Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
TRŽIŠTE KAPITALA

Krajem srpnja konačne ponude za Plivu

20.06.2006.
u 15:17

Transakcija vezana uz Plivu ušla je u fazu u kojoj su se sve strane obvezale na potpunu diskreciju inače prijeti diskvalifikacija. I doista, nema službenih ni poluslužbenih informacija, ali zato su barem Actavis i Barr angažirali svoje agencije za komunikaciju koje pokušavaju, u nedostatku pravih informacija, progurati pokoji "argument" protiv konkurencije, a i uvjeriti javnost da je njihov kandidat najbolje rješenje, što malo koga zanima.

Javnost nije senzibilizirana za to preuzimanje jer Pliva je u stranom vlasništvu, pa je za opći interes svejedno koji će drugi strani vlasnici zamijeniti prve. Tajnost procesa relativno se dobro čuva, makar uvijek ovaj put iz krugova bliskih Upravi i Nadzornom odboru Plive procure detalji. Od pet ili šest kandidata koji su nakon obavljenog due diligencea predali svoje ponude, južnoafrički Aspen je odustao, a to je potvrđeno iz same kompanije.

Ostaju, dakle, islandski Actavis, američki Barr Pharmaceuticals, poljska Polharma te tri investicijska fonda: Permira Holdings, Blackstone Group, Kohlberg Kravis Roberts. Istina, nitko osim Actavisa nije javno potvrdio svoje zanimanje za Plivu, a ostali zasad ne opovrgavaju da sudjeluju u procesu. No, najnovija informacija koja se s obzirom na izvor može držati vjerodostojnom govori da sve konce drži Nadzorni odbor Plive.

To će tijelo 20. ili 21. srpnja pozvati tri ponuđača da daju konačne financijske ponude. Dosadašnje su bile preliminarne, a na temelju njih NO će odlučiti koga će pozvati u završnicu i pozvati tri najbolja. U suprotnom bi prevarili dioničare, što, naravno, nadzorni vrh Plive sebi ne može dopustiti. Nezgodna je pak glasina pokaže li se točnom da je Zagrebačka banka izabrana za financijskog savjetnika Barra, a njen šef Franjo Luković zamjenik je predsjednika NO-a Plive. Lukoviću se, ako je to točno, može zamjeriti ozbiljan sukob interesa. Cijena dionica s kojom se pokušava svaki dan špekulirati na burzi zasad je relativno daleko od konačnog formiranja.

Tek nakon 21. srpnja znat će koliko je doista Pliva zanimljiva kupcima i koliko su spremni platiti za nju. Zasada tržište ne prelazi cijenu od 610 kuna po dionici, računajući da barem Actavis neće ponuditi manje od 630 kuna, koliko iznosi druga ponuda te tvrtke.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije