Naslovnica Biznis Kompanije i tržišta

Križevci su jedna od tri lokacije u Europi – ogledni primjer stvaranja energetskih otoka

Energetska neovisnost Zelena energetska zadruga i gradska uprava otvaraju drugu crowdfunding kampanju “Križevački sunčani krovovi” u kojoj sakupljaju 172 tisuće kuna
13. ožujka 2019. u 20:20 1 komentara 379 prikaza
Foto: krizevci.hr

Hrvatska se hvali suncem, a od sunca nema ništa. Imamo 2600 sunčanih sati godišnje, a zadnji smo u Europi po iskorištavanju solarne energije. Mi smo odlučili tehničko znanje o obnovljivim izvorima energije spojiti sa znanjem o alternativnom financiranju – istaknula je u najavi druge kampanje grupnog financiranja, kojom prikupljaju novac građana za izgradnju sunčane elektrane na krovu križevačke knjižnice “Franjo Marković”, Hajdana Rukavina iz Zelene energetske zadruge (ZEZ), voditeljica kampanje grupnog financiranja.

solarna ploča Munjevita kampanja Za sunčanu elektranu 50-ak građana skupilo 250.000 kn

Povrat kamate od 3 posto

U ovom modelu, u sklopu projekta “Križevački sunčani krovovi” građani posuđuju novac Zelenoj energetskoj zadruzi koji ga investira u izgradnju sunčane elektrane, i jamči im povrat uz kamatu od tri posto, nakon desetogodišnjeg investicijskog razdoblja.

Nakon toga elektrana iz vlasništva ZEZ-a prelazi u vlasništvo knjižnice. Minimalni je ulog 1000 kuna, maksimalni 7500 kuna, a prikuplja se ukupno 172 tisuće kuna, preko web platforme ZEZinvest.

Zadruga prima naknadu od ušteda potrošnje električne energije ostvarene radom sunčane elektrane i od te naknade vraća ulagačima zajam s kamatom.

Prošle je godine na isti način izgrađena prva solarna elektrana na krovu Razvojnog centra i tehnološkog parka Križevci, pri čemu je u samo deset dana 53 građana ulagača prikupilo više od 200 tisuća kuna, a interes je četverostruko premašio potreban iznos.

Ashalim NA SUNČEV POGON Izraelci u pustinji grade najviši solarni toranj u svijetu

Već tada najavljeni su novi projekti.

– Do 2030. godine želimo postati energetski neovisan grad, drago mi je da u tome imamo i provjerenog, pouzdanog partnera, Zelenu energetsku zadrugu. Strateški smo usmjereni na obnovljive izvore i smanjenje CO2 – prokomentirao je križevački gradonačelnik Mario Rajn i najavio da će na svim pogodnim lokacijama instalirati solarne panele pa se uskoro mogu očekivati i nove crowdfunding kampanje.

Zoran Kordić, upravitelj ZEZ-a, primjer Križevaca navodi kao dokaz da svaki grad u Hrvatskoj može napraviti viziju energetske neovisnosti i cijelu energetsku tranziciju.

– Krajnje je vrijeme i da se kroz zakonski okvir prepoznaju ovakvi modeli energetskog udruživanja građana, što dolazi i kroz direktive EU koje naši donositelji zakona trebaju implementirati u nacionalno zakonodavstvo – kaže Kordić.

Kvartovi budućnosti

U sklopu najave crowdfunding kampanje, održano je i događanje “Kvartovi budućnosti” na kojem je predstavljen europski projekt Compile, kao nadogradnja “Križevačkih sunčanih krovova”.

solarna ploca Velika Gorica solarni grad Aplikacija otkriva isplati li vam se na krovu zgrade ili kuće sunčana elektrana

Iz programa Obzor 2020 u sklopu tog projekta proučavaju se najnovije tehnologije, poput blockchaina i algoritama temeljenih na umjetnoj inteligenciji za optimizaciju rada energetske mikro-mreže i formiranje energetskih zajednica u Križevcima.

Križevci su jedna od tri lokacije u Europi koji služi kao ogledni primjer stvaranja “energetskih otoka”, uključenja građana i formiranja energetskih zajednica, a pilot projekt zainteresirao je i druge gradove pa se za suradnju jučer javio i gradonačelnik Vrbovca, poduzetnik iz Sesveta, predstavnici Grada Velike Gorice...

Više informacija o projektu može se naći na poveznicama: www.zezinvest.community i https://zezinvest.community/krizevacki-suncani-krovovi-gradska-knjiznicafranjo-markovic/.  

smoker box
SAVRŠENA AROMA
Nedostaje vam onaj karakterističan miris dimljenja, a ne želite se odreći komfora plinskog roštilja?

A1 izdvaja za Vas