Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Biznis Kompanije i tržišta

Financial Times uvrstio Hrvatski Telekom i Valamar na listu europskih klimatskih lidera

U analizi 4000 kompanija iz 33 zemlje Hrvatski Telekom i Valamar Riviera jedine su kompanije iz Hrvatske na listi europskih klimatskih lidera
24. svibnja 2022. u 12:20 0 komentara 234 prikaza
Hotel Parentino u Poreču austrijskim državljanima plaća testiranje na Covid-19
Foto: Srecko Niketic/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/3

Ugledni Financial Times postavio je Hrvatski Telekom i Valamar Rivieru na prestižnu listu europskih klimatskih lidera za 2022. godinu, izvijestili su iz kompanija. 

Temeljem velikog istraživanja, Financial Times i Statista objavili su listu europskih klimatskih lidera koje su ove godine odabrali među ukupno 4000 kompanija iz 33 europske države, a prema uspješnosti njihovih ESG strategija te aktivnosti u području zaštite okoliša, društvenog angažmana i načina upravljanja. Kao dva ključna kriterija ove su godine istaknuti su ukupno smanjenje količine temeljnih emisija stakleničkih plinova u poslovanju u razdoblju od 2015. do 2020. godine te smanjenje intenziteta tih emisija iskazano kroz odnos emitiranih stakleničkih plinova i prihoda.

Hrvatski Telekom je smanjio ukupne emisije stakleničkih plinova od 2015. do 2020. godine za čak 68,5 posto što je u promatranom razdoblju treće najbolje ostvarenje u cijeloj europskoj telekomunikacijskoj industriji. U istom razdoblju smanjio je emisije CO2 za gotovo 33 tone. Valamar Riviera smanjila je intenzitet emisije stakleničkih plinova po noćenju u istom razdoblju za  čak 70 posto i jedna je od samo šest kompanija iz turističkog sektora na listi. Prema kriteriju smanjenja ukupnih temeljnih emisija stakleničkih plinova obje domaće kompanije se nalaze u gornjem dijelu ljestvice. Primjerice, od Valamar Riviere su po tom pokazatelju bolje samo četiri kompanije na cijeloj listi, priopćeno je iz kompanija. 

- Ponosni smo što su naše aktivnosti prepoznate i da smo u velikom međunarodnom izboru identificirani kao klimatski lider, što doživljavamo velikim priznanjem za HT, ali i općenito za Hrvatsku. Kao društveno osviještena kompanija imamo odgovornost i obvezu voditi primjerom i dati svoj opipljivi doprinos očuvanju okoliša i borbi protiv klimatskih promjena i time se sustavno bavimo u svim područjima našeg poslovanja. Tako obnovljivu električnu energiju koristimo već godinama, a zbog 100 postotnog prelaska na obnovljivu električnu energiju samo u 2021. godini nismo u zrak ispustili više od 40.000 tona CO2. Naš cilj je doprinijeti održivijoj budućnosti u kojoj pametna rješenja i infrastruktura koju gradimo omogućuju drugima da učinkovitije upravljaju resursima, te da posluju i žive na održiviji način u pametnim gradovima - izjavila je Marijana Bačić, potpredsjednica za korporativnu prodaju i ICT usluge Hrvatskog Telekoma.

- Turizam u Hrvatskoj može ostvariti svoj puni potencijal isključivo na principima održivog razvoja. U Valamaru već godinama posvećujemo veliku pažnju zaštiti okoliša i prirodnih resursa, razvijamo kvalitetu smještajnih kapaciteta, destinacija i turističke infrastrukture, ulažemo u visoku dodanu vrijednost proizvoda i usluga, a djelatnicima pružamo dugoročno atraktivne karijere u turizmu.  Valamar je odgovornost za održivi razvoj pretočio u brojne projekte koji su dali odlične rezultate ne samo u značajnom smanjenju ugljičnog otiska nego i u razvoju naših destinacija i dodanoj vrijednosti za ostale dionike. Izuzetno smo polaskani da je i Financial Times prepoznao kvalitetu Valamarovog puta prema održivijem turizmu - izjavila je članica Uprave Valamar Riviere Ivana Budin Arhanić.

Informatička tvrtka Infobip Zaštita privatnosti Infobip zajedno s Hrvatskim Telekomom i A1 Hrvatska donosi novo sigurnosno rješenje za zaštitu krajnjih korisnika Hrvatski Telekom EE otpad 85 posto ukupnog otpada u Hrvatskoj čini EE otpad. Zbog ove činjenice, nužna je reakcija Hrvatski Telekom PROMO Hrvatski Telekom organizirao prvi metaverse događaj u Hrvatskoj na ultrabrzoj optičkoj infrastrukturi nužnoj za izgradnju metaverzuma
Stari Grad: Turisti na rivi
previsoka cijena
Zagrepčanka se vratila iz trgovine na Hvaru, pa vidjela račun: Osjećam se prevareno. Ovo nije normalno!
PROMO
Savršena doza energije uz nove proizvode na Ininim maloprodajnim mjestima
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.