Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Biznis Kompanije i tržišta

HŽ Cargo izmiče Rumunjima iz ruku i ide u stečaj?

Ministar financija Slavko Linić tvrdi da su pregovori propali, no ministar prometa Siniša Hajdaš Dončić poručuje da se još pregovara
13. siječnja 2014. u 20:03 3 komentara 1944 prikaza
Siniša Hajdaš Dončić
Foto: Daniel Kasap/PIXSELL

Pregovori Vlade i rumunjske tvrtke Grampet o kupoprodaji HŽ Carga trebali bi se okončati do kraja ovog mjeseca, a sve je izvjesnije da od tog posla na kraju neće biti ništa. Trakavica vezana za privatizaciju HŽ Carga traje od ljeta, a ni Rumunji ni predstavnici Vlade nisu zadovoljni tijekom tih pregovora. Ministar financija Slavko Linić tako je danas najavio prekid pregovora s Grampetom kazavši da će ovog tjedna s ministrom pomorstva, prometa i infrastrukture Sinišom Hajdašem Dončićem razgovarati što s učiniti s HŽ Cargom.

Teret na Vladi

– Zasad nemamo pozitivnih odgovora vezanih uz ponude za privatizaciju Carga. Očito je da će Vlada sama morati podnijeti teret određenih rješenja u Cargu – odgovorio je Linić u emisiji Hrvatskog radija “Poslovni tjedan” na pitanje je li propao dogovor s rumunjskim Grampetom o privatizaciji HŽ Carga.

No na Linićeve izjave ubrzo su reagirali iz resornog Ministarstva prometa, u kojem tvrde da u vezi s Rumunjima i Cargom još nije sve propalo. Tako u Hajdaševu ministarstvu navode da razgovori s Grampetom još nisu završeni.

– Kako je dogovoreno u posljednjem krugu razgovora krajem prosinca prošle godine, njihov nastavak očekuje se ovog ili sljedećeg tjedna. U nastavku pregovora s rumunjskim partnerima trebao bi se postići dogovor o određenim pojedinostima ugovora i ispunjavanju uvjeta za preuzimanje tvrtke, kako s rumunjske tako i s hrvatske strane, u okvirima dane ponude – navode u Ministarstvu. Očekuju da bi do kraja mjeseca mogli imati konačan odgovor vezan uz privatizaciju HŽ Carga.

Što se tiče mogućeg raskida pregovora s Rumunjima, u Ministarstvu navode da je s obzirom na teškoće u kojima se HŽ Cargo nalazi i važnost rješavanja stanja u cijelom željezničkom sektoru, logično da se razmišlja i o alternativnim rješenjima u slučaju neuspjeha privatizacije.

Autoceste, Siniša Hajdaš Dončić pregovori zapeli Odluka o HŽ Cargu bit će donesena sljedeći tjedan siniša hajdaš dončić Dan D za Hajdaša Hoće li Francuzi preuzeti Pleso, a Rumunji HŽ Cargo?

– Kao odgovoran vlasnik, Vlada Republike Hrvatske razmatra i druge modele rješavanja situacije u HŽ Cargu i u slučaju da bude potrebno, pristupit će razradi drukčijeg modela rješavanja stanja u toj tvrtki – navode u Ministarstvu. A moguće je alternativno rješenje stečaj, za što je Cargo odavno stekao uvjete.

Nerješivi problemi

Rumunji i Vlada ne mogu se pak dogovoriti o nekoliko ključnih problema, a to je preuzimanje sudskih tužbi koje ima Cargo, problem neupisanog vlasništva nekretnina te tvrtke, pitanje preuzimanje državnih garancija za oko 800 milijuna kuna kredita...

WhatsApp
STVORILI PANIKU
Bijesni korisnici prelaze na druge servise: WhatsApp odgodio najavljene promjene
PRIPREMA VOZILA
Doznajte kako kvalitetno pripremiti vozilo za zimsku vožnju i osvojite vrijedne nagrade
  • Avatar popušite mi kurac smradovi
    popušite mi kurac smradovi:

    Netko od ministara laže.

  • netstoper:

    Totalna nesposobnost i ne pripremljenost Vlade ,kao i loš nekompetentan stručni tim u ministarstvu.Sve ide u smjeru potpuno identičnom kao Imunološki Zavod.Profitabilan posao guraju u stečaj.