Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 49
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NE VJERUJU POVJERENIKU

Franak: Mimičina izjava o bankama najobičnija je floskula

Franak
Foto: Sanjin Strukić/PIXSELL
25.02.2014.
u 12:55

Mimica je na konvenciji SDP-a izjavio kako dijele viziju s europskim strankama lijevog centra, da EU nije samo gospodarska konstrukcija korisna bankama i profitu, nego i sustav koji štiti svoje građane

Udruga Franak reagirala je na izjavu Nevena Mimice, povjerenika EU za zaštitu potrošača, s izvještajne konvencije SDP-a, kad je Mimica ustvrdio kako SDP dijeli viziju s europskim strankama lijevog centra, da EU nije samo gospodarska konstrukcija korisna bankama i profitu nego i sustav koji štiti svoje građane i članice.

U Franku su njegove riječi nazvali floskulama dnevne politike koje nemaju nikakvu težinu ni uporište i služe samo za zavaravanje građana Republike Hrvatske. Pozivaju ga da iskoristi poziciju i mehanizme koje ima na raspolaganju te da "natjera Vladu i HNB da prekinu nezakonito i samovoljno poslovanje banaka u RH koje je štetno za potrošače".

– HNB i Vlada RH daju bankama legitimitet za jednostrano određivanje kamata pozivajući se na Zakon o potrošačkom kreditiranju, mada je tim zakonom jasno i glasno propisano da se fiksna marža ne smije mijenjati tijekom otplate kredita te da se mora uskladiti s dužnikom – smatraju u Udruzi.

Pozivaju i Vladu da što prije donese Zakon o osobnom stečaju koji je najavljivan još za kraj prošle godine. Time bi se, smatraju, spriječila praksa da ovršene dužnike izbacuju iz nekretnina kupljenih kreditima, a da povrh toga moraju još i otplatiti neotplaćene iznose kredita.  

– To znači da banke "de facto" ne snose nikakav rizik za svoje poslovanje. Cilj osobnog stečaja svakako mora biti mogućnost novog početka nakon vremena provedenog u financijskom nadzoru, a to  podrazumijeva potpuni otpis dugova – zaključuju u Udruzi.

Komentara 1

CH
chupakabra
13:50 25.02.2014.

Ne snose nikakav financijski rizik a jedine imaju mogućnost minimiziranja rizika kroz financijsko tržište na kojem građani ne mogu raditi. Ustvari, banke su sebi minimizirale rizik ali su svima govorile drugačije sa figom u džepu.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije