Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Biznis Potrošač

Mnogi Hrvati neće biti sretni: Neki će platiti PDV i ako su naručili robu prije 1. srpnja

Hrvatska poštoa opovrgava primjedbe kupaca da namjerno zadržava robu kako bi naplatila potrošačima dodatnih 25% te nudi i obilazak novog sortirnog centra kao dokaz da nema gomilanja
26. lipnja 2021. u 16:56 41 komentara 16919 prikaza
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL

Čak i ako su naručili robu iz Kine, Velike Britanije, SAD-a ili neke druge zemlje izvan EU prije 1. srpnja, kad počinje naplata poreza na dodanu vrijednost i za pošiljke male vrijednosti, potrošači u Hrvatskoj platit će PDV dostavi li im se pošiljka nakon 1. srpnja. Potvrdili su nam to u Hrvatskoj pošti, koja će iznos PDV-a u tom slučaju naplaćivati kupcu pri preuzimanju proizvoda. Upravo su zato brojni potrošači ovih dana problematizirali kašnjenje robe iz Kine po društvenim mrežama izražavajući sumnju da pošta namjerno zadržava robu kako bi im naplatila dodatnih 25 posto. U HP-u to oštro opovrgavaju te nude i obilazak svoga novog sortirnog centra kako bi dokazali da nema gomilanja robe.

Ilustracija geopolitičke vizije Indopacifik je 'nova' velika šahovska ploča: Dvostruka mjerila Amerike i EU prema Kini

Samo za građane

– Sve što nam uđe u tokove od 1. srpnja će se naplaćivati. Zastoje nemamo i jako pazimo. Nemamo ni depoe u koje bismo uopće skupljali takve količine pošiljaka, sve je procesno posloženo da ih nakon primitka što brže pripremimo za dostavu – objašnjava izvršna direktorica ureda za korporativne komunikacije Hrvatske pošte Jo Kempen.

Znači, još samo pet dana vrijedi oslobođenje od PDV-a komercijalnih pošiljki male vrijednosti, do 22 eura, odnosno 160 kuna, za narudžbe koje u Hrvatsku pristižu izvan zemalja EU. Nije tajna da kineski trgovci u Europi već osnivaju HUB-ove iz kojih će raditi isporuke za Europu, čime će roba dobiti tretman “europske” i potrošači neće morati plaćati porez. Novi tretman roba izvan EU obuhvaća narudžbe do 150 eura vrijednosti, odnosno 1135 kuna i u sklopu njega dostavne tvrtke; Hrvatska pošta ili neka druga kurirska služba pri isporuci kupcu obračunavaju PDV.

Western Balkans conference in Vienna PUT SVILE Može li Zapad ukrotiti Kinu: Crna Gora već je upala u zamku kineskog novca

Izuzetak su nekomercijalne pošiljke do 45 eura, odnosno 330 kuna, koje fizička osoba šalje fizičkoj osobi besplatno: takav je promet oslobođen plaćanja carina i PDV-a. Količinska ograničenja tu ipak postoje za duhan i duhanske proizvode, alkoholne proizvode, parfeme i toaletne vode. Ovaj se postupak ne primjenjuje na porezne obveznike upisane u registar obveznika PDV-a i male porezne obveznike, nego samo na obične pojedinačne kupce – građane.

Carina ostaje ista

Nakon 1. srpnja pri kupnji potrošač treba paziti je li mu u cijenu već uračunat PDV ili će ga platiti naknadno, kako bi imao orijentaciju o pravoj cijeni koju plaća pri naručivanju robe iz trećih zemalja. Nova je regulativa proizvod usklađivanja s direktivama Vijeća EU, a kad je posrijedi carinjenje, nema promjena; tu obračun i dalje ovisi o vrijednosti pošiljke, osim za robe koje su oslobođene od carinjenja.

 

 

>> Pogledajte i ovaj video: Natko Beck, najpopularniji liječnik na društvenim mrežama

popularna emisija
RTL Direkt idućih se tjedana neće emitirati: Mojmira Pastorčić u odjavi posljednje emisije otkrila razlog
Auro Domus
KRIPTO-BUDUĆNOST
5 predikcija koje se očekuju na tržištu kriptovaluta u 2021. godini
  • AHA_aha:

    nisu ono obećali smanjivanje PDVa?...........Treba podmiriti parazite...bandu koja se nekontrolirano množi .... 3.5 miliona stanovnika ........ 128 gradonačelnika........ 213 zamjenika gradonačelnika...... 20 župana........ 50 zamjenika župana....... 428 načelnika....... 480 zamjenika načelnika........... 8354 vjećnika / nepoznat broj savjetnika i tajnika / ... prikaži još! Split je jedno vrijeme imao 56 tajnica i 127 savjetnika./................................................................... NEW YORK 8.4 miliona stanovnika / više+... 1 gradonačelnik..... 5 pomoćnik.. 51 vjećnik................................. Brojni osvajači i okupatori prođoše ovom zemljom, a narod ostade. Onda dođoše domoljubi i narod ode…….u 3pm.....administracija u RH postoji da bi netko u njoj imao posao i primao plaću, a ne da bude servis građanima... cijeli sustav lokalne samouprave je jedna politička izmišljotina predviđena za stranačko uhljebljivanje.......danas 25% sutra......?.............

  • AHA_aha:

    Dakle scenario ce biti takav da će pošta slati sve pošiljke na carinu koja će pak slati kupcima obavijest u kojoj traže da im se pošalje račun kupnje. Na to će se onda obračunati PDV, ali i platiti 19,5kn pošti ... prikaži još! za to slanje. ..........To u praksi znaci da za kabel za mobitel koji kosta u Kini 6 kn platis PDV 1,5 kn i 60 kn fiksnih troskova. Dakle, kabel poskupi vise od 10 puta

  • AfganistanskiHrvat:

    Na žalost više ništa ne kupujem na adresu u Hrvatskoj. Amazon je preskup za dostavu a amazon de, uk, it i fr u 99% slučajeva ne šalju za Hrvatsku. Ne govorim o glupostima i sitnicama ala maskica, folija i slične ... prikaži još! gluposti. Pošte su me pokrale preko 600€. Natezanja sa Amazonom i Ebayom za povrat novca, kupac tvrdi da je poslao, ja tvrdim da nisam dobio, pošta tvrdi da je isporučila a nigdje moga potpisa itd. itd. Naručim u drugu uređenu državu u EU, dodje u roku, ako ga i ima porez je manji, pokupim stvari dva puta godišnje ili mi frendovi donesu. Najviše popizdim kada vidim da šalju u BiH i Srbiju a ne šalju za Hrvatsku, to već nešto govori o našoj dostavi.