Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Biznis Gospodarstvo

MMF očekuje pad hrvatskog gospodarstva za devet posto

Najnovije MMF-ove procjene pokazuju da bi hrvatsko gospodarstvo ove godine trebalo pasti najsnažnije u skupini europskih gospodarstava u nastajanju. U 2021. trebao bi uslijediti snažan oporavak, uz procijenjenu stopu rasta od 4,2 posto
14. travnja 2020. u 15:00 19 komentara 5228 prikaza
Ministar financija Zdravko Marić, premijer Andrej Plenković amjenik glavne direktorice MMF-a Tao Zhang
Foto: Grgo Jelavic/PIXSELL

Hrvatsko gospodarstvo smanjit će se u 2020. godini devet posto, najviše u skupini europskih gospodarstava u nastajanju, pokazuju najnovije procjene Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) za svjetsko gospodarstvo, objavljene u utorak.

Ilustracija ZBOG KORONAKRIZE Inozemni dug na kraju 2019. smanjen, u 2020. očekuje se rast

Pandemija koronavirusa snažno utječe na gospodarske aktivnosti, pokazuju najnovije procjene MMF-a, odražavajući posljedice karantene i drugih oštrih mjera kojima vlade širom svijeta nastoje zauzati širenje nepoznatog, visoko zaraznog virusa. Hrvatski bi BDP prema najnovijim MMF-ovim procjenama trebao ove godine pasti devet posto. Usporedbe radi, u prognozama iz jeseni prošle godine, prije izbijanja epidemije, MMF je za Hrvatsku predviđao rast aktivnosti u 2020. za 2,7 posto.

U idućoj godini trebao bi uslijediti oporavak, uz procijenjenu stopu rasta od 4,9 posto. Međunarodni je zajmodavac također snizio procjenu rasta u 2019. godini za 0,1 postotni bod, na 2,9 posto.

VIDEO Andrej Plenković: Donijet ćemo zakon koji će obustaviti ovrhu nad novčanim sredstvima

Veća nezaposlenost, manjak u bilanci plaćanja

MMF sada očekuje znatno višu stopu nezaposlenosti u Hrvatskoj u ovoj godini, od 11,5 posto, nasuprot jesenjoj procjeni od osam posto. U 2019. je iznosila 7,8 posto, čime je MMF snizio procjenu iz prošlogodišnjeg listopada za 1,2 postotna boda. U 2021. trebala bi ponovo pasti, na osam posto.

MMF također Hrvatskoj predviđa manjak na tekućem računu platne bilance iskazan udjelom u BDP-u od četiri posto u ovoj godini, dok su u jesenjim prognozama prognozirali višak od jedan posto. Manjak predviđaju i u 2021., od 1,5 posto.

ekonomska ugroza Jedinice lokalne samouprave pozdravljaju Vladine mjere: Uvode mjere štednje, odriču se prihoda...

Procjena rasta potrošačkih cijena u ovoj godini podignuta je za 0,1 postotni bod, na 1,3 posto. U 2021. cijene bi trebale rasti gotovo nepromijenjenim tempom, za 1,2 posto. Prošle su godine prema MMF-ovim izračunima cijene porasle 0,8 posto, čime je jesenja prognoza snižena za 0,2 postotna boda.

U 2019. višak je prema najnovijim izračunima iznosio 2,9 posto, što je za 1,2 postotna boda više no što su u MMF-u procijenili u listopadu prošle godine.

Osjetno blaži pad u ostalim gospodarstvima u skupini

Najnovije MMF-ove procjene pokazuju da bi hrvatsko gospodarstvo ove godine trebalo pasti najsnažnije u skupini europskih gospodarstava u nastajanju, u koju MMF još svrstava Rusiju, Tursku, Poljsku, Rumunjsku, Ukrajinu, Mađarsku, Bjelorusiju, Bugarsku i Srbiju. 

U MMF-u predviđaju da će gospodarstvo te skupine u prosjeku ove godine pasti 5,2 posto, u odnosu na jesenju prognozu o 2,5-postotnom rastu. U 2021. trebao bi uslijediti snažan oporavak, uz procijenjenu stopu rasta od 4,2 posto.

Josip Aladrović POMOĆ ZATRAŽILO 96 TISUĆA POSLODAVACA Aladrović: Ne vidim problem u tome da nezaposleni rade u poljoprivredi

Prošle je godine gospodarstvo te skupine zemalja u prosjeku poraslo 2,1 posto, za 0,3 postotna boda snažnije no što je MMF procijenio u listopadu prošle godine.

Izraženiji pad aktivnosti u ovoj godini MMF očekuje u Ukrajini i Bjelorusiji, od 7,7 i šest posto. Slijede Rusija, s projiciranim padom od 5,5 posto, te Turska i Rumunjska, s padom po stopi od pet posto.

Za Poljsku predviđaju pad od 4,6 posto a za Bugarsku od četiri posto, a najblaže bi se aktivnosti trebale smanjiti u Mađarskoj i Srbiji, za 3,1 i tri posto.

 

Zaprati kanal Večernjeg | Autor :

Dijana Zadravec
U RATU S KOLEGAMA
Tko je Dijana Zadravec, liječnica zbog koje se trese hrvatsko zdravstvo
dr.sc. Mario Bagat
ISTRAŽILI SMO
Zašto je bitno da znate razlike između dopunskog i dodatnog osiguranja
 • stefj:

  Ajde, optimistička prognoza. Prije bih rekao da neki domaći analitičari imaju točnije prognoze, a prognoziraju nam dvoznamenkasti pad... Pogledajte glavne komponente BDP-a, sve je jasno. Ono što se nije napravilo prije, sada dolazi na naplatu. A nisu se napravile reforme ... prikaži još! javnog sektora... Šteta, čeka nas dno EU-a bez neke nade za napredak, što će kao posljedicu imati veliki egzodus. Imat ćemo kasniji start s puno nižih pozicija od svih drugih... Ako pogledate, dobar dio zemalja već je krenuo s normalizacijom, tj. s prilagodbom na život s koronom. Njemačka je pustila sezonske radnike, Italija se sprema, Austrija otvara trgovine i restorane. Oni su već krenuli...

 • than:

  Borili smo se dugo sa Bugarima oko najlošije ekonomije u EU i nakon duge borbe konačno ćemo pobijediti. Šalu na stranu ili ne... Ne znam niti što možemo očekivati. Pa kod nas je gotovo cijela ekonomija bazirana na turizmu, trgovini ... prikaži još! i ugostiteljstvu. Ovih 9% je još i optimistično, ali logično je, jer je ovo prva ovakva kriza pa niti MMF ne zna što očekivati. Ako padnemo manje od 10% biti će to kao da smo Boga za bradu uhvatili.

 • Avatar nosac
  nosac:

  ma dajte molim vas, ako padne manje od -15% (a teško da će ) to bi bio uspijeh, a kamoli -9%, ubrzo će mmf i europska komisija revidirati te procjene dok vide da ništa od turizma ove godine...