u drugim zemljama sa 2 na 3 posto BDP-a.

Udio mirovinskih rashoda u BDP-u u Hrvatskoj je 2010. iznosio 10,6 posto, po čemu se nalazimo u svjetskom vrhu. Od 52 zemlje iz studije MMF-a, samo ih je sedam imalo veću javnu potrošnju za mirovine od Hrvatske: Poljska (11,3%), Grčka (12,1), Portugal (12,7) Francuska (13,3), Austrija (13,9), Italija (14,7) i Ukrajina (17,7% BDP-a). Promjena udjela potrošnje u BDP-u u razvijenim gospodarstvima posljedica je četiriju faktora: starenja stanovništva, uvjeta za odlazak u mirovinu, stope zamjene (udio prosječne mirovine u prosječnoj plaći) i stope participacije radne snage. Od 1970. do 1990. stanovništvo je ostarjelo, stopa zamjene se smanjila, a zakonska dob za odlazak u mirovinu smanjila za jednu godinu, što je sve utjecalo na porast javne potrošnje.

Kao najefikasniju mjeru ograničavanja troškova mirovinskih sustava, MMF ističe povećanje zakonske dobi umirovljenja. Koristi od te mjere su brojne: veća razina zaposlenosti, veća osobna potrošnja, veće mirovine...

Komentara 68

AN
Antiflašist
10:20 09.02.2012.

Da to je pravi nacin, povecanje dobi za mirovinu, pa cu tako ja za ekipicu koja je s 45 godina otisla u mirovinu raditi do smrti da bi zaradivao za njihovu mirovinu a necu moci docekati svoju. Ma bravo. Najpostenije bi bilo americki okrutni model, nema uplate za mirovine prinudno. Ako hoces plati ako neces nemoj. Na kraju radnog vijeka ono sto si uplatio je tvoje , a ako si uplatio 2 kune, mirovina ti je dvije kune i gotovo.

UK
Ugo Kajvez
10:22 09.02.2012.

Zato jer politikom zapadnih bankara i njima sl. uništena je hrvatska mogučnosti stvaranje viška vrijednosti ............. . Za EU i zapad uopće hrvatska je po njihovom valja samo kao tržište za njihovu robu ......... . I zato imamo mi probleme ...............

AN
Antiflašist
11:21 09.02.2012.

Zlatice duso, jos uvijek ima vise umirovljenika iz 2. svjestkog nego iz domovinskog, daj se malo informiraj.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije