Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Biznis Gospodarstvo

Milanović: Hrvatska, nažalost, nikad neće biti bogata

- Ne možemo raditi po pravilima pod kojima smo radili u socijalizmu, po kojima je radila J. Koreja – požalio se Milanović.
24. studenoga 2014. u 12:12 102 komentara 6828 prikaza
Zoran Milanović
Foto: Marko Lukunic/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/11

-  Prije malo više od godinu dana rekao sam da imam lošu vijest za pesimiste, normalno je da se od toga u krizi radi šala. Ali hrvatski izvoz raste dvoznamenkasto, to se dogodilo, broj nezaposlenih je nešto niži nego u ovo vrijeme prošle godine, to nije samo statistička greška, to je trend. Ali čeka nas još mnogo posla – istaknuo je premijer Zoran Milanović na HBOR-ovoj konferenciji o poticanju izvoza.

Nakon što je nedavno vidio snimku Vukovara prije rata i podsjetio na to da je bio najrazvijeniji grad bivše države, u kojem je, kaže, radilo više ljudi nego što je bilo stanovnika, napomenuo je da je ono što prosječno oko vidi na snimci iz 1991. jedan uređen grad koji je izgledao natprosječno imućno, no to je uništeno do temelja.

-  Hrvatska je dosegnula jednu relativno visoku razinu dohotka, ali nikad visoku, nažalost nikad neće biti bogata, u tome nas je spriječio rat. A sad smo ušli u EU gdje se svaka odluka promatra sa sto strana, prisiljeni smo da pod mjerilima Europske komisije radimo po strožim pravilima nego što su morale najrazvijenije zemlje Europe. Pravila su stroga i to nas, iskreno, opterećuje. Ne možemo raditi po pravilima pod kojima smo radili u socijalizmu, po kojima je radila J. Koreja – požalio se Milanović.

HBOR je, kaže, osnovan kao sredstvo da se država vrati iz pepela na razinu na koju je moguće. - U Vukovaru se to, na žalost, nije dogodilo, u nekim drugim dijelovima Hrvatske jest. To nam govori da je misija ispunjena. Ime banke je „brend name“, ali to više nije banka za obnovu i razvitak, to je banka za izvoz – poručio je premijer te dodao da želimo biti bogato društvo, napraviti kvantni skok u odnosu na ono o čemu i stariji od njega pričaju s čežnjom.

>> Prognoze HUB-a: U 2015. čeka nas pad BDP-a i rast nezposlenosti

>> Ovo je Milanovićev strateški plan za opstanak na vlasti

Potres koji je pogodio Zagreb uzrokovao veliku štetu u Đorđićevoj ulici
10 PITANJA O POTRESIMA
Što znači kad je dva dana mirno, a onda cijelu noć tutnje mali potresi?
Imunitet – snaga svakog organizma
PROMO
Imunitet – snaga svakog organizma
  • Franciskoo:

    Milanović je lažljivac! Dvoznamenkasti rast izvoza je laž! Dvoznamenkasti rast izvoza bio je samo statistički, dogodio nam se Rotterdam-Antwerpen efekt, strana roba koja se skladišti u našim lukama ili se prepakirava i šalje dalje statistički se bilježi kao hrvatski izvoz, ... prikaži još! ima dosta članak o tom našem napuhanom izvozu po portalima. Da imamo dvoznamenkasti rast izvoza, sigurno ne bi imali 12 kvartala zaredom pad BDP-a. Milanović se hvali da u Hrvatskoj pada nezaposlenost, pa lako je manipulirati s brojkom nezaposlenosti, lako se obrišu nezaposleni s burze, ali zato zaposlenost u Hrvatskoj otkriva katastrofu koju nam Milanović prešućuje kada je o statistici riječ, u godinu dana izgubljeno 27.175 radnih mjesta (s 1.391.774 krajem kolovoza 2013. zaposlenost je pala na 1.364.599 krajem kolovoza 2014). Mi smo izgleda jedina država u svijetu u kojoj istodobno pad nezaposlenost i zaposlenost, svašta, a ova izjava da nikada Hrvatska neće biti bogata država je defetizam i sve govori o Milanoviću. Ovo je strašno i taj lik hoće novi mandat, pa koji ćeš nam vrag, koji vrag si napravio u ove tri godine Mailanoviću, koliko vidim, imaš rekordnu rupu u proračunu za 2014., BDP pada 12 kvartala zaredom, zaposlenost pada, dug države raste, partija zloupotrebljava represivni aparat, partija u državne firme poput lutrije, HEP-a, Apisa uhljebljuje svoje ljude, pa naravno da nećemo s tobom Milanoviću nikada biti bogata država jer Hrvatsku pretvaraš u staljinističku državu.

  • petrolio:

    OK, sad je priznao da pod SDP-om nikada nećemo biti bogata zemlja niti bogati građani, niti ćemo živjeti dobro. jedino što sad preostaje je ostavka vlade i novi izbori pa da vođenje države preuzme netko tko voli hrvatsku i tko ... prikaži još! želi i zna njezinim građanima osigurati dobar i kvalitetan život!

  • than:

    Broj nezaposlenih je nizi. Je druze, pobjegli sa zavoda za nezaposljavanje, ali i broj zaposlenih je nizi i to u godini dana za alarmantnih preko 20 000 ljudi. Sto to druze ne spominjete ?