Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 175
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Naftna tvrtka platila 1,050 milijardi kn

Ina vratila dio duga državi, HAC-u i HC-u ide po 400 milijuna kuna

Ivan Šuker
Davor Puklavec/Pixsell
22.12.2009.
u 15:10

Ukupno je 800 milijuna kuna istog dana proslijeđeno s računa državnog proračuna na račune Hrvatskih autocesta i Hrvatskih cesta.

Ina je danas vratila dug državi u iznosu od 1,050 milijardi kuna, potvrdio nam je ministar financija Ivan Šuker. No, koliko je još ta kompanija u većinskom mađarskom vlasništvu ostala dužna državi, ministar nije želio otkriti jer, kako kaže, stanje duga svakodnevno se mijenja.

Poboljšanje likvidnosti
U priopćenju Ministarstva financija navodi se pak da će Ina nastaviti kontinuirano podmirivati svoje obveze. Od 1,050 milijardi kuna koje je Ina uplatila, 400 milijuna je odmah iz državnog proračuna uplaćeno Hrvatskim autocestama, a isto toliko Hrvatskim cestama. Riječ je o novcu koji je Ina dugovala tim dvama javnim poduzećima jer im nije u punom iznosu plaćala naknadu od 60 lipa po litri benzina za održavanje i građenje cesta.

Taj je novac pak HAC-u i HC-u prijeko potreban kako bi platili obveze svojim dobavljačima, odnosno izvođačima radova. Očekuje se da će HC nakon ove uplate potpuno riješiti probleme s likvidnošću, a i HAC će se bolje nositi s nelikvidnošću. U Ministarstvu financija pak kažu da će to pridonijeti poboljšanju likvidnosti cijelog sustava. S preostalih 250 milijuna kuna podmirene su neplaćene trošarine.

Ini je MOL, njezin mađarski vlasnik, odobrio interkompanijski kredit, ali tek nakon što je Vlada potpisala dodatak glavnom ugovoru o plinskom poslovanju kojim je Ini dopustila poskupljenje plina od 38 lipa! Isprva je MOL tražio da Vlada najprije otkupi trgovanje plinom iz Ine s obzirom na to da kompanija na tom biznisu bilježi gubitke jer plin uvozi po višoj cijeni nego što ga u Hrvatskoj prodaje.

Vlada je odluku o otkupu plinskog biznisa odgodila za godinu dana jer sada za to nema novca, a i shvatila je da bi na plinu imala samo gubitke. No, iako je ministar Šuker najavljivao da će Ina do kraja godine uplatiti cjelokupan dug državi, ipak je za dio neplaćenih obveza dobila rok do 31. ožujka 2010. godine.

Dužna i Petrokemija
Ministar Šuker kaže da će se dio preostalog Inina duga prebiti s Petrokemijom. Prije se govorilo da Ina državi duguje 1,5 milijardi kuna, pa očito ta naftna kompanija duguje još oko 500 milijuna. U veljači ove godine Ministarstvo financija bilo je na određeno vrijeme blokiralo Inin račun zbog dugova.

Ključne riječi

Komentara 34

SK
skinner
15:54 22.12.2009.

tak je, treba namiriti \"skladgradnje\" dok još nije prekasno.... ;)

KI
kiseljali
15:34 22.12.2009.

pa da! kalmeta je kriv šta si ti max221! a ne max 123!

MA
max221
15:26 22.12.2009.

Kakve veze imaju Gruzici s korupiranim kalmetom? Netreba on odstupit, njega trebaju uhitit...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije