Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 139
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Rekordna dobit

Isplata dividende: UniCredit opet profitabilan

unicredit
Foto: IPA/PIXSELL
1/3
09.02.2018.
u 07:15

Vlasnici PBZ-a i Zabe objavili su rekordne rezultate desetljeća: Intesa Sanpaolo najveću godišnju dobiti, a UniCredit kvartalnu.

Vlasnik Zagrebačke banke, talijanski UniCredit, objavio je jučer rezultate poslovanja zadnjeg kvartala i ukupne rezultate za 2017. u kojoj su ostvarili neto dobit 5,5 mlrd. eura, u odnosu na 11,8 mlrd. eura gubitka iz 2016. Kvartalna im je dobit najveća u posljednjih deset godina – iznosi 801 mil. eura i prilično je nadmašila prognoze analitičara o 523 milijuna, dok su u istom razdoblju lani imali gubitak od 13,6 mlrd. eura, najviše zbog otpisa i rezervacija za loše kredite. Menadžment banke konstatirao je da su ispunjeni svi ciljevi predviđeni u strategiji za predstojeće razdoblje – Transform 2019.

– Ove godine dobit bi trebala biti između 3,7 mlrd. eura, koliko iznosi i u 2017. kad se isključe jednokratne stavke i 4,7 mlrd. eura koliko je cilj za 2019. – najavio je Jean Pierre Mustier, glavni izvršni direktor UniCredita.

Jednokratne stavke o kojima Mustier govori odnose se na prodaju dijela portfelja: ogranka za upravljanje imovinom, Pioneer Investmentsa za 3,55 mlrd. eura, i poljske podružnice Pekao za 2,5 mlrd. eura – ukupno oko 6 mlrd. eura. Kad se isključe učinci tih prihoda, neto dobit je u posljednjem kvartalu iznosila 708 mil. eura. Operativni su prihodi u tom razdoblju rasli 10%, na 4,8 mlrd.eura, a najviše su rasli neto prihodi od naknada i provizija, 12,3%, na 1,68 mlrd. eura. Neto kamatni prihodi povećali su se 7%, na 2,58 mlrd. eura, a neto dobit od trgovanja smanjila se 5,2%, na 384 mil. eura.

unicredit
1/5

S obzirom da su prethodne godine uvelike očistili portfelj i nakon toga osigurali pozamašnu injekciju kapitala od 13 mlrd. eura kako bi održali kapitalnu adekvatnost unutar zahtjeva regulatora, u posljednjem su kvartalu 2017. rezervirali 772 mil. eura što je prava “sića” u odnosu na 9,6 mlrd. iz 2016.

Adekvatnost kapitala uspjeli su povećati na 13,02% u usporedbi sa 7,54% u 2016. Prodali su i 16 mlrd. eura loših kredita. Na razini cijele godine operativni su prihodi iznosili 19,6 mlrd. eura, a neto prihodi od kamata 10,3 mlrd. eura, što je vrlo slično rezultatu iz 2016., dok su neto prihodi od naknada i provizija rasli 7,1%, na 6,7 mlrd. eura. Neto dobit od trgovanja pala je 12,6%, na 1,8 mlrd. eura. Najavili su prvu isplatu dividende u pet godina, 32 centa po dionici. Vrijednost dionice skočila im je, nakon objave rezultata 2,5%.

Vlasnici dvije najveće banke u Hrvatskoj, Privredne i Zagrebačke, objavili su rekordne rezultate desetljeća: Intesa Sanpaolo dan ranije izvijestila je o najvećoj godišnjoj dobiti, a sada i UniCredit o najvećoj kvartalnoj dobiti u istom razdoblju. Kad se usporedi struktura prihoda dvije banke, vlasnica Zabe oslanja se više na prihode od kamata, dok vlasnica PBZ-a ima veće prihode od naknada za upravljanje imovinom i poslova osiguranja.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije