Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PRIVATIZACIJA Vlada će hitno mijenjati posebni Zakon o privatizaciji Ine jer je nedorečen

Dionice Ine i u Srbiju

man-01-txt.jpg
import
02.06.2006.
u 20:37

Do kraja ovoga mjeseca Vlada bi Saboru RH trebala poslati prijedlog o hitnoj izmjeni posebnog Zakona o privatizaciji Ine koji je u mnogim stavkama nedorečen i neprovodiv. Bez te intervencije teško bi se provela druga faza privatizacije domaće naftne kompanije ili prodaja 22 posto dionica. Od toga sedam posto pripada radnicima i prije zaposlenima, a 15 posto prodavat će se kroz model IPO-a (Inicial Public Offering) ili javne ponude dionica najširem krugu investitora.

Privatizacija u rujnu
Kako se doznaje u krugovima bliskim Vladi, financijski savjetnik, investicijska banka Merrill Lynch, dovršio je svoj posao i Vladi će predložiti sve opcije privatizacije, o čemu će se ona izjasniti prije ljeta. U rujnu naime započinje privatizacija i rokovi su sada vrlo tijesni.

Posebnu nervozu u Vladi izazvalo je to što prema postojećem zakonu pravo na povlaštene Inine dionice imaju svi koji su nekada radili u toj kompaniji. Zakon ne dijeli hrvatske državljane i one koji su nakon raspada bivše Jugoslavije postali stranci.

Računa se da bi za Inine dionice bilo zainteresirano čak oko 70 do 80 tisuća osoba, nekada i sada zaposlenih u kompaniji: iz Srbije, Slovenije, BiH i Makedonije, umjesto 14.000 sadašnjih i bivših Ininih radnika u Hrvatskoj.

Promjenom zakona Vlada želi zaštititi nacionalni interes, ali i posve kontrolirati daljnji tijek Inine privatizacije i okrupnjivanje dionica u rukama velikih investitora, što će se neizbježno dogoditi nakon nekoga vremena.

Tužbe radnika
I ovako, kada se promijeni posebni Zakon o privatizaciji Ine, očekuju se tužbe i osporavanja tisuća bivših radnika u nekadašnjem SOUR-u Ina.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije