Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 188
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Naš lobist u EU Željko Ivančević

Gospodarska 
je diplomacija neuspješna kao i prije 20 godina

željko ivančević
Foto: Borna Filic/PIXSELL
26.03.2017.
u 08:10

Važnije od problema povlačenja novca iz EU je stvaranje okvira kako novac iskoristiti za razvoj reformom ključnih sektora

Nedavno je povjerenica za regionalnu politiku Europske komisije Corina Creţu kazala da Hrvatska ima najnižu stopu ugovorenih programa za aktualno programsko razdoblje od 2014.-2020. Kako se snalazimo u zajedničkoj europskoj obitelji, iz prve ruke govori hrvatski lobist u Bruxellesu Željko Ivančević.

Koliko smo napredovali u tri i pol godine članstva?

Zbog brojnih nepovoljnih okolnosti vezanih uz komunikaciju i suradnju hrvatskih institucija i organizacija s onima EU, a posebno zbog izostanka jasnog strateškog pozicioniranja hrvatskog gospodarstva, pojedinih ključnih sektora pa i vodećih poduzeća, gospodarski efekti članstva u EU u prve dvije godine bili su zanemarivo mali, ponegdje i negativni. Hrvatska je pozicija zabrinjavajuće loša i odgovarajući efekti mogu se očekivati s pomakom od pet do sedam godina. Hrvatska nije iskoristila važne promjene ulaskom u NATO i EU za rebrendiranje koje je zemlji izašloj iz rata bilo potrebno. Većina zemalja je svoj ulazak popratila kampanjama za privlačenje investicija, prodaju i podizanje vrijednosti nekretnina, uključenje u prometne pravce i velike projekte, što je Hrvatska propustila zbog fokusiranja na ubrzavanje pregovora i pasivnosti institucija i organizacija. Jedan od primjera je i čuđenje članova pregovaračkog tima EU nedostatkom ambicija Hrvatske u energetici, vezanih uz akvizicije u regiji ili investiranje u vodne potencijale.

Kakvim ocjenjujete rad hrvatske diplomacije, koriste li domaće tvrtke i institucije optimalno ponuđene prilike?

Usprkos svim pokušajima stvaranja gospodarske diplomacije, zamjerke gospodarstva otprije 20 godina vrijede i danas. Hrvatsku diplomaciju najbolje oslikava činjenica da ni nakon tri godine hrvatska misija u Bruxellesu nije stavila u funkciju kupljenu zgradu pa postoji opasnost da se za nekoliko godina, kad Hrvatska bude predsjedala Unijom, ponovi situacija iz 2013. kad misija u Bruxellesu nije imala uvjete za rad. Nije realno očekivati bolje rezultate diplomacije kada je cijeli sustav državne uprave jednako neefikasan kao i prije 20 godina. Naše tvrtke, institucije i građani još su rijetki gosti u Bruxellesu.

Tko je najagilniji u povlačenju novca iz fondova EU?

Velika većina zemalja zainteresiranih za učlanjenje u EU u ranim je fazama posebnu pozornost posvećivala pripremama organizacija i kadrova za povlačenje novca iz fondova EU i aktivno sudjelovala u programima EU. Hrvatska je vrlo usamljeni izuzetak. Ohrabrujuće je kad u takvom okruženju značajna sredstva povuku znanstvene institucije poput Sveučilišta u Rijeci ili Instituta Ruđer Bošković iz Zagreba, ili kad izostankom institucionalne podrške u pripremi projekata i prijavi za sredstva iz EU izvora za poljoprivredu, ruralni razvoj ili malo poduzetništvo, pomake osiguravaju LAG-ovi, lokalne akcijske grupe.

Što moramo mijenjati?

Od problema s povlačenjem novca iz fondova EU još je važnije suočiti se s definiranjem strateških okvira u kojima bi se ta sredstva angažirala i postigli rezultati za gospodarski i društveni razvoj. To su okviri i mjere za nekoliko ključnih područja – novu industrijsku politiku kroz inovacije i razvoj temeljen na znanju i komercijalizaciji istraživanja; nova vizija poljoprivrede, tržišno usmjerena prema novoj hrani; redefiniranje pomorske orijentacije... No, ključna je reforma državne uprave, bez koje se nijedna druga ne može provesti.  

>> Investicije hrvatskih startupa u 2016. godini porasle 37 posto  

>> Građevinari prvi put od krize trljaju ruke od više posla

Komentara 1

GL
glupost
12:43 27.03.2017.

Ha,ha, o cemu ja govorim vec 20 godina, u HR nema buducnosti, Nije realno očekivati bolje rezultate diplomacije kada je cijeli sustav državne uprave jednako neefikasan kao i prije 20 godina....to je fakat,,,i nemorate vjerovati glupostima sto pisu i ovaa politicke stranke koje nemaju veze sa ekonomijom.... neka postave jos neke balavce na pozicije...najbolje ce biti kad jednoga dana nemognu jadne penzije jadnim ljudima isplacivatiiii....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije