Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 133
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Zauzdavanje rizika

Izvoznici osiguravaju potraživanja u inozemstvu

'edvard-ribaric01_nnn_unu_09'
''
09.02.2011.
u 13:48

Tvrtka s profitnom maržom 5% za pokriće neplaćenog potraživanja od 15 tisuća eura, mora uprihoditi dodatnih 300 tisuća eura

Hrvatski poduzetnici koji izvoze već neko vrijeme od komercijalnih i političkih rizika mogu osigurati svoja kratkoročna potraživanja za isporučene robe i usluge. HBOR je, u suvlasništvu s tvrtkom OeKB Suedosteuropa Holding GmbH, još prije godinu dana osnovao Hrvatsko kreditno osiguranje koje se bavi osiguranjem samo te vrste rizika.

– Lani je u 11 europskih država zabilježeno 180 stečajeva. Premda se kod nas vjeruje da u EU sva društva plaćaju, to nije istina. Broj stečajeva daje drugi pogled na osiguranje rizika od neplaćanja – istaknuo je na službenom predstavljanju HKO-a čelnik društva Edvard Ribarić.

U ovoj godini najavljuje početak osiguravanja potraživanja na domaćem tržištu, ali samo za tvrtke kojima već osiguravaju izvoz. Klijentima preko tvrtke kćeri Poslovni info servis daju i informacije o bonitetu potencijalnih poslovnih partnera, a tu uslugu naplaćuju 450 kuna po bonitetu.

– Tvrtka koja posluje uz profitnu maržu od pet posto, za pokriće neplaćenog potraživanja od samo 15 tisuća eura, mora povećati prihod za čak 300 tisuća eura. Trošak premije znatno je niži od tog iznosa – poručio je Ribarić.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije