Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 7
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
TRŽIŠTE KAPITALA

Dioničari natjerali Čovića da se predomisli

22.05.2006.
u 12:27

U vrijeme prve Actavisove ponude za Plivu, predsjednik Uprave te tvrtke lakonski je odgovarao da Pliva nije na prodaju. U međuvremenu je Actavis podigao cijenu s 570 na 630 kuna po dionici, veći dioničari Plive počeli su pritiskati da se ponuda ozbiljno razmotri, pa je prošli tjedan Actavis stekao status kupca s kojim treba pregovarati, a za koji će tjedan ta islandska kompanija uz još neke kandidate biti puštena u Plivu u proces due dilligencea.

Štoviše, do kraja kolovoza, za kada je odgođena redovita godišnja skupština koja se obično održava u lipnju, trebao bi se dati konačan odgovor za koju će se opciju opredijeliti Pliva. Što se dogodilo u međuvremenu da u Plivi od čelnih ljudi do zaposlenika više nitko ne dvoji o korjenitim promjenama?

Actavisova ponuda, čini se, sve je uzdrmala, cijena dionice od 630 kuna najviša je razina koju je Pliva uspjela doseći i dioničare više nitko ne može uvjeriti da je treba samo tako odbaciti. S druge strane, Čoviću i barem većini u Nadzornom odboru, Actavis ne odgovara kao potencijalni strateški vlasnik i zapravo dva mjeseca traje grozničava potraga za alternativnim rješenjem. Čović je priznao da se druga opcija krije u private equity fondovima, premda je neuvjerljivo spominjao i neke strateške partnere. Vrlo brzo najavljuje short list najboljih kandidata s kojima će se pregovarati. Glavna je u tim poslovima Deutsche banka koju je Pliva angažirala za financijskog savjetnika i ne treba dvojiti da je ta njemačka banka pronašla fondove koji će otkupiti sve raspoložive Plivine dionice. Čović kaže da su takvi fondovi znatno ojačali, da raspolažu s puno novca i da su dobri financijski partneri. Stoga je sasvim sigurno da će se u due dilligenceu naći jedan ili dva takva fonda te Actavis i možda koja zalutala ponuda od farmaceutskih tvrtki koje su znatno slabije od Plive. Deutsche banka dovršila je procjenu vrijednosti Plive danas, no taj podatak, kao i imena potencijalnih preuzimača u ovoj fazi nije moguće doznati.

Kako se glavna skupština održava potkraj kolovoza, a mora se po zakonu sazvati barem 40 dana prije, do početka ili najdalje sredine srpnja bit će poznato koga su Uprava i NO izabrali da se suprotstavi Actavisu.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije