Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Biznis Kompanije i tržišta

Kako jeftinije izgraditi farmu i pojeftiniti govedarsku proizvodnju

Vukovarsko-srijemska županija prednjači po proizvodnji mlijeka i broju krava pod selekcijom pa je prošle godine proizvedeno 60 milijuna kilograma mlijeka što je dva i pol puta više nego osam godina ranije.
29. siječnja 2010. u 12:05 2 komentara 58 prikaza
krava
Foto: Marko Čuljat

VINKOVCI - Želimo govedarima pokazati različite modele gradnje govedarskih farmi bilo da se bave tovom, proizvodnjom mlijeka ili kombinacijom ovih dviju djelatnosti, ali tako da gradnja bude što jeftinija kako bi i u konačnici i proizvodnja bila jeftinija i konkurentnija na tržištu.

Svi su ti modeli usklađeni sa zahtjevima i propisima EU, a usto su govedari bliži fondovima EU koje valja koristiti i mnogi ih već koriste. Ponudili smo modele farmi od deset do sto grla i razradili kako ih izgraditi što jeftinije. Nije umjetnost izgraditi farmu s mnogo novca jer to može svatko - kaže mr. sc. Miljenko Ernoić koji je s dipl. ing. agr. Dragutinom Vincekom govedarima Vukovarsko-srijemske županije u Vinkovcima održao predavanje o modelima govedarske proizvodnje.

Ovom je prigodom predstavljena i knjiga "Modeli govedarske proizvodnje". Županijski pročelnik za poljoprivredu Andrija Matić kaže da Vukovarsko-srijemska županija prednjači po proizvodnji mlijeka i broju krava pod selekcijom pa je prošle godine proizvedeno 60 milijuna kilograma mlijeka što je dva i pol puta više nego osam godina ranije.

Najavio je skoro povećanje otkupne cijene mlijeka za 50 lipa po litri, ali i moguće proljetne teškoće poljoprivrednika koji su se zadužili kreditima jer će doći rate za otplatu.

ski
Veliki vodič kroz Nassfeld
Isprobajte lokalne specijalitete, zaplešite uz legendarnu Nenu i skijajte na 110 km besprijekornih staza
Grawe
PRIHVATI IZAZOV
Izazov za sve trkače koji žele pomoći drugima
  • doktorica:

    Sve propale političare poslati da rade cigle i zidaju štale i tako si zarade za gablec zajedno sa ratnim profiterima a njihovu nezakonito stećenu imovinu uložiti u razvoj farmi .

  • izbrisan:

    Da,nije tesko izgraditi farmu i sa manje novca. Problem je uopce zapoceti sa gradnjom,dok se sve papirnato rijesi,nestaje i volja i zelja za gradnjom.