Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Biznis

Imovina investicijskih fondova u 2021. porasla za 1,09 milijardi kuna, toliko depoziti rastu - mjesečno

Iz Hanfe poručuju da se oporavlja povjerenje ulagača, a za građane su objavili 10 savjeta za ulaganje
19. travnja 2021. u 13:36 0 komentara 95 prikaza
Foto: Pixabay

Ukupna neto vrijednost imovine (NAV) svih otvorenih investicijskih fondova s javnom ponudom (UCITS fondovi) u Hrvatskoj krajem ožujka dosegnula je 19,3 milijarde kuna. To je za 1,09 milijardi kuna ili šest posto više nego na početku ove godine te za 3,66 milijardi kuna ili 23 posto više nego krajem ožujka prošle godine, kada je zabilježeno potonuće imovine investicijskih fondova uslijed koronakrize, izvijestili su iz Hanfe te istaknuli kako su ti podaci pokazatelj da se povjerenje i ulaganje u otvorene investicijske fondove, nakon prvotnog šoka koronakrize, ipak oporavlja, potaknuto i povoljnim tržišnim kretanjima. No, tromjesečni rast fondova još uvijek je manji od mjesečnog rasta depozita koji, iako usporeno, konstantno rastu i tijekom pandemije.

PREŠLI KONTROLNI PRAG Hanfa naložila objavu ponude za preuzimanje PIK-a Rijeka, jedan ulagatelj dobio nadzorne mjere

Najznačajniji ulagači u otvorene investicijske fondove s javnom ponudom su tzv. mali ulagači čija je neto imovina u investicijskim fondovima krajem prošle godine iznosila 11,65 milijardi kuna, što je za 14,09 posto više u odnosu na ožujak 2020. Osim malih ulagača, preostalih 6,57 milijardi kuna neto imovine investicijskih fondova krajem prošle godine odnosilo se na ulaganja društava za osiguranje (2,53 milijarde kuna), kreditnih institucija (1,02 milijarde kuna), mirovinske fondove(749 milijuna kuna), investicijske fondove (328 milijuna kuna), investicijska društva (12 milijuna kuna) te ostale ulagače koji su zajedno investirali 1,92 milijarde kuna.

– Osim oporavka neto imovine, nakon pada u prvom tromjesečju 2020. rastu i prinosi otvorenih investicijskih fondova, a posebno onih koji ulažu na dionička tržišta. U prvom tromjesečju ove godine dionički fondovi ostvarili su prinos od 5,67 posto, mješoviti 2,59 posto, ostali 1,4 posto. Obveznički otvoreni investicijski fondovi, kategorija fondova u koje ulaže najveći broj građana jer su za ulaganje najmanje rizični, u prvom tromjesečju ove godine ipak su blago skliznuli u negativno područje, za 0,59 posto prinosa – navode u Hanfi koja je podatke objavila na današnji Svjetski dan investicijskih fondova.

Tim je povodom regulator objavio i osnovne informacije o ulaganjima u investicijske fondove, 10 važnih savjeta građanima za ulaganja:

Hanfin godišnji izvještaj Atlantic Grupa, HT, Adriatic osiguranje i Podravska banka s uzornim korporativnim upravljanjem

1. Sagledajte i zapišite svoje financijske ciljeve, rangirajte ih po važnosti te uzimajući u obzir svoju sklonost prema riziku i vremenski horizont ulaganja odaberite onaj financijski proizvod koji će vam najviše odgovarati.

2. Ne žurite, već usporedite sve opcije dok ne pronađete onu koja vama najviše odgovara. Ako je potrebno, potražite profesionalni savjet, ali imajte na umu da je konačna odluka vaša.

3. Nikada ne ulažite u proizvode koje ne razumijete!

4. Ulažite dugoročno, financijska tržišta nisu statična već dinamična stoga dobro razmislite prije donošenja konačne odluke

5. Ako će vam višak novčanih sredstava trebati u kraćem roku, ulažite u likvidniju imovinu (lako unovčivu).

6. Izbjegavajte efekt krda, ako svi kupuju neku dionicu ili financijski proizvod to ne znači da i vi to morate napraviti. Povijesno dobri rezultati ili povrati nisu garancija za buduće povrate, ne zaboravite da su financijska tržišta volatilna i ne možete točno predvidjeti sve što će se na njima dogoditi.

7. Ne donosite odluke na temelju emocija. Strah i pohlepa glavni su neprijatelji investitora. Ako niste smireni i racionalni može se dogoditi da ćete kupiti financijski proizvod kada je on na vrhu, odnosno pri najvećoj cijeni, a prodati kada je na dnu odnosno kada mu je cijena najniža.

8. Diversificirajte! Nikada ne stavljajte sva jaja u istu košaricu, odnosno ne ulažite sav svoj novac u isti financijski proizvod.

9. Pazite na troškove koje investicija može sadržavati. Dobro usporedite sve ulazne i izlazne naknade te druge troškove koji mogu proizaći iz vašeg ulaganja. Pružatelji usluge dužni su vam dati sve informacije o proizvodu pa tako i o njegovim troškovima.

10. Pazite na prijevare! Ako vam netko ponudi ulaganje koje vam se čini predobro da bi bilo istinito, najvjerojatnije nije istinito. Hanfa ima popis svih ovlaštenih pružatelja financijskih usluga, provjerite nalazi li se vaš pružatelj na popisu. Također provjerite i upozorenja Hanfe.

ČEKAJU DIJETE
Rođen u ratnom Sarajevu, odbio nastupati za Hrvatsku, a sada će oženiti zanosnu Riječanku
Croatia osiguranje
Podrška poljoprivrednicima
Kako domaće osiguranje podupire razvoj poljoprivrednika i domaće proizvodnje
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.