Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
INTERVJU: DAMJAN HOSTA Nakon referenduma najjače dionice skočile 30 do 50 posto

Crna Gora očekuje veliki rast

pos-crna-txt.jpg
import
30.05.2006.
u 19:00

Damjan Hosta direktor je najveće brokerske kuće u Crnoj Gori koja pokriva oko 40 posto tržišta. Razgovaramo s njim o tržištu dionica u toj zemlji nakon izglasavanja nezavisnosti Crne Gore.

VL: Kako je tržište reagiralo na rezultate referenduma?
HOSTA: Završetak referendumskog procesa predstavlja zeleno svjetlo za strane investitore, što se pokazalo i prvog dana nakon refrenduma kada se na crnogorskoj burzi desio pravi bum. Upravo takav burzanski scenarij Monte Adria je i najavljivala i to baš na promociji crnogorskog tržišta kapitala koju smo krajem ožujka održali u Sloveniji i u Hrvatskoj. Moram napomenuti da je znatan broj većinom individualnih investitora iz Hrvatske i Slovenije kupovao dionice i prije referenduma u Crnoj Gori, i oni jako dobro poznaju našu političko-ekonomsku situaciju. Bili su spremni preuzeti rizik referenduma i sada se vidi da su vrlo dobro profitirali.

VL: Kojim se dionicama najviše trguje, kolika je tržišna kapitalizacija jedne i druge burze?
HOSTA: Najviše se trenutačno trguje dionicama kompanija koje očekuje privatizacija. To su, prije svega, Elektroprivreda Crne Gore (EPCG), Plantaže, Budvanska rivijera. Aktualna je i trgovina dionicama investicijskih fondova, čija je sadašnja vrijednost daleko ispod cijene koju očekujemo da dostignu, tim prije što posjeduju značajan udio u EPCG i drugim velikim kompanijama pred privatizacijom. Fondovi su produkt procesa masovne vaučerske privatizacije, oni drže udjele u gotovo svim relevantnim kompanijama i interes za njihovo poslovanje je od samog početka bio veliki. Uspoređujući ih s pojedinačnim kompanijama, oni su još i više podcijenjeni u odnosu na slične entitete u regiji. Tržišna kapitalizacija je otprilike 1.3 milijardi EUR.

VL: Kolike su prinose na pojedinim dionicama mogli zaraditi ulagači od početka rada tržišta?
HOSTA: Crnogorsko tržište kapitala u početku je bilo prilično nerazvijeno i likvidnost je bila veoma mala. Tadašnje cijene dionica bile su vrlo niske, pa investitori koji su u to vrijeme kupovali dionice pravih kompanija danas od toga imaju višestruku dobit (i preko 1000%). U tome je veliku ulogu odigrala i Monte Adria Broker, koja je savjetima i stručnom edukacijom pomogala investitorima da uvide ogromne mogućnosti tržišta kapitala. Inače, pored toga što smo jedina brokerska kuća u Crnoj Gori koja ima odjel za analize i savjetovanja, ujedno smo i najveći učesnik na crnogorskom tržištu kapitala  u prošloj godini učešće Monte Adrie iznosilo je 40 posto od ukupno ostvarenog prometa na obje crnogorske burze.

VL: Koji su sektori industrije najinteresantniji investitorima?
HOSTA: Tržište kapitala prati trendove razvoja jedne države. Imajući u vidu da je u Crnoj Gori turizam prepoznat kao nosilac gospodarskog razvoja, to je i interes investitora za ulaganje u turističke kapacitete prilično izražen. Očekujemo da u narednom razdoblju, naročito sada nakon stabilizacije političko-ekonomskih prilika, značajno porastu investicije u turizam. U prilog tome idu privatizacije poznatih turističkih poduzeća, kao što su Centar za odmor, rekreaciju i liječenje Igalo, UTIP Crna Gora, HTP Boka, HTP Budvanska rivijera i druga. Investitori su također ovih dana vrlo zainteresirani i za sektor energetike, gdje Crna Gora posjeduje ogroman potencijal. Zato i ne treba čuditi rast cijena dionica Elektroprivrede Crne Gore i Rudnika uglja.

VL: Koliko će rasti ukupno tržište prema procjenama do kraja godine?
HOSTA: Crnogorsko tržište kapitala je prošlih tjedana bilo itekako živo, a osobito nakon rezultata referenduma gdje smo bili svjedoci pravog buma na tržištu i skoka cijene likvidnijih dionica od oko 30-50 posto u samo nekoliko dana. Tek očekujemo da crnogorsko tržište kapitala postane mjesto koje će mali i veliki investitori prepoznati kao šansu za većim profitom u odnosu na regiju. Vrijednosti dionica gotovo svih kompanija, kao i fondova, trenutačno su daleko ispod realnih i zato se, dugoročno gledano, s velikom sigurnošću može reći da će biti skuplje.

VL: Ima li novina na privatizacijskom planu, nekih novih zakona ili najava novih privatizacija?
HOSTA: Planom Savjeta za privatizaciju za ovu godinu najavljena je privatizacija više velikih kompanija, od kojih će svakako zavisiti događanja na crnogorskom tržištu kapitala. Planirana je privatizacija Plantaža, Luke Bar, Jadranskog brodogradilišta Bijela, Rudnika uglja, Budvanske rivijere, Duvanskoga kombinata Podgorica, Crnagoraputa, Željezare Nikšić, Lovčen osiguranja, Instituta Dr. Simo Milošević, UTIP-a Crna Gora. Takođe će, između ostalih, biti pripremljena strategija privatizacije Željeznica Crne Gore, Aerodroma Crne Gore i Montenegroairlines-a. Uskoro se očekuje i privatizacija Elektroprivrede Crne Gore.

VL: Gdje vidite mogućnost da hrvatska poduzeća sudjeluju u privatizaciji?
HOSTA: S obzirom da Hrvatska ima snažno razvijen turistički i nautički sektor, smatram da su to polja koja za hrvatske investitore predstavljaju predmet interesa. Crna Gora ima luku Bar, ogromnog transportnog i trgovačkog potencijala, kao i dobre marine. Također, svi turistički kompleksi u Crnoj Gori, pogotovo primorski, spajanjem s hrvatskom obalom predstavljaju ozbiljnu turističku ponudu, koju prati jadransko-jonska magistrala. Treba istaknuti da je veliki broj hrvatskih portfolio investitora orijentiran na turističke komplekse u Crnoj Gori. Isto tako sam uvjeren da kompanije kao što su npr Agrokor, Badel 1862 i HEP trebaju sudjelovati u privatizaciji Plantaža i Elektroprivrede Crne Gore.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije