Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?

Breza skupila 45 mil. kn

man-kar-txt.jpg
import
22.05.2006.
u 12:22

Novi kapital prošloga tjedna skupio je zatvoreni investicijski fond Breza. Novim izadnjem dionica osigurano je 45 milijuna kuna čime fond dobiva svježi novca za nova ulaganja.

Javna ponuda zif-a breze odigrala se preko trgovinskog sustava Varaždinske burze i prva je javna ponuda dionica ostvarena preko direktnog trgovanja na burzi. Riječ je o javnoj ponudi čiji tijek su transparentno mogli pratiti svi ulagači te šira javnost preko Internet stranica Varaždinske burze. Potražnja za dionicama Breze bila je dovoljna da se cijena upisa formira na razini 100,00 kuna po kojoj je upisan cjelokupni iznos emisije.

U postupku upisa prikupljen je 181 nalog na upis dionica, a svi upisani imali su ravnopravan status u postupku upisa. Slijedi postupak finalizacije postupka upisa kroz prikupljanje upisnica od strane agenta izdanja, FIMA-vrijednosnica te provedba zahtjeva za upis povećanja temeljnoga kapitala za izdani broj vrijednosnih papira u Sudski registar pri nadležnom Trgovačkom sudu u Varaždinu.

Upis povećanja temeljnoga kapitala te početak sekundarnog trgovanja dionicama fonda s povećanim temeljnim kapitalom prema najavi agenta izdanja očekuje se u sljedeća tri do četiri tjedna. Fond Breza s obzirom na logistiku koju ima u regiji preko brokerskih kuća Fime, 50 posto svoga portfelja ulagat će u tržište regije, a 50 posto u domaće vrijednosne papire.

Veliku količinu slobodnog investicijskog kapitala iskoristit će i druga članica Fima holdinga, nova banka Vaba koja je nastala iz slavonskobrodske banke. Sjedište banke premješteno je u Varaždin, a ime uzeto od skraćenice nekadašnje Varaždinske banke koja se preuzimanjem utoplila u Zagrebačku banku. Nova domaća banka ima potporu lokalnih političkih struktura, pogotovo župana Čačića, a i gospodarskih subjekata na tom podrućju.

No banka ne želi ostati na lokalnom nivou nego joj je cilj širenje na ostale dijelove Hrvatske. U Zagrebu je već otvorila svoj financijski centar. Poput Breze i Vaba se sprema u dokapitalizaciju, izdavanjem novih dionica u vrijenosti od 40 milijuna kuna. To će biti kako se doznaje tek jedna od više planiranih dokapitalizacija. Vaba očekuje odobrenje prospekta od strane HANF-e kako bi mogla krenuti u upis dionica.


Dobitnik: Damir Kuštrak

Farmaceutska tvrtka Medika lani je gotovo utrostručila dobit: na 10,6 mil. kn u odnosu na 3,27 mil. kuna u 2004.. Znatno je porasla i zarada po dionici, za 317,6 kuna. Dobre rezultate predsjednik Uprave tvrtke Damir Kuštrak objašnjava povećanjem likvidnosti u zdravstvu, nakon što je Zagrebačka banka otkupila potraživanja HZZO-u, a pozitivan je učinak imalo i restrukturiranje financijskih obveza.


Gubitnik: Ante Vlahović

Lanjski je preustroj Adris Grupa platila padom dobiti, koja je 38 posto niža nego lani. Troškovi preustroja od 291 milijun kuna “pojeli” su velik dio prihoda, pa je dobit pala na 476 milijuna kuna. Prodaja je gotovo stagnirala, izvoz je pao, kao i prihodi duhanskog dijela grupe. Reagiralo je i tržište kapitala, pa je smanjena i vrijednost dionice tvrtke.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije