Naslovnica Biznis Kompanije i tržišta

Hrvatski generatori za svjetske hidroelektrane

Končarova postrojenja prepoznata su i na drugim svjetskim tržištima.
10. lipnja 2010. u 12:06 1 komentara 128 prikaza
Elektrana
Foto: Luka Capar/VLM

Hidroelektrana Mostarsko blato otvorena sredinom svibnja posljednji je primjer uspješnoga hrvatskog proizvoda konkurentnog na svjetskom tržištu. U projekt izgradnje hidroelektrane Elektroprivreda Hrvatske zajednice Herceg Bosne uložila je 70 milijuna eura, a partner u projektu bio im je konzorcij Mostar na čelu sa Končar-Inženjeringom za energetiku i transport (KET), te tvrtka Energocontrol iz Zagreba. Kako nam je rekao Stjepan Čerkez, direktor poslovne jedinice Izvori električne energije u KET-u, vrijednost ugovora između investitora i konzorcija iznosi 25 milijuna eura od čega je Končarov dio oko 19 milijuna eura. - Hidroelektrana Mostarsko blato proizvodit će 170 GWh energije što je 10 posto ukupne godišnje proizvodnje Elektroprivrede HZ HB.

- Isporučili smo im opremu za hidroelektranu po sistemu ključ u ruke, koju je proizvelo šest društava iz grupe Končar, rekao je Čerkez. Konstruktorica generatora Petra Jagunić objasnila je kako je riječ o dva vertikalna agregata snage 35,3 MVA, dva blok-transformatora snage 35,3 MVA, postrojenjima vlastite potrošnje, upravljanja i zaštite, visokonaponskog rasklopnog postrojenja za vanjsku montažu te ostaloj opremi.

Ovo je inače druga elektrana koju je Končar opremio u BiH nakon elektrane Peć - Mlini prije nekoliko godina. Na projektu Mostarsko blato Končarovi partneri bili su Litostroj iz Ljubljane i Siemens, a na montaži je sudjelovala i tvrtka Spin iz Posušja. Marko Barbarić, pomoćnik voditelja gradilišta u Mostaru, rekao nam je kako Končar u svim svojim projektima koristi lokalne tvrtke zbog čega su dobro prihvaćeni kao poslodavci.
- Tako smo u BiH ponovno angažirali tvrtku Spin iz Posušja koja se pokazala pouzdanom i kvalitetnom, a odlično surađujemo i s nekoliko lokalnih tvrtki u Indiji - kaže Barbarić.

Končarova postrojenja prepoznata su i na drugim svjetskim tržištima tako da je upravo isporučena kompletna oprema za dvije hidroelektrane u Indiji vrijedna 35 milijuna eura, a KET je prisutan i na tržištima Kostarike, Islanda, Albanije, SAD-a, Kanade, Slovenije, Makedonije, itd..

Kao zanimljivost, ali i malu kritiku Čerkez ističe činjenicu da je BiH u posljednjih šest godina napravila već dvije hidroelektrane, a Hrvatska niti jednu.
- Hidroelektrana Lešće trebala bi biti konačno završena i puštena u pogon u idućih nekoliko mjeseci. Na tom je projektu Končar također na čelu konzorcija, a posao je vrijedan 450 milijuna kuna, kaže Čerkez i dodaje kako su na žalost svi ostali projekti povezani s HEP-om za sada na čekanju.

Deceuninck grupa
PROIZVODNJA I EKOLOGIJA
Mogu li uspješno poslovanje na globalnom tržištu i zaštita okoliša ići ruku pod ruku? Jer kako stvari stoje, uskoro će morati