Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NOVE PROCJENE

MMF očekuje pad hrvatskog gospodarstva za devet posto

Ministar financija Zdravko Marić, premijer Andrej Plenković amjenik glavne direktorice MMF-a Tao Zhang
Foto: Grgo Jelavic/PIXSELL
14.04.2020.
u 15:00

Najnovije MMF-ove procjene pokazuju da bi hrvatsko gospodarstvo ove godine trebalo pasti najsnažnije u skupini europskih gospodarstava u nastajanju. U 2021. trebao bi uslijediti snažan oporavak, uz procijenjenu stopu rasta od 4,2 posto

Hrvatsko gospodarstvo smanjit će se u 2020. godini devet posto, najviše u skupini europskih gospodarstava u nastajanju, pokazuju najnovije procjene Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) za svjetsko gospodarstvo, objavljene u utorak.

Pandemija koronavirusa snažno utječe na gospodarske aktivnosti, pokazuju najnovije procjene MMF-a, odražavajući posljedice karantene i drugih oštrih mjera kojima vlade širom svijeta nastoje zauzati širenje nepoznatog, visoko zaraznog virusa. Hrvatski bi BDP prema najnovijim MMF-ovim procjenama trebao ove godine pasti devet posto. Usporedbe radi, u prognozama iz jeseni prošle godine, prije izbijanja epidemije, MMF je za Hrvatsku predviđao rast aktivnosti u 2020. za 2,7 posto.

U idućoj godini trebao bi uslijediti oporavak, uz procijenjenu stopu rasta od 4,9 posto. Međunarodni je zajmodavac također snizio procjenu rasta u 2019. godini za 0,1 postotni bod, na 2,9 posto.

VIDEO Andrej Plenković: Donijet ćemo zakon koji će obustaviti ovrhu nad novčanim sredstvima

Veća nezaposlenost, manjak u bilanci plaćanja

MMF sada očekuje znatno višu stopu nezaposlenosti u Hrvatskoj u ovoj godini, od 11,5 posto, nasuprot jesenjoj procjeni od osam posto. U 2019. je iznosila 7,8 posto, čime je MMF snizio procjenu iz prošlogodišnjeg listopada za 1,2 postotna boda. U 2021. trebala bi ponovo pasti, na osam posto.

MMF također Hrvatskoj predviđa manjak na tekućem računu platne bilance iskazan udjelom u BDP-u od četiri posto u ovoj godini, dok su u jesenjim prognozama prognozirali višak od jedan posto. Manjak predviđaju i u 2021., od 1,5 posto.

Procjena rasta potrošačkih cijena u ovoj godini podignuta je za 0,1 postotni bod, na 1,3 posto. U 2021. cijene bi trebale rasti gotovo nepromijenjenim tempom, za 1,2 posto. Prošle su godine prema MMF-ovim izračunima cijene porasle 0,8 posto, čime je jesenja prognoza snižena za 0,2 postotna boda.

U 2019. višak je prema najnovijim izračunima iznosio 2,9 posto, što je za 1,2 postotna boda više no što su u MMF-u procijenili u listopadu prošle godine.

Osjetno blaži pad u ostalim gospodarstvima u skupini

Najnovije MMF-ove procjene pokazuju da bi hrvatsko gospodarstvo ove godine trebalo pasti najsnažnije u skupini europskih gospodarstava u nastajanju, u koju MMF još svrstava Rusiju, Tursku, Poljsku, Rumunjsku, Ukrajinu, Mađarsku, Bjelorusiju, Bugarsku i Srbiju. 

U MMF-u predviđaju da će gospodarstvo te skupine u prosjeku ove godine pasti 5,2 posto, u odnosu na jesenju prognozu o 2,5-postotnom rastu. U 2021. trebao bi uslijediti snažan oporavak, uz procijenjenu stopu rasta od 4,2 posto.

Prošle je godine gospodarstvo te skupine zemalja u prosjeku poraslo 2,1 posto, za 0,3 postotna boda snažnije no što je MMF procijenio u listopadu prošle godine.

Izraženiji pad aktivnosti u ovoj godini MMF očekuje u Ukrajini i Bjelorusiji, od 7,7 i šest posto. Slijede Rusija, s projiciranim padom od 5,5 posto, te Turska i Rumunjska, s padom po stopi od pet posto.

Za Poljsku predviđaju pad od 4,6 posto a za Bugarsku od četiri posto, a najblaže bi se aktivnosti trebale smanjiti u Mađarskoj i Srbiji, za 3,1 i tri posto.

 

Ključne riječi

Komentara 19

ST
stefj
15:41 14.04.2020.

Ajde, optimistička prognoza. Prije bih rekao da neki domaći analitičari imaju točnije prognoze, a prognoziraju nam dvoznamenkasti pad... Pogledajte glavne komponente BDP-a, sve je jasno. Ono što se nije napravilo prije, sada dolazi na naplatu. A nisu se napravile reforme javnog sektora... Šteta, čeka nas dno EU-a bez neke nade za napredak, što će kao posljedicu imati veliki egzodus. Imat ćemo kasniji start s puno nižih pozicija od svih drugih... Ako pogledate, dobar dio zemalja već je krenuo s normalizacijom, tj. s prilagodbom na život s koronom. Njemačka je pustila sezonske radnike, Italija se sprema, Austrija otvara trgovine i restorane. Oni su već krenuli...

TH
than
16:13 14.04.2020.

Borili smo se dugo sa Bugarima oko najlošije ekonomije u EU i nakon duge borbe konačno ćemo pobijediti. Šalu na stranu ili ne... Ne znam niti što možemo očekivati. Pa kod nas je gotovo cijela ekonomija bazirana na turizmu, trgovini i ugostiteljstvu. Ovih 9% je još i optimistično, ali logično je, jer je ovo prva ovakva kriza pa niti MMF ne zna što očekivati. Ako padnemo manje od 10% biti će to kao da smo Boga za bradu uhvatili.

Avatar nosac
nosac
16:05 14.04.2020.

ma dajte molim vas, ako padne manje od -15% (a teško da će ) to bi bio uspijeh, a kamoli -9%, ubrzo će mmf i europska komisija revidirati te procjene dok vide da ništa od turizma ove godine...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije