Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 56
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
KOBNE POSLJEDICE

Svaki peti građanin morao se zadužiti u pandemiji

Foto: Pixabay
1/2
20.07.2021.
u 18:20

Čak 45% građana odustalo je od renoviranja, 25% od godišnjeg odmora

Pandemija je financijski dotukla hrvatske građane: od početka krize uzrokovane koronavirusom svaki je peti građanin (19 posto) bio prisiljen zadužiti se, a jednak udio unatoč tome nije bio u stanju platiti nastala dugovanja.

Gori Bugari i Rumunji

Stanovnici Hrvatske novac su najčešće morali posuđivati kako bi podmirili svakodnevne potrebe; tekuće troškove života (69 posto), troškove stanovanja (30 posto) i zdravlja (23 posto). I još nije kraj: ukupno 20 posto namjerava ih se zadužiti i u idućih šest mjeseci.

Objavila je to u COVID-19 financijskom izvješću EOS Grupa za koju je tvrtka Dynata u siječnju 2021. godine provela istraživanje na reprezentativnom uzorku u nekoliko europskih zemalja: Hrvatskoj, Bugarskoj, Njemačkoj, Rumunjskoj i Španjolskoj. Obuhvaćeno je 7000 potrošača u dobi od 18 do 65 godina, od kojih je 1000 bilo iz Hrvatske. Ispitanici su dali podatke o tome kako je pandemija utjecala na njihove potrošačke sklonosti i financijsku situaciju.

Photo: Sanjin Strukic/PIXSELL
Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL

Pokazalo se da oko 80 posto hrvatskih građana od početka pandemije nije uspjelo izdvojiti sredstva za nužne ili planirane izdatke. Najviše ih je odustalo od ulaganja u renoviranje (45 posto), kupnju namještaja (31 posto) i odvajanja novca za godišnji odmor (25 posto) te izdataka za zdravlje (14 posto) ili obrazovanje (11 posto). Kad kriza prođe, čak 40 posto građana novac najprije planira potrošiti na održavanje ili renoviranje stana ili kuće, što je velikim dijelom i posljedica razornih potresa. Ipak, 42 posto ispitanika ne očekuje da će u bliskoj budućnosti upasti u dugove. U odnosu na ostale zemlje u kojima je provedeno istraživanje, od nas su gori Rumunji i Bugari. U Hrvatskoj se zadužilo 19 posto potrošača, u Rumunjskoj 28 posto, a u Bugarskoj skoro trećina stanovništva (32 posto), dok je u Njemačkoj u dug otišlo svega 12 posto ispitanika, a u Španjolskoj 15 posto.

– Iz stavova građana o zaduživanju možemo zaključiti kako će ova kriza imati dugotrajniji učinak na financijsku situaciju građana i slabljenje nacionalne ekonomije, što upućuje na važnost donošenja kvalitetnih javnih politika. Naravno, naznake stavljanja pandemije pod kontrolu, na globalnoj i nacionalnoj razini, utječu i utjecat će i na gospodarsku perspektivu i na promišljanja građana – prokomentirala je direktorica tvrtke EOS Matrix Barbara Cerinski.

I vjerovnici u riziku

EOS Matrix se inače bavi naplatom potraživanja i otkupljuje dugovanja od financijskih institucija i nekih komunalaca, a njihova čelnica tvrdi da zbog očekivanih otegotnih okolnosti od početka krize posebno vode računa o specifičnim situacijama te individualno pristupaju svakom dužniku.

– Naš je cilj osmisliti realan i održiv plan otplate koji dužniku ne stvara dodatne troškove i koji je u skladu s njegovim stvarnim mogućnostima – poručila je B. Cerinski te dodala da se mora voditi računa i o pravnoj sigurnosti vjerovnika koji su zbog financijske krize također u riziku nemogućnosti raspolaganja svojom imovinom.

VIDEO: Svaki šesti Hrvat, od 20 do 34 godine, nezaposlen je i ne školuje se!

Komentara 1

LE
LeonardoGoldman
16:37 21.07.2021.

Sami smo prihvatili plandemiju. Skinuti brnjice i na posao.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije