Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Biznis Gospodarstvo

Hrvatska među zemljama EU-a s najnižom godišnjom inflacijom u lipnju

U Hrvatskoj su potrošačke cijene mjerene HICP-om u lipnju bile 0,5 posto više u usporedbi s istim razdobljem godine ranije. U svibnju je godišnja stopa inflacije iznosila jedan posto, pokazuju Eurostatovi izračuni
17. srpnja 2019. u 14:46 6 komentara 422 prikaza
Ilustracija
Foto: Dubravka Petrić/PIXSELL

Hrvatska je u lipnju bila među zemljama Europske unije s najnižom godišnjom stopom inflacije, višestruko nižom od prosjeka u Europskoj uniji, pokazalo je u srijedu izvješće Eurostata. U 28-članom EU je godišnja inflacija mjerena harmoniziranim indeksom potrošačkih cijena (HICP) u lipnju iznosila 1,6 posto, kao i u mjesecu ranije, izračunali su u europskom statističkom uredu.

Ruža Tomašić i Ursula von der Leyen DANAS GLASOVANJE Tomašić Ursuli von der Leyen: Znamo kako je Jugoslavija završila, tako će i vaša vizija

U Hrvatskoj su potrošačke cijene mjerene HICP-om u lipnju bile 0,5 posto više u usporedbi s istim razdobljem godine ranije. U svibnju je godišnja stopa inflacije iznosila jedan posto, pokazuju Eurostatovi izračuni.

Danska je također imala godišnju inflaciju od 0,5 posto, a slabiju inflaciju među zemljama EU-a imale su samo Grčka, od 0,2 posto i Cipar, od 0,3 posto. Najvišu inflaciju, s druge strane, zabilježila je Rumunjska, s 3,9 posto, a slijede Mađarska s 3,4 posto i Latvija s 3,1 posto. Godišnja je stopa inflacije u usporedbi s prethodnim mjesecom smanjena u 17 zemalja, stagnirala je u Slovačkoj, a porasla u njih devet, utvrdili su u Eurostatu, uz napomenu da opet nisu raspolagali podacima za Veliku Britaniju. 

Valdis Dombrovskis Valdis Dombrovskis Potpredsjednik EK za Večernji: Hrvatska u eurozonu može ući najranije 2024.

Na razini 19-člane eurozone godišnja inflacija blago je ubrzala, na 1,3 posto, sa svibanjskih 1,2 posto. Time je Eurostat povisio početnu procjenu za 0,1 postotni bod. Pritom je tempo rasta cijena u zoni primjene zajedničke europske valute i dalje daleko ispod ciljanog u Europskoj središnjoj banci (ECB) od "nešto ispod dva posto".

Gledano prema glavnim sastavnicama HICP-a, najviše je u prošlom mjesecu u eurozoni ubrzao rast cijena usluga, na 1,6 posto, s jedan posto u svibnju. Cijene energenta porasle su pak više nego upola slabije u svibnju, za 1,7 posto.

Od polja do polica u 24 sata
Domaći proizvodi koji u najkraćem roku dolaze na police dućana kako bi mi imali svježe voće i povrće
  • strogo kontrolirani vlakovi:

    Sovjetski Savez je imao još nižu inflaciju. I propao je.

  • dr dragon:

    Nešto ovako se nikada nije dogodilo sdp-Milanovicu i njegovim nesposobnim ministrima koji su znali samo dizati poreze.

  • riise:

    U svijetu danas postoje 94 zemlje u kojima živi skoro pola svjetske populacije, gdje je godišnja inflacija preko 10%. Takve zemlje (pogotovo vlade i monetarne vlasti) prve će imat velikih teškoća, ako se, kako je najavljeno, sljedeće godine lansira Libra-Facebook-ova ... prikaži još! globalna digitalna valuta.