Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 53
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Novi skandal

FED tražio od AIG-a da prikrije podatke pred komisijom za vrijednosne papire

aig-novi
AFP
10.01.2010.
u 09:44

AIG je u prosincu 2008. trebao prikriti informaciju da će dio državne pomoći od oko 182 milijarde dolara iskoristiti da bankama otplati financijske instrumente za osiguranje kreditnih rizika nastalih zbog financijske krize

Njujorška podružnica Federal Reserve (FED) je u vrijeme dok ju je vodio trenutni američki ministar financija Timothy Geithner, tražila od osiguravajućeg društva AIG da prikrije informaciju da će dio državne pomoći od oko 182 milijarde dolara iskoristiti da bankama otplati financijske instrumente za osiguranje kreditnih rizika nastalih zbog financijske krize. Skandal dokazuju elektroničke poruke AIG-e i njujorškog Feda, a razotkrio ga je republikanski kongresmen iz Kalifornije Darrell Issa, prenosi Bloomberg.

- Čini se da je njujorški Fed namjerno pritisnuo AIG da osjetljive informacije dostavi američkoj komisiji za tržište vrijednosnih papira (SEC) s odgodom. Američki porezni obveznici u okviru zakona o vrijednosnim papirima zaslužuju potpunu informaciju, a ne prikrivanje osjetljivih informacija – rekao je kalifornijski republikanac Issa.

S druge strane, Geithnerova glasnogovornica Meg Reilly tvrdi kako ministar financija nije imao nikakvu ulogu u donošenju ovih odluka, jer je bio oslobođen svih zadataka koji se tiču FED-a i AIG-a budući da se već spremao za imenovanje na trenutnu poziciju. Posao ministra financija Geithner, kojeg je izabrao predsjednik Barack Obama, je preuzeo u siječnju 2009. godine, upozorila je glasnogovornica. Bijela kuća u ovom slučaju još se nije oglasila, ali do sada je čvrsto podržavala Geithera. Poznavatelji odnosa ukazuju kako su otpuštanja u Obaminoj administraciji rijetka, tako da bi u mogućem kongresnom saslušanju zbog afere oko prikrivanja informacija morao izbiti doista veliki skandal kako bi Bijela kuća okrenula leđa jednom od „očeva“ programa za borbu protiv krize.

Naime, elektronička pošta dokazuje da je AIG početkom prosinca 2008. godine namjeravao američkoj komisiji za vrijednosne papire otkriti da će ugovornim strankama u cjelosti otplatiti financijske instrumente koje je nudio bankama da bi osigurale kreditne rizike proizašle iz visokorizičnih financijskih instrumenata utemeljenih na drugorazrednim hipotekarnim zajmovima. Ipak, odluka AIG-a da će s 93 milijarde dolara dobivenih od poreznih obveznika otplatiti sva propala ulaganja bankarskim divovima, među kojima su između ostalih Goldman Sachs, Societe Generale i Deutsche Bank, nije bila otkrivena sve do ožujka 2009. godine. Da se bankama uloženi novac isplati u potpunosti odlučio je njujorški Fed.

U slučaju da je AIG-u dozvoljeno da pregovara o isplati, uštedjelo bi se 13 milijardi dolara. Ovo nije prvi događaj vezan uz AIG koji je uzrujao američku javnost. Skandal je bio izazvan i isplatom 165 milijardi dolara za bonuse izvršnim direktorima AIG-a u diviziji koja je odgovorna za probleme kompanije koja je jedva izbjegla krah. Taj skandal istražuje ured posebnog istražitelja fonda za borbu protiv financijske krize.

 

Komentara 6

OB
-obrisani-
11:23 10.01.2010.

FED nije kao što mnogi misle Američka narodna banka, nego privatna institucija koja je jedina ovlaštena tiskati dolare. Tako da ni dolar nije američka moneta, nego papir kojega iznajmljuje FED američkim građanima. SAD se zadužuje kod FED, porezima ( a poreze također prikuplja privatna institucija) koje prikuplja od građana vraća dug FED-u. U ovom trenutku USA duguje oko 13 tisuća milijardi dolara. Informacija za one koji misle kako je HR dug prevelik, hahaha.

UK
Ugo Kajvez
10:01 10.01.2010.

Od conističko masonske elita koja vlada svijetom preko privatnih banaka nemože se ni ništa drugo očekivati .....

OB
-obrisani-
10:48 10.01.2010.

Što je dopušteno caru, nije konju. Ili tako nekako. Hrvatska NE SMIJE subvencionirati brodogradnju, a USA i EU smiju poklanjati novac poreznih obveznika bankama! Događanja u zadnjih godinu dana pokazuju kako je demokracija predstava za maloumne, kako je liberalni kapitalizam u svojoj suštini najperfidniji oblik robovlasništva ( s tim da današnji robovlasnici nemaju obavezu robovima osigurati stan i hranu kako su nekad robovlasnici morali). Ovo nije stvar stava ili mišljenja, nego činjenica!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije