Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Biznis Potrošač

Konverzija CHF kredita nije prepreka za obeštećenje potrošača

Presuda u poljskom redmetu: ništetnost odredaba može se dokazivati i nakon provedene konverzije
29. travnja 2021. u 16:33 0 komentara 678 prikaza
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Sud EU donio je danas novu presudu vezanu uz konvertirani kredit u CHF, u poljskom slučaju C-19/20 prema kojoj potvrđuje dosadašnji stav, izrečen sad već u nekoliko predmeta: konverzija nije prepreka za uvrđivanje ništetnosti prijašnjih ugovornih odredaba.

Županijski sud u Varaždinu Odgode ovrha nekretnina i prije Prvi put novčana ovrha u CHF kreditu odgođena na temelju presude Suda EU

- Presudom C-19/20 Sud EU je ponovio stajališta iz presuda C-118/17 i C-452/18 koje su temelji za utvrđenje prava na obeštećenje nakon konverzije u Hrvatskoj, stoga bez ikakve dvojbe s puno optimizma očekujem odluku Suda EU po hrvatskom predmetu C-567/20. Nije moguće da u Poljskoj i Mađarskoj potrošači nakon konverzije imaju i dalje pravo na restituciju, a da bi Sud EU to pravo hrvatskim potrošačima oduzeo. Konverzijom nismo obeštećeni i banke će morati istaknuti bijelu zastavu – komentirao je Goran Aleksić, koordinator Ekonomsko-pravnog tima Udruge Franak najnoviju odluku Suda EU.

Zagreb: Predsjednik Milanović u društvu supruge Sanje na otvorenju izložbe na Pantovčaku 'KAO I PETKOVIĆU' Milanović o primanju Blaškovića: 'Njemu je dosuđena politička presuda'

U Udruzi Franak izvukli su najbitnije dijelove presude:

1. Sud EU još jednom je potvrdio da, nakon konverzije ugovorne odredbe, potrošač i dalje ima pravo utvrđivati ništetnost prijašnjih ugovornih odredaba, pri čemu se sud poziva na utvrđenja iz presuda C-118/17 i C-452/18, a te dvije presude su upravo temelj za pitanja po našem predmetu na Sudu EU, C-567/20.

2. Sud EU još jednom je potvrdio da se potrošaču mogu ukinuti njegova prava na temelju Direktive 93/13, ali samo u slučaju ako se on tih prava odrekao na temelju informiranog pristanka. Dakle, niti u našoj, niti u poljskoj konverziji toga pristanka nije bilo.

3. Sud EU utvrdio je isto tako da u slučaju ako ništetnost ugovorne odredbe uzrokuje ništetnost ugovora, nacionalni sud mora informirati potrošača koje su posljedice za njega u tome slučaju.

Presuda je dostupna na ovom linku.

 

>> Pogledajte i ovaj video: Poznati američki magazin proglasio Split idealanim gradom za umirovljenike

Urednik i voditelj HTV-ove emisije Nedeljom u 2, Aleksandar Stankovic
Iskren
Stanković oduševljen: Ovo je muškarac koji zna što hoće, a ne Milanović i Jandroković
CVH
CVH
Naučite kako samostalno obaviti pregled motocikla i dođite na besplatnu provjeru tehničke ispravnosti
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.