Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 89
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Domagoj Ivan Milošević

'Ni u komunizmu nije bilo teže poslovati'

Ivan Domagoj Milošević
27.02.2014.
u 09:45

Poduzetnici ne odustaju, nego se prilagođavaju, nažalost sve češće promjenom adrese. A zemlju napuštaju i mladi, obrazovani, perspektivni ljudi

Izjave poduzetnika o problemima s Poreznom upravom koji su o tome otvoreno progovorili ovih dana, kao i o tome da su žrtve onih spašenih u predstečajnim nagodbama, izazvale su u kratku vremenu val pobune poduzetnika u zemlji, a neki iz nemoći u borbi s državom žele napustiti zemlju. Hadezeovac Domagoj Ivan Milošević bio je i poduzetnik, a kroz kontakte s bivšim kolegama zaključuje da za poduzetnike situacija nikada nije bila gora.

Dugo ste bili u poduzetništvu, što se u zemlji dogodilo na tom tržištu od početaka do danas?

Da, prvi sam posao pokrenuo još kao 20-godišnjak, s prijateljem s medicine 1990., i svašta sam proživio i doživio, ali nikada nije bilo teže poslovati nego u protekle dvije godine. Kažu mi poznanici, obrtnici i poduzetnici, i to dosta stariji od mene, da ne pamte vrijeme težeg poslovanja i države većeg neprijatelja. Čak ni u komunizmu!

Tko će unaprijediti zemlju

Otvorilo se ovih dana pitanje otići ili ostati u Hrvatskoj. Optužujete li one koji žele otići ili su već otišli?

Ne optužujem ih, već javno optužujem Vladu i birokraciju koja ih tjera van svojim bezumnim postupcima, porezima i propisima. Otkad sam ušao u politiku, prije tri godine, ali i prije, upozoravam da se to događa i da će se ulaskom u EU događati još lakše i češće. Jedan moj vrlo blizak prijatelj i nekoliko dobrih poznanika otišli su ili se spremaju otići. Neprekidno ih javno spominjem jer nema opasnijeg nego kada zemlju počnu napuštati poduzetnici u naponu snage, s obiteljima. Berlin, Beč, Miami, Los Angeles – samo su neke od destinacija. Ali ne zaboravimo i desetke tisuća mladih i obrazovanih, hrabrih i perspektivnih koji također odlaze. Pa to je snaga koju treba svaka vlada da bi gospodarski obnovila i unaprijedila zemlju.

Poduzetnike iz zemlje Vlada tjera porezima i propisima

Treba li za one koji odlaze reći da nisu domoljubi?

Ne, nemojmo suditi drugima, već poduzmimo što možemo da se situacija promijeni nabolje. Poduzetništvo je život, način života, samostalnost i materijalna neovisnost, sloboda pokretanja, stvaranja i odlučivanja, preuzimanje odgovornosti za druge i za svoju obitelj, za vlastitu djecu. Kad izgubi šansu ili motiv, pravi poduzetnik ne odustaje, ali se prilagođava, nažalost sve češće promjenom adrese poslovanja. To je tema o kojoj često raspravljam s prijateljima poduzetnicima, posebno onima koji misle da sam lud što sam ušao u politiku. Bojim se da mnogi ne razumiju da se gotovo isključivo političkim djelovanjem može mijenjati tranzicijsko i još k tome poslijeratno hrvatsko društvo.

Bi li Vlada trebala bolje razmisliti o tome što se događa? Jer poduzetnici odlaze i izvan granica otvaraju radna mjesta te pune proračun drugim zemljama...

Apsolutno! Dapače, odgovorna bi vlada otvorila najširu javnu raspravu kako to zaustaviti, uključila bi ne samo poduzetnike nego i sindikate, akademsku zajednicu i, naravno, oporbu.

Kako onda srediti taj državni aparat koji ih koči?

Mudrom i hitnom reformom javne administracije. Mislim da danas ništa nije hitnije od te reforme.

Ne muče poduzetnike samo poreznici jer HUP godinama ističe prepreke...

Da, jedna je od najvećih hrvatskih boljki šuma propisa od kojih su neki gotovo u suprotnosti s drugima. Aktualna je vlada sve prethodne vlade, osim brojem nezaposlenih, nadmašila u još jednom – nepredvidivošću i nestabilnošću porezne i ekonomske politike, a upravo je to temelj napredne poslovne i ulagačke klime. Izravna posljedica svega što čini ili propušta činiti SDP-ova vlada jest sve lošija poslovna klima, broj nezaposlenih bliži se 400.000, propadaju cijeli industrijski sektori, a ulaganja nema. A oni kažu “red, rad i rast”! Pa to je groteskno! Divim se strpljivosti hrvatskog naroda i birača...

Ovo je groteskno, divim se strpljivosti hrvatskog naroda i birača

Nije li nepotrebno hrabriti poduzetnike poticajima, bi li ih prije svega, kako sami kažu, trebalo pustiti da rade svoj posao?

Ma naravno. Pa najčešće što, nažalost, čujemo od naših poduzetnika jest: “nemojte nam smetati ako već ne možete pomoći”. Ali poticaji su bitni posebno za istraživanje i razvoj te obrazovanje poduzetnika i zaposlenika, gdje stojimo loše. Ministar Maras ljubomorno čuva novac koji ima na raspolaganju za poticaje poduzetnicima. Srećom, poduzetnicima će uskoro biti na raspolaganju velika sredstva iz Europskog fonda za unapređenje konkurentnosti, ne samo za unapređenje tehnologije nego i kupnju novih postrojenja i gradnju hala. Ako vlada g. Milanovića uspije u svojem mandatu sročiti strateške dokumente za korištenje fondova EU.

Spas na račun drugih

Predstečajne nagodbe spasile su neke, možda i prividno, ali sigurno na teret malih poduzetnika...

Ključni je problem predstečajnih nagodbi što se neke spašava na račun svih ostalih. I to netransparentno. Ako je cilj bio spašavanje radnih mjesta, onda se nikako nije smjelo dopustiti da srednji i mali poduzetnici gube po 50 i više posto svojih potraživanja, zbog toga neki propadaju, a drugi moraju otpuštati kako bi preživjeli. Drugo, zašto bi bilo tko, pa i država, otpisivao bilo koji dio svojih potraživanja, trebalo je dio potraživanja pretvarati u kapital (ovdje isključujem kamate). I treće, savršeno je jasno da je trebalo mnogo jače uključiti pravosudni sustav i sudove u ovakav način spašavanja tvrtki.

Spominjete se kao kandidat za ministra ako HDZ pobijedi. Što biste učinili bolje za poduzetnike?

Jako je važna predvidljivost i stabilnost ekonomske i porezne politike te jasne i ujednačene pozitivne poruke cijele Vlade privatnom sektoru. Treba drastično pojednostaviti birokratske procedure i ukloniti prepreke poslovanju i ulaganjima za sve veličine poduzeća te procijeniti učinke svakog novog zakona ili podzakonskog akta. Također treba hitno početi ukidati parafiskalne namete, posebno obrtnicima te srednjim i malim poduzetnicima i smanjiti im poreznu presiju, uz odgodu plaćanja poreza do naplate računa. Na kraju treba osigurati sve veću učinkovitost pravosuđa, kao uostalom i svih javnih službi.

>> U programu HDZ-a puno politike, ali bez ekonomije

Komentara 67

Avatar KoRIsnik_MS
KoRIsnik_MS
11:13 27.02.2014.

Stanje je kriminalno, mi mali poduzetnici umiremo! A ovi se oko taština svađaju! Boli me briga za partizane i ustaše! Ja samo želim raditi i od toga pristojno živjeti!

PS
Privatni sektor
10:24 27.02.2014.

Naravno, kad ste ti i tvoji natrpali toliko svojih u javne sluzbe tijekom 20 godina, da je svako poduzetnistvo u ovoj drzavi besmisleno...tko to moze vise hraniti, tu gomilu sluzbenika

AS
asi2013
09:53 27.02.2014.

Pa sada je komunizam sa neljudskim licem!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije