Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Biznis Gospodarstvo

'Hrvatska je zemlja izvan kontrole, bez reformi i ambicija'

Glavni ekonomist Saxo Banka u intervjuu koji nam je dao sasuo je neviđenu paljbu na način upravljanja hrvatskom ekonomskom politikom.
19. travnja 2015. u 08:31 233 komentara 32833 prikaza
16.04.2015., Zagreb - U hotelu Westin odrzan je press brunch Saxo banke. Glavni ekonomist Steen Jakobsen.
Foto: Marko Lukunic/PIXSELL

U svom prvom posjetu Hrvatskoj glavni ekonomist danske investicijske banke Saxo Bank, koja posluje preko interneta, održao je brifing o globalnim ekonomskim trendovima. U intervjuu koji nam je tom prilikom dao sasuo je neviđenu paljbu na način upravljanja hrvatskom ekonomskom politikom.

Poboljšanje u 2016.

Smatrate da je ovo izgubljena godina za globalni gospodarski rast. Jesmo li došli do najniže točke?

Ovo je uistinu izgubljena godina. Postoje samo dva prava pokretača globalnog gospodarstva: SAD i Azija, a oba usporavaju. Europi nešto bolje ide, stabilizira se, ali europski doprinos globalnom rastu je premalen da bi mogao nadoknaditi usporavanje u Aziji.

Dno još nismo vidjeli; očekuje nas u posljednjem kvartalu ove i prvom sljedeće godine.

Pratim 30 različitih makroekonomskih pokazatelja; u prosječnim godinama otprilike ih 15 raste, a 15 pada, no sad ih je 25 od 30 na dnu. No dobra vijest je da će poboljšanja doći u drugoj polovici 2016. Tada ćemo ostaviti iza sebe i kvantitativno popuštanje ECB-a. Ono je stiglo prekasno i nema efekta. Poboljšanje u Europi nema ništa s Marijem Draghijem, nego s cijenama energenata i slabljenjem eura. Napredak se događa jer potrošačima ostaje više novca, a ne jer je niska kamata učinkovita.

Je li politika štednje koju od zemalja poput Hrvatske traži EU pravo rješenje?

Priključili ste se EU i, ako želite biti članica kluba, postoje pravila za članove. Naravno da je to dobro za vas, nesposobni ste za reforme, korumpirani, započinjete programe i onda od njih odustajete i napravite upravo suprotno. Ono što ova zemlja treba jest transparentnost, konkurentnost i odgovoran politički sustav, jer ste izvan kontrole. Želite sve ono što je dobro od EU, ali ne nudite nikakvu disciplinu. Način na koji se vodi ekonomija u Hrvatskoj ne nudi nikakvu mogućnost da se to promijeni. Više od 50 posto BDP-a dolazi vam iz javnog sektora i potpuno je iracionalno da itko iz javnog sektora glasa za onoga tko želi reforme. Zato mislim da je EU blagoslov za ovu zemlju, jer ovako nećete biti sposobni preživjeti nijednu buduću krizu. Sad još imate iluziju da je dobro uz kamatne stope koje su pale na nulu, ali čim počnu rasti, a to bi se moglo dogoditi u 2016., vidjet će se gdje je stvarno Hrvatska, zemlja bez reformi, loše vođena, koju je najbolje opisati kao problematičnu.

Najniži integritet u EU

Kao Grčka?

Kao Grčka, nažalost. Ali Hrvatska ima veliki potencijal da napravi ono što treba, jedan ste od najvećih turističkih potencijala na svijetu, ali imate i relativno nedostatnu infrastrukturu, uslužna djelatnost nije ni blizu onome kakva bi trebala biti i relativno ste skupi u usporedbi, recimo, s Grčkom. Trebate kontrolu javnog sektora s fiskalne strane i njegovu redukciju, golema ulaganja u edukaciju i infrastrukturu. Ono zbog čega me Hrvatska tako razočarava jest činjenica koliko ste malo ambiciozni. U konstantnom ste kriznom modu, ne gledate što možete napraviti sutra.

A što biste to vi napravili?

Korupcija se vrlo lako riješi – konkurencijom. Privatizacija je spora, tvrtke u vlasništvu države još uvijek imaju golem udio u ekonomiji, a svaki će vam ekonomist reći da je država najgori vlasnik i da ih treba privatizirati. Nacionalni je interes Hrvatske omogućiti ljudima najbolju edukaciju i mogućnost zaposlenja. Sad idete u krivom smjeru, nezaposlenost je između 18 i 20 posto, u proceduri ste prekomjernog deficita, dajete jamstva ljudima koji ulaze u glupe rizične poslove. Popis je beskrajan. Trebate vladu kompromisa, držanje fiskalne discipline i imat ćete puno veći BDP po stanovniku. Mlade obrazovane ljude zadržat ćete oslobađanjem startupova od poreza na dobit na tri godine. Ne morate otpuštati iz javnog sektora, ali sljedećih deset godina nemojte nikoga ondje zaposliti. Ni davati državne poticaje tvrtkama koje ne stvaraju dobit.

Ivan Domagoj Milošević Domagoj Ivan Milošević 'Ni u komunizmu nije bilo teže poslovati' Tihomir Domazet TIHOMIR DOMAZET: 'Ako se ne promijeni ekonomska politika tek ćemo 2024. doseći 2008. godinu'

Jesmo li onda više zemlja mogućnosti ili nevolja?

Svaka zemlja ima potencijal, no vi ste svoj najgori neprijatelj. Želite ući u Ligu prvaka, ali ne trenirati za nju. Vaša ekonomska politika u Europskoj uniji ima sigurno najniži integritet, obećanja se ne ispunjavanju, nego se napravi upravo suprotno, ministar financija je prema mojoj računici pet puta mijenjao politiku prema švicarskom franku.

Treba vam ambicija da izađete iz toga, i to fokusiranjem na mala i srednja poduzeća kojih imate puno, trebate naći nova tržišta s kojih će vam dolaziti turisti jer je većina dosadašnjih također u problemima, učiti od najboljih. Imate ljude koji su spremni vrijedno raditi i navikli su na izazove, iskoristite to i učite na tuđim pogreškama.

>> Piketty: Ako Hrvatska ima porez na nasljedstvo od nula posto, mislim da imate problem

Da zaradite na nafti, treba 5 do 10 godina, a vi ih nemate

Saxo Bank i njezini klijenti pogođeni su jačanjem švicarskog franka...

I klijenti i mi prilično smo pogođeni. U 30 godina, koliko pratim tečajeve, ovo je sigurno najveći rast neke valute. Švicarski franak za mene odražava koliko je slabo svjetsko gospodarstvo i upozorenje je svima na porast volatilnosti. Ljudi moraju biti oprezniji i manje tolerantni na rizik. Što se tiče banke, posao se normalno odvija, dobro smo kapitalizirani i sigurni.

Što mislite o naftnim bušotinama u Jadranu?

To je uvijek pitanje utjecaja na okoliš i na Hrvatskoj je odluka. Ali nafta nije rješenje, reforme su rješenje. Da biste zaradili na tome, trebate pet do deset godina, a vi ih nemate.

Isprobajte
Nutricionistica otkrila neobičan sastojak uz koji pečeni krumpir uvijek ispadne hrskav i ukusan
Poslovna odjeća koju je dizajnirao pobjednik natječaja "Ti kreiraš" Robert Sever
Poslovna odjeća s dizajnerskim potpisom
Prava stvar na pravom mjestu: Evo kako izgleda dizajn Roberta Severa
  • Privatni sektor:

    Hrvatska ne voli istinu, a ovaj gospodin je upravo to izrekao.

  • ephesus:

    Potpisujem svaku rijec. A sad ce se naravno Hrvati i Hravtska dic: ma ko je on? Glupan, nema on pojma o nicemu. Ne damo mi nase more, nase ravnice, nas Zagreb. Ne damo mi naseg premijera, najsposobnijeg premijera na kugli ... prikaži još! zemaljskoj i njegov plan 21. Hehe, pa cijeli svijet vidi kakvi smo, a koliko god mi pametovali, za svijet smo u rangu sa Rumunskom, Bugarskom i takovim zemljama. Zao mi je, ali tako je.

  • zorbas.grk:

    E gospodine još mi dobro stojimo tko nam vodi ekonomiju...najpametniji, najstručniji jednom rječju ekonomski experti lalovci, grčići, vrdoljaci,dončići, opačićke a krunu na glavi nosi nesalomljivi eliot nesssssss