Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Biznis Gospodarstvo

Grupa Podravka ostvarila više od 197 milijuna kuna neto dobiti

U okviru segmenta Prehrana najveći porast prihoda od prodaje u prvom polugodištu ostvaren je kod poslovnog programa Kulinarstvo u iznosu od 2,5 posto.
22. srpnja 2021. u 15:17 4 komentara 150 prikaza
podravka
Foto: Marko Jurinec/PIXSELL

Neto dobit grupe Podravka u prvom je polugodištu ove godine dosegnula 197,6 milijuna kuna, što je 22,3 posto više u odnosu na isto razdoblje lani, objavili su u četvrtak iz te kompanije.

FINA: Hrvatski poduzetnici u 2020. ostvarili neto dobit od gotovo 21 milijardu kuna

Nadzorni odbor Podravke na današnjoj sjednici potvrdio je nerevidirane rezultate poslovanja Grupe za prvo polugodište, izrazivši "zadovoljstvo i podršku svim naporima koji su učinjeni kako bi kompanija i u ovim još uvijek otežanim uvjetima poslovanja uzrokovanim utjecajem bolesti covid-19 nastavila s ostvarenim rastom profitabilnosti", navodi se u priopćenju.

Segment Prehrana u prvom je polugodištu ostvario 136,3 milijuna kuna neto dobiti, što je za 13,9 posto više nego godinu prije, dok je segment Farmaceutika ostvario 61,3 milijuna kuna neto dobiti, odnosno 46,3 posto više.

Prihodi od prodaje Grupe u prvom su polugodištu iznosili 2,2 milijarde kuna te su bili za jedan posto niži u odnosu na usporedno razdoblje.

Očekivani pad prihoda od prodaje u odnosu na 2020. godinu zapravo je posljedica neuobičajeno velikih narudžbi i stvaranja dodatnih zaliha kod kupaca u ožujku prošle godine uzrokovanih uvođenjem lockdowna u većini zemalja u kojima Grupa Podravka posluje, ističe se u priopćenju. 

Navodi se i da kada se primjerice uspoređuju ukupni prihodi od prodaje iz prvog polugodišta ove godine s usporednim razdobljem 2019. koja nije bila obilježena krizom uzrokovanom pandemijom covid-19, tada su prihodi za 4 posto veći, što pokazuje pozitivne trendove u poslovanju kompanije. 

U okviru segmenta Prehrana najveći porast prihoda od prodaje u prvom polugodištu ostvaren je kod poslovnog programa Kulinarstvo u iznosu od 2,5 posto.

KOBNE POSLJEDICE Svaki peti građanin morao se zadužiti u pandemiji

Iz Podravke ističu kako je i poslovni program Dječja hrana, slastice i snack zabilježio rast prihoda od prodaje u iznosu od 1,7 posto, dok je rast prihoda od prodaje zabilježen i kod poslovnog programa Podravka hrana, i to u iznosu od 2,4 posto. Kod segmenta Farmaceutika najveći rast zabilježen je u kategoriji Lijekovi na recept, čiji su prihodi od prodaje porasli za 4,3 posto u odnosu na prvo polugodište 2020. godine

Promatrano prihode od prodaje po regijama, u okviru segmenta Prehrana iz Podravke ističu rast prihoda od prodaje na tržištima Zapadne Europe i prekooceanskih zemalja u iznosu od 8,2 posto u odnosu na usporedno razdoblje lani.

Na tim tržištima rast prodaje ostvaren je kod gotovo svih poslovnih programa, od kojih su najveći apsolutni rast generirali poslovni programi Kulinarstvo, Dječja hrana, slastice i snack te Podravka hrana. Segment Farmaceutika najveći relativni rast prihoda od prodaje u iznosu od 13,9 posto ostvario je unutar regije Centralna Europa, zbog veće prodaje kategorije Lijekovi na recept, navodi se još u priopćenju.

VIDEO: Svaki peti građanin zadužio se tijekom pandemije: 69% Hrvata posuđuje novce radi podmirenja osnovnih životnih troškova.

 

Zaprati kanal Večernjeg | Autor :

popularna emisija
RTL Direkt idućih se tjedana neće emitirati: Mojmira Pastorčić u odjavi posljednje emisije otkrila razlog
Auro Domus
KRIPTO-BUDUĆNOST
5 predikcija koje se očekuju na tržištu kriptovaluta u 2021. godini
  • prcko.vitamincic:

    Blago se njihovim radnicima, sigurno će dobit debeli bonus, naročito oni robovi koji gule za 4-5 tisuća kuna mjesečno i more gledaju samo na TV ekranima.

  • Deleted user:

    To je oko 25milja evra Za kompaniju koja ima sve od prehrane jadno

  • Deleted user:

    Slabo. za jednu takvu kompaniju.