Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 10
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Nameti

Da smo u EU, trošarine od 6 posto telekom industriji bile bi ukinute

'mobitel_PXL_unu_100827'
''
05.10.2010.
u 08:00

Hrvatski mobilni operateri i dalje plaćaju krizni porez. Srbija, koje jedina ima istu vrstu nameta, najavila je njegovo ukidanje.

Mogu li mobilni operateri računati na skoro ukidanje poreznog harača na svoje usluge? Da smo u Europskoj uniji, prema najnovijoj odluci Europske komisije, takvo što bilo bi ukinuto, no za sada ostaje nada telekom operaterima da će, radi usklađivanja s propisima EU, uzeti u obzir njihovu odluku. Naime, lani je hrvatska Vlada razrezala porez na prihode od glasovne komunikacije i SMS poruka u iznosu od 6 posto mjesečno.

Tri mobilna operatera, HT, Vipnet i Tele2, već više od godinu dana plaćaju dodatni krizni namet i jedina su gospodarska grana koja je dobila posebnu zadaću dodatno puniti državni proračun. Argumenti dvaju najvećih operatera da je riječ o negativnoj poruci mogućim investitorima u zemlju te da se opterećuje samo dio tržišta i, posljedično tomu, usporava ulaganje operatera, vladajućima očito ništa na znače. No, da smo u EU, kojemu stremimo, trošarine bi bile ukinute u roku od dva mjeseca. Naime, Europska komisija zatražila je od Francuske i Španjolske da ukinu poreze na telekomunikacijske usluge. Te su zemlje od 2009. imale posebne poreze od 0,9 posto na prihode od telekom usluga kojima su kompenzirale gubitke nacionalnih televizija zbog ukidanja reklama. Francuska je planirala u 2009. tako zaraditi oko 400, a Španjolska oko 230 milijuna eura.

Komisija je takve namete telekomunikacijskoj industriji proglasila nekompatibilnima s pravilima. Glavna je postavka odluke EK da nameti operaterima moraju imati cilj pokrivanje određenih administrativnih i regulatornih troškova vezanih za obavljanje telekom usluga. Iako se ne radi o istim razlozima za nametanje poreza, razlog za ukidanje vjerojatno bi bio isti. Francuska i Španjolska imaju rok od dva mjeseca da postupe po zahtjevu Komisije. Ako to ne učine, Komisija će ih tužiti Europskom sudu pravde.

Ključne riječi

Komentara 3

OB
-obrisani-
08:48 05.10.2010.

@@@@ Da smo u EU, trošarine od 6 posto telekom industriji bile bi ukinute ! Budući da nismo nismo obavezni pa ćemi ih zadržati! A pošto nismo u uniji ZADRŽATI ĆEMO I KUMICE I njihov stogodišnji naćin snabdjevanja sa DOMAČOMAČOM nepatvorenom delcijom. Jer ona to uistinu jest. No postavlja se pitanje kako se to društvo odnosi prema usaglašenosti zakona i kroz namjere, sa EU zakonodavstvom ? Kako se kome digne - .....? Kad nam se sviđa onda se mora zbog unije a kad nam se nesviđa onda zadržavamo postojeće radi sebe? Ili zbog \"ovaca\"?

ZO
zooom
10:25 05.10.2010.

Da smo u EU ne bi placali pretplatu. Pa nek im sad taj krizni porez. \"Zasluzili\" su ga.

UK
Ugo Kajvez
17:49 05.10.2010.

\"Da smo u EU, trošarine od 6 posto telekom industriji bile bi ukinute\" . Da baba ima ... (onu stvar) ....bila bi deda ..... . Tako nešto ovisi isključivo o financijskoj (poreznoj) politici države. Dokazuje samo jedno da sadašnja vlast je nesposobna (potaknuti gospodarstvo i smanjiti poreze radi stimulacije istog) .... dakle treba netko (EU) tko bi silom nametnu neke propise .... s druge strane je pitanje koliko bi to bilo dobro globalno za RH kad je gospodarska klima (mentalitet) tu drukčija ...............

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije