Naslovnica Biznis Gospodarstvo

Mlijeka malo, EU plaća da ga ne proizvodimo

Jedina smo članica koja nema mlijeka za svoje potrebe, no upropastio nas je izvoz
14. rujna 2016. u 11:00 1 komentara 223 prikaza
04.03.2016., Markovac - Jedan od najvecih proizvodjaca kravljeg mlijeka  Milivoj Manojlovic iz Markovca, Opcina Biskupija, nije zadovoljan niskom otkupnom cijenom mlijeka koja je u Hrvatskoj jako mala.  Photo: Hrvoje Jelavic/PIXSELL
Foto: Hrvoje Jelavić/Pixsell

Nije nam cilj smanjenje proizvodnje, nego zaustavljanje negativnog trenda, poručio je jučer pomoćnik ministra poljoprivrede Krunoslav Karalić nakon sastanka s proizvođačima mlijeka, otkupljivačima i proizvođačkim organizacijama o uredbi Europske komisije (EK) o redukciji proizvodnje mlijeka koja je u EU stupila na snagu 11. rujna.

Nakon što su u EU krajem ožujka ukinute proizvodne kvote za mlijeko, povećanje proizvodnje i gomilanje zaliha, čemu je kumovao i ruski embargo, prelilo se poput poplave na unutarnje tržište. Hrvatsko je među pogođenijima jer se uz nedostatnu vlastitu proizvodnju našlo na još jačoj vjetrometini trajnog mlijeka i polutvrdih sireva po dampinškim cijenama iz Njemačke, Nizozemske, Mađarske...

Donedavno rentabilna gospodarstva zatvaraju se diljem Europe pa EU nudi lijek u obliku 500 milijuna eura interventne pomoći sektoru mlijeka, od kojih 150 milijuna proizvođačima za smanjenje isporuke mlijeka. Hrvatska je od toga dobila oko 1,52 milijuna eura što će, pretpostavlja se, farmeri rado iskoristiti jer im je dosta svega.

Davor Blažić iz HSUP-a upozorava kako proizvodimo svega 500 milijuna litara mlijeka, a potrebe su nam 900 milijuna litara. Jedina smo članica EU koja nema mlijeka za svoje potrebe, a alarmantan je i podatak kako je u Hrvatskoj trenutačno 7200 proizvođača mlijeka, dok ih je 2003. bilo 65.000.

Magarac, magareće mllijeko zdravlje u čaši mlijeka Evo zašto je magareće mlijeko posljednjih godina pravi hit mlijeko Najveća svjetska mljekarska tvrtka Lactalis dogovorio višu cijenu mlijeka s proizvođačima

– Svaka mjera koja potiče smanjenje proizvodnje u našoj zemlji nešto je što se ne bi smjelo događati – tvrdi predsjednica udruženja prerađivača mlijeka CroMilk Rašeljka Maras. Tvrdi da treba razmišljati o dugoročnoj strategiji kako povećati broj krava i proizvodnju.

– Proizvodimo jedva 60 posto mlijeka za vlastite potrebe, a istovremeno imamo navalu u trgovačke lance proizvoda po dampinškim cijenama iz izvoza, iz te iste Europe u kojoj se potiče smanjenje proizvodnje. To je pravi problem mljekarskog sektora – rekla je.

EK je za Hrvatsku odredio 10 eura po grlu, što nije dostatno i to je svakom jasno, upozorava eurozastupnica Marijana Petir. Nije joj jasno zašto hrvatsko Ministarstvo poljoprivrede na to nije pravodobno reagiralo.

Smatra da je u RH nužno uvesti interventnu otkupnu cijenu od 30 eurocenti po kilogramu mlijeka, a maloprodajna cijena mlijeka ne smije biti niža od 70 eurocenti po litri (pet kuna) jer je proizvodna cijena mlijeka gotovo 50 eurocenti.

Nužno je, ističe, žurno riješiti i pitanje nepoštene trgovačke prakse jer “u suprotnom ćemo i dalje izdvajati financijska sredstva, proizvođači će zatvarati farme, a uvoz mlijeka bit će sve veći”.

>> Tko uništava proizvodnju mlijeka u Hrvatskoj?

Financije
Ja sam PMP
Znate li što je PMP i zašto se u svijetu smatra zlatnim standardom?
  • aabbcc:

    .. smanjiti proizvodnju i povecati uvoz.., haha pa mora neko sada tu biti Rus.