Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Biznis Gospodarstvo

Svaki peti građanin morao se zadužiti u pandemiji

Čak 45% građana odustalo je od renoviranja, 25% od godišnjeg odmora
20. srpnja 2021. u 18:20 1 komentara 372 prikaza
Foto: Pixabay
Pogledajte galeriju 1/2

Pandemija je financijski dotukla hrvatske građane: od početka krize uzrokovane koronavirusom svaki je peti građanin (19 posto) bio prisiljen zadužiti se, a jednak udio unatoč tome nije bio u stanju platiti nastala dugovanja.

Zagreb: U HNK održan koncert povodom Dana državnosti SVE OVISI O TURIZMU Vujčić: U drugom tromjesečju rast BDP vjerojatno oko 18 posto

Gori Bugari i Rumunji

Stanovnici Hrvatske novac su najčešće morali posuđivati kako bi podmirili svakodnevne potrebe; tekuće troškove života (69 posto), troškove stanovanja (30 posto) i zdravlja (23 posto). I još nije kraj: ukupno 20 posto namjerava ih se zadužiti i u idućih šest mjeseci.

Objavila je to u COVID-19 financijskom izvješću EOS Grupa za koju je tvrtka Dynata u siječnju 2021. godine provela istraživanje na reprezentativnom uzorku u nekoliko europskih zemalja: Hrvatskoj, Bugarskoj, Njemačkoj, Rumunjskoj i Španjolskoj. Obuhvaćeno je 7000 potrošača u dobi od 18 do 65 godina, od kojih je 1000 bilo iz Hrvatske. Ispitanici su dali podatke o tome kako je pandemija utjecala na njihove potrošačke sklonosti i financijsku situaciju.

Ilustracija - novac, računi | Autor : Sanjin Strukic/PIXSELL Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL Photo: Sanjin Strukic/PIXSELL

Pokazalo se da oko 80 posto hrvatskih građana od početka pandemije nije uspjelo izdvojiti sredstva za nužne ili planirane izdatke. Najviše ih je odustalo od ulaganja u renoviranje (45 posto), kupnju namještaja (31 posto) i odvajanja novca za godišnji odmor (25 posto) te izdataka za zdravlje (14 posto) ili obrazovanje (11 posto). Kad kriza prođe, čak 40 posto građana novac najprije planira potrošiti na održavanje ili renoviranje stana ili kuće, što je velikim dijelom i posljedica razornih potresa. Ipak, 42 posto ispitanika ne očekuje da će u bliskoj budućnosti upasti u dugove. U odnosu na ostale zemlje u kojima je provedeno istraživanje, od nas su gori Rumunji i Bugari. U Hrvatskoj se zadužilo 19 posto potrošača, u Rumunjskoj 28 posto, a u Bugarskoj skoro trećina stanovništva (32 posto), dok je u Njemačkoj u dug otišlo svega 12 posto ispitanika, a u Španjolskoj 15 posto.

– Iz stavova građana o zaduživanju možemo zaključiti kako će ova kriza imati dugotrajniji učinak na financijsku situaciju građana i slabljenje nacionalne ekonomije, što upućuje na važnost donošenja kvalitetnih javnih politika. Naravno, naznake stavljanja pandemije pod kontrolu, na globalnoj i nacionalnoj razini, utječu i utjecat će i na gospodarsku perspektivu i na promišljanja građana – prokomentirala je direktorica tvrtke EOS Matrix Barbara Cerinski.

Zagreb: Na Trgu svetog Marka održan prosvjed za klimu DINO BRUMEC Obične Hrvate klimatske promjene brinu manje od ekonomije

I vjerovnici u riziku

EOS Matrix se inače bavi naplatom potraživanja i otkupljuje dugovanja od financijskih institucija i nekih komunalaca, a njihova čelnica tvrdi da zbog očekivanih otegotnih okolnosti od početka krize posebno vode računa o specifičnim situacijama te individualno pristupaju svakom dužniku.

– Naš je cilj osmisliti realan i održiv plan otplate koji dužniku ne stvara dodatne troškove i koji je u skladu s njegovim stvarnim mogućnostima – poručila je B. Cerinski te dodala da se mora voditi računa i o pravnoj sigurnosti vjerovnika koji su zbog financijske krize također u riziku nemogućnosti raspolaganja svojom imovinom.

VIDEO: Svaki šesti Hrvat, od 20 do 34 godine, nezaposlen je i ne školuje se!

Zaprati kanal Večernjeg | Autor :

Zagreb: Na Marulićevom trgu održana modna revija brenda Duchess
objavila fotku
Kakva baka! Bivša Mamićeva supruga (49) pokazala liniju u badiću, javile joj se Nina Badrić i Ivana Vida
Argeta Junior
ZABAVNO I UKUSNO
Ovo su tri ukusna ljetna međuobroka koji će oduševiti vaše mališane