Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Izvozi u više od 70 zemalja

Elda osvojila svjetsko tržište e-cigareta

24.09.2014.
u 10:00

Za razvoj i opremanje od Ministarstva poduzetništva dobili 6,2 milijuna kuna

Nova Gradiška u Eldi ima jedno od najboljih hrvatskih mikropoduzeća koje se kontinuirano širi i povećava izvoz, što su prepoznale i svjetske kompanije iz te branše. Štoviše, američki su stručnjaci ovu tvrtku svrstali među deset najkvalitetnijih svjetskih proizvođača tekućina za elektroničke cigarete.

U projekt gradnje još jednog proizvodnog pogona ova tvrtka namjerava utrošiti 18 milijuna kuna, a novi će se objekt prostirati na 1800 četvornih metara.

Njihov rad prepoznalo je i Ministarstvo poduzetništva i obrta, koje im je dodijelilo nepovratnu potporu od 6,2 milijuna kuna za daljnji razvoj i opremanje. U tvrtki kažu kako tajna uspjeha leži u spremnosti za prihvaćanje poslovnih izazova i širenju proizvodnje, zahvaljujući čemu je broj zaposlenih porastao sa 9 na 16 od kraja prošle godine do danas.

– Očekujemo da ćemo ove godine ostvariti dva milijuna eura izvoza, a za dvije godine dostići od 6 do 7 milijuna eura i zaposliti novih desetak radnika – kaže vlasnik Dario Marenić.

Elda je osnovana 1993. godine s 200 tisuća kuna temeljnog kapitala, a ispočetka se bavila proizvodnjom elektroničkih uređaja. Na ideju za pokretanje posla s elektroničkim cigaretama Marenić je došao prije sedam godina kada mu je na sajmu u Las Vegasu taj, po nekima revolucionarni, proizvod pokazao jedan kineski inovator. Krenuo je doslovce iz mamine kuhinje, a iz godine i godinu svojim je kvalitetnim proizvodom bio sve više orijentiran prema inozemnom tržištu.

Analizom su Novogradiščani utvrdili kako tržište može apsorbirati buduću količinu od 20-30 milijuna komada u drugoj godini projekta. Danas izvoze 99 posto svojih proizvoda u više od 70 zemalja širom svijeta. Lani su ostvarili 9,5 milijuna kuna prihoda, a u prvih sedam mjeseci ove godine bilježe porast prodaje od 22 posto.

– Svjetsko tržište sve više prepoznaje činjenicu da e-cigarete i e-tekućine ne sadrže katran ni tri tisuće ostalih štetnih supstancija koje se nalaze u običnim cigaretama, nego arome koje se koriste u svim prehrambenim proizvodima – istaknuo je Marenić, kojemu u prilog ide i to što njegova e-cigareta predstavlja pravi spas za ovisnike.

Dokazano je, naime, da sam nikotin nije kancerogen, ne uzrokuje bolesti dišnog sustava i ne izaziva obolijevanje od kardiovaskularnih bolesti, pa stoga ne začuđuje što mnogi stručnjaci iz cijelog svijeta pušače sve više pozivaju da prijeđu na e-cigarete, kaže Marenić.

>> Maras u Lužanima otvorio novi pogon za proizvodnju klamerica

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije