Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 137
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Čišćenje bilance

IGH Jure Radića završio godinu sa 450 milijuna kuna gubitka

'04. 09. 2008., Zagreb - Jure Radic, predsjednik Uprave IGH-a. Photo: Tatjana Tadic/Poslovni dnevnik/PIXSELL'
'Tatjana Tadic/Poslovni dnevnik/P'
02.02.2013.
u 08:37

Rashodi - 
Lani su bili oko 260 milijuna kuna, ali zbog vrijednosnog usklađenja tvrtke

Institut IGH završio je prošlu godinu s neto gubitkom od 450,5 milijuna kuna, stoji u financijskom izvješću objavljenom kasno u petak na Zagrebačkoj burzi. Kad se to usporedi sa 13 milijuna kuna neto dobiti u 2011., rezultat na prvi pogled sugerira drastičan pad i poraz poslovne politike tvrtke koju predvodi Jure Radić. Međutim, plod je to usklađivanja vrijednosti projekata koje tvrtka ima u portfelju i restrukturiranja koje je provodila u 2012.

Dobit kao lani

Poslovni su prihodi pali sa 388 milijuna kuna na 272,5 milijuna kuna, a rashodi tvrtke otkrivaju da iza lošeg rezultata ne stoji slom. Naime, sami poslovni rashodi lani su iznosili oko 260 milijuna kuna i bez vrijednosnog usklađivanja tvrtka bi imala neto dobit nešto manju nego lani.

Najveći dio rashoda nastao je zbog usklađivanja bilančne vrijednosti projekata. Tako su rashodi za vrijednosno usklađenje narasli s nešto više od 4 milijuna kuna na 162 milijuna kuna, a za rezervacije je ove godine izdvojen 251 milijun kuna.

U pozadini leži suradnja s konzultantskom i revizorskom kućom KPMG, saznajemo u IGH, čiji su stručnjaci revalorizirali pojedine projekte, a neke su čak i potpuno otpisali. Nakon čišćenja bilance, vrijednost projekata smanjila se za oko 400 milijuna kuna, a nekim su najkvalitetnijim projektima te graditeljsko-projektantske tvrtke konzultanti povećali vrijednost.

IGH, kako su nam rekli dobro upućeni, kreće u aktivniju prodaju projekata i nakon restrukturiranja okreće se osnovnoj djelatnosti. Sva provedena vrijednosna usklađenja utjecala su i na vrijednost dionice. Tako je statička vrijednost dionice 731,34 kune za Institut, a na konsolidiranoj razini neto kapital grupe iznosi 277,295.589 kuna, odnosno 1049,69 kn po dionici.

Katar je još u igri

U tvrtki napominju i da imaju ugovoreno 550 milijuna kuna poslova koje tek treba naplatiti, a troškovi će im biti znatno manji nakon što su riješili obveze prema radnicima koji su otišli iz tvrtke.

Naime, IGH ima 721 zaposlenog, a prema kuloarskim pričama, očekuju ga veliki poslovi. Nedavno je Ban centar iznajmio Europskoj uniji koja će u njemu imati predstavništvo, a posao na Domu rukometa u Kataru još je u igri.

>>Ban centar prodao četiri penthousea, useljenje na proljeće

Ključne riječi

Komentara 6

ST
streetboy
09:31 02.02.2013.

Sad ga još proglasite menađerom godine

BU
BubyZG
10:33 02.02.2013.

Eeeee, moji ekonomisti, nije g.o.v.n.o. , nego se pas p.o.s.r.'o. Konsolidirani gubici, revalorizacija portfelja, usklađivanje bilančne vrijednosti .... koji će još izraz izmisliti da opravdaju GUBITKE. Kada ja ne mogu platiti račun za struju nema "rashoda za vrijednosno usklađenje" kojim ću spriječiti isključenje !!!! Love ili imaš ili nemaš. I točka.

DU
Deleted user
10:38 02.02.2013.

No dobro... ako i zapadne u krizu spasit ce ga drzava otpisivanjem dugova na racun poreznih obveznika...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije