Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 164
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
KONAČNO ULAGANJA

Končar za HŽ Putnički prijevoz proizvodi 44 nova motorna vlaka

HŽ,Končar
Foto: Marko Lukunić/PIXSELL
1/9
30.01.2014.
u 18:00

HŽ PP osigurao je zasad samo polovicu novca (816 milijuna kuna) potrebnog za ugovorene vlakove, i to kreditom HBOR-a

Predsjednici uprava HŽ-a Putnički prijevoz i Končara Električna vozila, Dražen Ratković i Ivan Bahun, potpisali su danas ugovor o nabavi 44 motorna vlaka, vrijedan 1,63 milijarde kuna.

Končar će za HŽ PP proizvesti 32 elektromotorna vlaka – 16 za gradsko-prigradski promet i 16 za regionalni promet te 12 dizel-električnih vlakova. Isporuka prvog vlaka očekuje se za 14 mjeseci, a nakon toga svaki mjesec iz pogona Končara na pruge će izlaziti jedan ili dva nova vlaka.

Ratković je prije potpisivanja ugovora kazao da je prosječna starost voznog parka HŽ PP-a 30 godina i da je njegova obnova jedan od strateških ciljeva programa restrukturiranja te tvrtke. Najavio je još sličnih nabava jer u HŽ PP-u žele cijeli vozni park zamijeniti motornim vlakovima.

Predsjednik uprave Končara Darinko Bago istaknuo je pak da će vrijednost ugovora biti veća od dvije milijarde kuna kad se uračuna i PDV. Kazao je da će u sljedeće tri godine na proizvodnji vlakova za HŽ PP raditi 3000 ljudi i da je vrlo malo tvrtki u Europi i svijetu koje mogu razviti i proizvesti proizvod kao što je vlak, a Končar se ubraja u taj uski krug kompanija.

Ministar pomorstva, prometa i infrastrukture Siniša Hajdaš Dončić pak najavio je da HŽ PP uskoro kreće s informatizacijom pa će kad prvi elektromotorni vlak bude isporučen biti moguća i kupnja voznih karata preko interneta i mobitela.

Na svečanost potpisivanja najvećeg ugovora o nabavi vlakova u povijesti Hrvatske došao je i premijer Zoran Milanović koji je ustvrdio da na natječaj za vlakove na kojem je pobijedio Končar nije bilo prigovora i da je Končarova cijena bila konkurentna. A Končar je izabran za nabavu vlakova na natječajima u prosincu 2012. i siječnju 2013. godine, no ugovor dosad nije bio potpisan jer HŽ PP nije mogao osigurati financijska sredstva za tu nabavu odnosno nije mogao dobiti kredit ni od jedne banke za to. Na kraju mu je ipak Hrvatska banka za obnovu i razvitak odobrila kredit za nabavu novih vlakova, ali samo polovicu potrebnog iznosa – 816,2 milijuna kuna. Nakon toga odmah se krenulo u potpisivanje ugovora s Končarom, a kredit za ostalu polovicu potrebnog iznosa u HŽ PP-u planiraju ugovoriti uskoro.

>>Grčić: Moramo odlučiti o tome da uzmemo dio dobiti javnim tvrtkama

Komentara 10

SE
sestrićna
15:13 30.01.2014.

na taj iznos se očekuju milijunske malverzacije..mislim da će sljedeća vlast i dorh imati posla...

GI
gismund
15:19 30.01.2014.

kako to da prezaduženi gubitaš naručuje vlakove za 1,63 milijarde kuna?!?! tko će to i čime platiti?!?!!?

DU
Deleted user
15:22 30.01.2014.

Napokon, em će se lova vratiti kroz proizvodnju, em ćemo napokon imati lokomotive. Još kad bi malo priklještili HŽ sa kaznama ako vlak kasni više od pola sata... gdje bi nam bio kraj :)

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije