Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 151
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Novi udar

Ina: Plin za industriju od jučer skuplji 16 posto

plin
Reuters
02.07.2010.
u 12:55

Plin za industriju poskupio je sa 1,99 kuna na 2,31 kunu po kubičnome metru, potvrdili su danas u Ini.

Plin za industriju poskupio je sa 1,99 na 2,31 kunu po kubičnome metru od 1. srpnja, potvrdili su jučer u Ini. Novo poskupljenje plina za velike industrijske potrošače od 16 posto u Ini opravdavaju tromjesečnim usklađivanjem cijena po formuli. Podsjetimo, plin je za industriju poskupio i 1. travnja otprilike 20 posto nakon čega su neke kompanije najavile preseljenje svojih pogona iz Hrvatske. Državna tajnica u Ministarstvu gospodarstva Nataša Vujec početkom tjedna najavila je znatno povećanje cijene plina za kućanstva do kraja ove godine kako bi se mogla sniziti cijena za industriju.

U Hrvatskoj udruzi poslodavaca upozorili su još sredinom travnja da je konačna cijena plina za industriju u Hrvatskoj među najvišima u Europi. Po podacima HUP-ata je cijena u hrvatskoj industriji 0,42 eura po kubičnom metru, dok Mađari i Slovenci plaćaju 0,24, Austrijanci 0,26, a Italijani 0,31 euro po kubičnom metru.

Goran Granić, direktor Energetskog instituta Hrvoje Požar upozorio je jučer da su cijene industrijskog plina u Hrvatskoj prevelike zbog zaštićene cijene za kućanstva, jer se energenti u nas i dalje doživljavaju kao socijalna, a ne tržišna kategorija.

– U najkraćem vremenu imat ćemo nove dobavljače iz Mađarske koji će srušiti cijenu plina za industriju – kazao je Granić.

Poovodom 16. obljetnice rada Instituta, Granić se jučer u zagrebu osvrnuo na energetsku sadašnjost i budućnost Hrvatske. Istakao je da je većina aktivnosti vezana za obnovljive izvore energije, a najveći interes, većinom svjetskih investitora, je za energiju vjetra.

– Po iskazanom interesu, Hrvatska bi bila lider u cijeloj Europi po vjetroelektranama. Postoji interes 135 projekata za vjetroelektrane s ukupnom snagom od 5200 MW, a cijela energetska snaga u RH sada je 4000 MW. Pitanje je samo koliko će se projekata realizirati – kazao je Goran Granić i dodao da neke vjetroelektrane u RH imaju učinak i 22 posto veći od planiranog.

Komentara 7

10
101lakeoswego
14:40 02.07.2010.

kak je vragu plin kod svaba pojeftinio 25% a kod nas otisao gore preko 25%, hehehehehehe samo neznam ciji plin nas ili uvozni, od danas moja mama koristi samo domaci plin, on je zabadava heheheehheheehe ruski kosta hehehehehehe

CH
Chiller
16:34 02.07.2010.

@101lakeoswego Njemci i Rusi našli su zajednički jezik suradnje i dobrih odnosa. Trguju na \"veliko\" plinom,pa Njemačkoj mogu dati i popust koliko god treba. Šteta šta Hrvatska i Rusija još nisu našli zajednički jezik. Naravno,ne odgovara INA-i i njenom monopoluu u RH. A Rusi su razradili i ponudili već jedan plinski ogranak Hrvatskoj,ali... Opet se Ina boji za vlastitu ekzistenciju,jer je Gazprom zaista divovska kompanija kojoj i nije nužno poslovati sa nama. -Ponudili su i nižu cijenu plina... Ali vlada je donjela odluku i odlučila čvrsto držati Inu bez obzira šta imaju monopol i dižu cijene kako im odgovara. -A \"domaći\" plin ne postoji,postoje rezerve koje traju nekoliko dana... Zato gđa Kosor i posjećuje Putina u zadnje vrijeme,hehe... Čini se da traže zajednički jezik...

BR
brako
13:21 02.07.2010.

Tromjesečno usklađenje po službenoj formuli. Kako jasno i jednostavno objašnjenje. Drugi tako lijepo odlučuju u naše ime da ne moramo razmišljati čak niti o takvim umotvorinama kakva je ova. Sve nam je sažvakano. Samo dajmo glas i udijelimo im stolice, a oni će već uskladiti naše živote sa svojim potrebama, bilo kroz formule ili nešto slično. Hvala im.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije