Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 101
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
teška situacija

Hrvatska poljoprivredna komora podržala prosvjede farmera u Bruxellesu

prosvjed
Foto: Reuters/PIXSELL
07.09.2015.
u 17:40

Ruski embargo eliminirao je otprilike 5,5 milijardi eura poljoprivredno-prehrambenog izvoza EU koji sada ostaje uglavnom na unutarnjem tržištu

Hrvatska poljoprivredna komora na današnjoj je konferenciji za novinare podržala prosvjede više od 6000 farmera u Bruxellesu u organizaciji krovne organizacije europskih farmera Copa-Cogeca, koje su i oni član.

Zbog teške financijske situacije, nakon što je Vlada ukinula obvezno članstvo u HPK, nisu mogli poslati nijednog predstavnika na prosvjed. No “nadaju se da će zalaganjem ministra Jakovine, koji je tamo na hitnom sastanku Vijeća EU, zasjati sunce za hrvatske poljoprivrednike”, kazao je u Zagrebu čelnik HPK Matija Brlošić.

Ruski embargo eliminirao je otprilike 5,5 milijardi eura poljoprivredno-prehrambenog izvoza EU koji sada ostaje uglavnom na unutarnjem tržištu.

Zbog ogromnih viškova hrane trgovci sada proizvođačima mlijeka, mesa, voća i povrća plaćaju sve manje, a cijene u trgovačkim lancima ne spuštaju. Dapače, čak ih i dižu, optužuje Brlošić. Najpogođeniji krizom trenutačno je mljekarski sektor, koji je ukidanjem kvota izgubio 800 milijuna eura prihoda, pa i iz HPK pozivaju Europsku komisiju, ministre država članica i članove EU parlamenta na mjere za ravnotežu u prehrambenom lancu, borbu protiv nedopuštenih trgovačkih praksi i formiranje poštenih cijena za proizvođače.

Brlošić tvrdi kako samo 20% cijene odreska u trgovini odlazi poljoprivredniku, 8% u slučaju kruha i manje od trećine za sir.

>> Poljoprivrednici policiju gađali petardama i kamenjem, policija na njih vodenim topovima

Komentara 1

SL
sladjanabjelicic
14:41 08.09.2015.

Zasto je zabranjeno pisati ili cak spominjati ime u medijima Nadana Vujosevica ???

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije