Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Biznis Gospodarstvo

Franak: Kompromis je prihvatljiv, na redu su euro i kunski krediti

S obzirom da ne postoje parametri za kontrolu kamata u euro i kunskim kreditima, udruga smatra da dužnici nemaju manevarskog prostora za pregovore pa će banke nuditi uvjete prema svojim interesima
21. studenoga 2013. u 14:59 4 komentara 3004 prikaza
udruga Franak
Foto: Sanjin Strukić/PIXSELL

Dogovor između HUB-a i Vlade o smanjenju kamata na kredite u švicarskim francima za 30 posto Udruga Franak smatra kompromisnim rješenjem koje nije najbolje moguće, ali je prihvatljivo i donijet će olakšanje u otplati kredita za sve dužnike u stambenim kreditima, valutno vezanim za franak.

– Ono što nedostaje jest rješenje određivanja parametara u svim drugim kreditima, euro i kunskim, bez ugovorenih parametara. Zakonsko usklađivanje neće biti moguće, jer dužnici nemaju manevarskog prostora za pregovore pa će banke nuditi uvjete koji su za banke najpovoljniji – kažu u udruzi. 

Tražit će dogovor

Novi je cilj udruge dogovor s HNB-om i HUB-om o načinu određivanja parametara u svim ugovorima bez ugovorenih veličina, ako HUB i HNB prihvate raspravu o tome.
– Udruga Franak nastavlja s aktivnostima za konačno rješenje svih nezakonitih kamata u svim kreditima, kako u hipotekarnim kreditima u švicarcima, tako i u kreditima s valutnom klauzulom u euru i u čistim kunskim kreditima – poručuju. 

'26.09.2012., Zagreb - Konferencija EUforija, ministar Maras predstavlja zakon o poticanju investicija te panel diskusija Promjene, prilagodbe, prijetnje i prilike u sektoru usluga. Lidija Sveljak , bankari na mukama Pravomoćna presuda za franak kamate bi mogla dignuti u nebo švicarac, burza, kredit (1) poziv na pregovore Udruga Franak tuži sedam banaka i traži povrat preplaćenog novca '31.05.2011., hotel Regent Esplanade, Zagreb - Tvrtka Roland Berger predstavila je studiju o bankarstvu u jugoistocnoj Europi i EU. Zoran Bohacek. Photo: Zarko Basic/PIXSELL' reakcija na linića HUB: Banke nisu izigrale dogovor s Vladom oko kredita

U udruzi su i ranije spominjali da im fokus nije samo na dužnicima u francima. Tim više što bi zakonsko rješenje o smanjenju kamate u francima svaki dužnik u nekoj drugoj valuti mogao rušiti, podigne li ustavnu tužbu zbog diskriminacije. Iz udruge sada pozivaju dužnike kojima su se povećavale kamate u euru i kunama da im se pridruže i učlane. 

Rate niže od 10 do 24 posto

– Mnogi od vas nisu uopće svjesni da su banke na nezakonit način povećavale kamate i time uzimale neutemeljeno milijune kuna iz vaših džepova. Te kune moraju se vratiti svima vama od kojih su nezakonito naplaćene. Za početak, potrebno je natjerati banke da se konačno počnu ponašati zakonito, odnosno da parametre za izračun veličine kamata odrede dogovorom s dužnicima, a ne svojevoljno i nezakonito – zaključuju u Franku.

Kako su izračunali u udruzi, rate će od siječnja biti niže za 10 do 24 posto svim dužnicima u stambenim kreditima s valutnom klauzulom u franku, ovisno o tome koliko godina imaju za otplatu te kolika im je sadašnja kamata.

Primjeri smanjenja kamata, ovisno o godini podizanja

Kredit podignut 2005.

Netko tko je podigao 2005. stambeni kredit od 730,000 kn (152,000 CHF) na 20 godina otplate danas ima anuitet 6,380 kn, nakon smanjenja imat će 5,651 kn – to je smanjenje od 11,5 posto.

Netko tko je podigao 2005. stambeni kredit od 730,000 kn (152,000 CHF) na 30 godina otplate danas ima anuitet 5,244 kn, nakon smanjenja imat će 4,271 kn – to je smanjenje od 19 posto.

Kredit podignut 2007.

Netko tko je podigao 2007. stambeni kredit od 730,000 kn (162,000 CHF) na 20 godina otplate danas ima anuitet 6,800 kn, nakon smanjenja imat će 5,923 kn – to je smanjenje od 13 posto.

Netko tko je podigao 2007. stambeni kredit od 730,000 kn (162,000 CHF) na 30 godina otplate danas ima anuitet 5,923 kn, nakon smanjenja imat će 4,491 kn – to je smanjenje od 24 posto.

Plazma keksi
PLAZMA SPORTSKE IGRE MLADIH
Predsjednik Europske nogometne federacije podržao važan projekt u Hrvatskoj
Bambi
DRUŠTVENA SOLIDARNOST
Jedna od najvažnijih regionalnih konditorskih tvrtki ugradila je društveno poslovanje u svoju poslovnu filozofiju
 • Ruđer Bošković Croata:

  Ako su bankari dobrovoljno na ovo pristali koliko se tek onda moglo postići da ih se pritegnulo!?

 • campa:

  Zbog čega se vlada bori samo za građane koji su se zadužili u švicarcima za kupnju stana.Zar banke ne lihvare građane koji su uzimali i potrošačke kredite u eurima i švicarcima.Zbog čega vlada dopušta stvaranje građana drugog reda te privilegiranje ... prikaži još! ciljano određenog broja građana.Valjda je vladi i saborskim zastupnicima u interesu i u ovoj sveri razjediniti i obespraviti građane. Rečeno je da će kamate padati ulaskom Hrvatske u EU.Zašto se to ne događa možemo samo nagađatiProganja me misao a podstaknuta dnevnim događanjima da nitko ne reagira na lihvarenje banaka jer je korumpiran ili ima osobni poslovni interes. Od samog početka svjedoci smo da svaka vlada pogoduje stranim bankama a protiv svojih građana.Normalno bi bilo da su kamate ako se krediti isplačuje redovno na razini onih država iz koje su vlasnici.I čemu valutna klauzula ako je tečaj kune stabilan?

 • acer7:

  kojih 20%, o čemu vi? netko tko je imao kredit 2200 kn, sad ima 3800 dobiti će 150kn manje :) ako je ovo stav udruge onda sam pogriješio što sam se jako nedavno učlanio u nju.