Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 152
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Traži se ulagač

Fortenova prodaje Atlas, Kompas, Projektgradnju i Sojaru iz Zadra, ali nije poznato po kojoj cijeni

Fortenova grupa
Foto: Borna Filić/PIXSELL
03.10.2019.
u 08:12

Prihod Atlasa, Kompasa i povezanih kompanija u 2018. iznosio je 219 milijuna eura. Riječ je o prepoznatljivijim brendovima pa bi se mogla postići dobra cijena

Fortenova prodaje udjele u Atlasu, Kompasu, građevinskoj tvrtki Projektgradnja i tvrtki Sojara iz Zadra, priopćeno je iz tvrtke čiji vlasnici nisu krili da će jedno od najvažnijih obilježja restrukturiranja poslovanja biti povratak na osnovne djelatnosti, odnosno proizvodnju hrane i pića i maloprodaju.

Ostale tvrtke izvan tih djelatnosti bit će prodane, a veliko je pitanje za koliko ih Fortenova može utržiti. U prvom koraku tržištu se nude Atlas, Kompas Ljubljana, Kompas Poreč i Kompas – vodeće turističke agencije na tržištu. U kompaniji objašnjavaju da je mreža agencija regionalni lider s više od dvadeset posto tržišta u Hrvatskoj i Sloveniji te više od 15 posto tržišnog udjela u Crnoj Gori.  Kompanije godišnje opslužuju oko 1,2 milijuna putnika, a imaju više od 600 zaposlenih. Ukupni prihod Atlasa, Kompasa i povezanih kompanija u 2018. godini iznosio je 219 milijuna eura. Riječ je ujedno i o najprepoznatljivijim brendovima na tržištu pa bi za ove kompanije Fortenova mogla dobiti dobru cijenu.

Obje su kompanije u sustav nekadašnjeg Agrokora posredstvom Adriatica.net došle 2006. godine, a tada nije bila objavljena vrijednost transakcije. Agencijski posao u Hrvatskoj raste pa tako po relevantnim analizama, unatoč padu broja noćenja uz posredovanje domaćih turističkih agencija od oko 13 posto, u deset godina, točnije od 2007. do 2017. godine, ova industrija kontinuirano povećava dodanu vrijednost svojih usluga. To je rezultiralo rastom njihovih poslovnih prihoda za gotovo 70 posto i rastom broja zaposlenih za 17 posto u tom desetljeću.

Tako agencije imaju ukupno 5,1 milijardu kuna prihoda i oko 5500 zaposlenika, a agencije koje Fortenova stavlja u prodaju najveće su među njima. Ipak, ni stručnjaci ne žele dati okvirna očekivanja za koliko bi se novca ove agencije mogle prodati. Posao pronalaska “strateškog ili financijskog” partnera povjeren je tvrtkama UMiUM i PKF. 

Poznatiji savjetnik Deloitte izabran je za posao prodaje Projektgradnje i Sojare. Agrokor je Projektgradnju stekao 2015. godine predstečajnom nagodbom. Kompanija je ranije bila u uskoj suradnji s Agrokorom pa je tako sagradila brojne farme za Belje kao i samu vinariju Belje, a tvrtka je kasnije radila i na obnovi studentskih domova.

U Fortenovi se nadaju dobiti dobru cijenu za nju jer se očekuje da će građevinski sektor u iduće tri godine rasti po stopi od pet posto. U Fortenovi ističu da je Projektgradnja u manje od pet godina završila 69 projekata čija je ukupna vrijednost dosegnula 173,7 milijuna eura pa u grupi ističu da bi ova tvrtka “investitorima mogla biti lukrativno ulaganje”.

Zadarska Sojara, pak, ima kapacitete za preradu soje te ima više od 150 tisuća kubnih metara skladišnog prostora, a nalazi se u lučkom terminalu u industrijskoj zoni.

>> Pogledajte i ovaj video: Počeli radovi na gradnji nasipa uz desnu obalu Mrežnice i obalu Korane

Komentara 1

BO
Bojnik
08:43 03.10.2019.

Unistavanje i zametanje tragova najvece pljacke jedne drzave prema pojedincu, vjerujem u povijesti.Prvo je nastradao Pevec koji je posluzio kao ogledni primjerak,a zatim i Todorić. Pitam se kad ce glavni UDBA-š iz Atlantik grupe fasovat....ako na njega uopce i smije drzavno odvjetnistvo i USKOK.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije