Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Biznis Kompanije i tržišta

Fortenova zaključila refinanciranje roll-up kredita

Kamatna stopa se može osjetno smanjiti, pa čak i prepoloviti tijekom otplate, ali to će ovisiti o omjeru duga i dobiti iz operativnog poslovanja Fortenove.
06. rujna 2019. u 17:08 5 komentara 584 prikaza
Fortenova
Foto: Borna Filic/Pixsell
Pogledajte galeriju 1/3

Fortenova grupa je u petak i formalno završila refinanciranje roll-up kredita.

Marica Vidaković MARICA VIDAKOVIĆ: 'Dobavljači će poduzeti pravne radnje kako bi se ispoštovala nagodba'

Izdana je obveznica teška 1,157 milijarde eura čime je otplaćen nepovoljni kredit iz 2017.godine koji na naplatu stiže u utorak. Inače kamata na taj stari kredit popela se na 14 posto, dok će Fortenova na obveznicu plaćati kamatu od  7,3 posto plus euribor uz donju granicu od jedan posto. Financiranje na naplatu stiže za četiri godine, a novi kreditori su HPS Investment Partners i ruska VTB banka koja sudjeluje s 475 milijuna eura.

VTB će vjerojatno dio aranžmana prepustiti Knighthead Investmentsu, ali riječ je o svega 50 milijuna eura. Kamatna stopa se može osjetno smanjiti, pa čak i prepoloviti tijekom otplate, ali to će ovisiti o omjeru duga i dobiti iz operativnog poslovanja Fortenove. On je sada oko šest, a treba pasti ispod četiri. No i ovako je novi aranžman za 30 milijuna eura jeftiniji od dosadašnjeg financiranja.

Refinanciranje je bilo najvažniji zadatak postavljen pred tim Fortenove i na njemu su intenzivno radili i vlasnici i članovi odbora direktora uz izvršnu upravu.

- Zaključenjem aranžmana novog financiranja Fortenova grupa je u potpunosti refinancirala SPFA zajam i osigurala srednjoročnu stabilnost, kao i dugoročnu održivost, rast i razvoj. Zahvaljujemo svim dioničarima koji su prepoznali i podržali proces koji je u interesu svih dionika. Fortenova grupa sada ulazi u novu fazu poslovanja u kojoj će nam fokus biti na povećanju profitabilnosti, poboljšanju učinka i stvaranju dodatne vrijednosti za sve dionik , rekao je Fabris Peruško, glavni izvršni direktor Fortenova grupe d.d. 

Eurovision Song Contest 2021
ALBINA NIJE PROŠLA
'Nikad više ne gledam Euroviziju': Pogledajte burne reakcije hrvatskih tviteraša
Oporavilište za divlje životinje u Osijeku
Briga o okolišu
Upoznajte ljude koji se brinu o divljim životinjama svaki dan
 • antonelić:

  meni je najvažnije da jer spašena sezona , spašena su radna mjesta , spašeni opegeovi , spašen udar na proračun , spašena grupa borg i lješinarski fondovi , isplaćen granični dug dobavljačima ... molim , zar nije isplaćen granični dug ... prikaži još! dobavljačima ? ... pa to je sitna lova , nemojte se opterećivati sa dobavljačima , tko njih zarezuje ? ... valja naglasiti veeeeliki uspjeh trilaterale ( anemija-klimavica-pinokio ) : uspjeli su ukupni dug agrokora povećati sa 7 milijardi eura na 8,5 milijardi eura u roku od dvije godine ...

 • Avatar marlboro_man
  marlboro_man:

  prije smo barem znali ko je gazda, kakav takav, a sad imate žmuklere na kvadrat koji i obraz kriju...

 • Avatar HrvatskiNacionalist
  HrvatskiNacionalist:

  8.3% kamate? Pa to moze vracat samo prostitucija i opijati. A je Borg povukao potez, bit ce veselo kad ga (ako)budu teretili