Naslovnica Biznis Kompanije i tržišta

Ljubo Jurčić: Ova vlada nema pojma o modernoj ekonomiji

Lutanja ove vlade trajat će dokle god to narod bude dopuštao. Ni MMF nam neće pomoći, kaže Jurčić.
29. rujna 2013. u 15:40 1 komentara 112 prikaza
'01.02.2013., Zagreb -  U Kineskom paviljonu na Zagrebackom  velesajmu odrzana je promocija knjige Kina na Balkanu. Ljubo Jurcic. Photo: Davor Puklavec/PIXSELL'
Foto: 'Davor Puklavec/PIXSELL'

Kakao biste u jednoj SMS poruci, na 250 znakova, opisali nove smjernice hrvatske Vlade?

To je iznimno loš program. Rješenje se ne može tražiti u financijama. Svako mijenjanje poreza i trošarina, a osobito njihovo povećanje, uvijek je štetno u recesiji. Oporavak se mora isključivo tražiti u podizanju porezne baze, a to se postiže samo dizanjem proizvodnje i dohotka.

Da vam je neki student predao seminarski rad s ovakvim mjerama, kako biste ga ocijenili?

Ovo je zastrašujuće loš rad! To je čista jedinica! Ovaj program pokazuje da oni uopće ne znaju kako suvremena ekonomija funkcionira. Ovo je kao da jedno poduzeće vodi blagajnik koji razmišlja samo o tome kako strpati novce u blagajnu. Kao da traktorista pošaljete na njivu, a on je ne uzore, već je ide prodati. Nisam previše očekivao, ali priznajem da su i mene iznenadili ovim smjernicama i ekonomskom politikom jer su pokazali da nemaju pojma kako funkcionira suvremeno gospodarstvo.

Do kada mislite da će trajati ova lutanja i hoćemo li na koncu ipak morati pozvati MMF?

Lutanja ove vlade trajat će dokle god to narod bude dopuštao. Ni MMF nam neće pomoći, jer ako idemo po njihovom principu, to će biti nova rezanja, smanjenje dohotka i rušenje porezne baze iz koje se država financira. A to bi nas odvelo u novo kmetstvo. Rješenje se ne može tražiti preko ministra financija i monetarnih institucija jer oni mogu samo rezati. Nama treba potpuno nova ekonomska politika. U njivama, drvu, metalima, rudi, strojevima..., u svemu onome gdje smo nekad bili jaki trebamo tražiti rješenje za izlazak iz naše duboke krize. Da sve te resurse stavimo u funkciju trebale bi nam dvije godine.

Digitalna komora
Digitalna komora
Poduzetnici, odsad ključne informacije doznajte klikom miša

A1 izdvaja za Vas