Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 11
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
opstanak eurozone

Kinezi spašavaju euro, Grčkoj se otpisuje čak 50 posto dugova

Jose Manuel Barroso
Reuters/PIXSELL
27.10.2011.
u 08:10

Europski šefovi zaprijetili su bankarima da će, ne oproste li dugove Grčkoj, cijela Europska unija propasti, a s njom i banke i globalno tržište.

– Svijet može odahnuti – rekao je francuski predsjednik Nicolas Sarkozy dok je, vidljivo umoran, s usiljenim smiješkom, jučer oko 4 sata ujutro predstavljao novinarima zaključke sudbonosnog summita lidera eurozone. Desetak minuta poslije, u susjednoj sobi kancelarka Angela Merkel stala je pred novinare na svom brifingu s istom porukom: “Imamo rješenje, svijet može odahnuti”. Večernji list bio je naizmjence i u jednoj i u drugoj sobi, u to povijesno bruxellesko jutro koje će možda označiti novu zoru za jedinstvenu valutu euro.

Ali još uvijek postoji ono “možda”: stvar, naime, nije definitivno dogovorena, samo je čvrsto zacrtana, i tek će se sljedećih tjedana i mjeseci vidjeti jesu li rješenja uistinu upalila. A ona su sljedeća. Prvo, Grčka će prepoloviti svoje dugove tako što će banke i investitori “dobrovoljno” otpisati 50 posto svojih potraživanja. Drugo, fond za spas EFSF povećat će se sa sadašnjih 440 milijardi na oko 1000 milijardi eura, ali još se ne zna točno kako. Zna se samo da je jedan od načina privlačenje Kine, Brazila i drugih bogatih zemalja u razvoju.

Strogi nadzor

I treće, europske banke bit će dokapitalizirane s oko 108 milijardi eura kako se ne bi urušile nakon otpisivanja grčkih dugova. Mnoge banke, najviše francuske, puno su ulagale u grčke obveznice i nagli gubitak polovice tih uloga neke od tih banaka mogao bi povući na dno. Dokapitalizacija je potrebna kako se to ne bi dogodilo.

To su tri najvažnije odluke, ali bitna je i četvrta: da Italija i Španjolska provedu brze i velike reforme kako bi izbjegle grčki scenarij i problem s likvidnošću. Europski lideri malo više vjeruju Španjolskoj, ali Berlusconijevoj Italiji baš i ne toliko, pa će ta zemlja biti stavljena pod oštar nadzor, tzv. monitoring, u kojem će EU paziti da se reforme doista i provode.

Najosjetljiviji trenutak summita bilo je nagovaranje predstavnika financijskih institucija da dobrovoljno pristanu na otpis polovice potraživanja od Grčke. Kako su A. Merkel, Sarkozy, Barroso i predsjednik Vijeća EU Van Rompuy nagovorili bankare na takvo što? Jednostavno su im zaprijetili da će cijela Unija propasti, a s njom i banke i globalno tržište.

– Žestoko smo im dali do znanja da, u slučaju da dobrovoljni sporazum s bankama nije moguć, nećemo ni sekunde čekati da krenemo prema scenariju potpune insolventnosti Grčke. To bi države stajalo mnogo novca i uništilo bi banke – otkrio je luksemburški premijer Jean-Claude Juncker.

U 4 sata i 26 minuta u četvrtak ujutro na e-mailove novinara stigla je izjava šefa Instituta za međunarodne financije, koji predstavlja banke i financijske institucije: “Složili smo se da sklopimo dobrovoljni sporazum koji čvrsto u temelju ima otpis 50 posto grčkoga duga koji drže privatni investitori”. Suočeni s euro-apokalipsom, banke i privatni investitori ipak su, u gluho doba noći, pristali otići na financijsku giljotinu.

Sarkozy već zvao Peking

– Detalji tog 50-postotnog reza grčkog duga neće biti poznati do prosinca, a sami ugovori sklapat će se u siječnju – objasnila je A. Merkel. Taj otpis dugova trebao bi omogućiti Grčkoj da se vrati u normalan ciklus ekonomskog rasta jer će, nakon ove odluke, njezin dug do 2020. biti smanjen na 120 posto BDP-a. Bez otpisa dugova njezin dug do te godine bio bi oko 200 posto BDP-a te bi oporavak Grčke bio nemoguć.

Sve nade europskih lidera sada su okrenute prema Kini i drugim bogatim zemljama u razvoju koje bi navodno bile spremne sudjelovati u posebnom namjenskom fondu kojim bi se ojačao fond za spas EFSF, a koji služi kao brana protiv širenja krize na Italiju i Španjolsku. Sarkozy je, nakon nekoliko sati sna, odmah jučer telefonski razgovarao s kineskim predsjednikom, a šef EFSF-a putuje u Peking, gdje danas ima sastanke s potencijalnim kineskim spasiocima eura.

Originalni tekst dogovora možete pročitati ovdje.

>>Merkel: Europa je u najvećoj krizi od Drugog svjetskog rata

Ključne riječi

Komentara 357

OB
-obrisani-
15:53 27.10.2011.

kacamoto ko te pita, ja divanim sa jovom

RE
@rea
17:41 27.10.2011.

Je, mraf, on napisao, a citirano 150 godina ranije u Protokolima.

Jovo Čaruga
10:57 27.10.2011.

ko ne plati na mostu, plati na cupriji...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije